Nehodlám Mac nějak urputně obhajovat, ale tohle mi přijde jako úplně zavádějící informace.
Ad Mac: Ted jsem si par dni hral s jednim starsim MacBook Pro s se starsim OS X 10.neco. GUI mi pripada prakticke, jak hrabe do postele a Dock nebo jak se to dost neprehledny. Pouzivat to jen s touchpadem je opravdu pro Macochisty.
Na styl práce v MacOS GUI si člověk musí chvilku zvykat a pochopit tu filosofii. Když to máš půjčené na týden a snažíš se na tom dělat věci způsobem, který máš naučený z Windows/Gnome/KDE, tak tomu logicky nemůžeš přijít na chuť. Chce to tak aspoň půl roku.
Proč to nejde používat s touchpadem, to nechápu, já to tak používám většinu času. Nevím, jaký jsi měl model, ale modely, které nejsou starší než několik let, mají touchpad imho výborný - citlivý, přesný, perfektně použitelný. Multitouch gesta se taky hodí, minimálně na scrollování (vertikálně i horizontálně!). Takovéto otáčení a zmenšování dvěma prsty vypadá na videu výborně, ale já to stejně nepoužívám (když už dělám něco s grafikou, použiju logicky myš).
S mysi je to o dost lepsi, ale clovek se tam najezdi, az prodre podlozku.
V čem přesně se to liší třeba od Gnome? Není to náhodou v tom, že klávesové zkratky Gnome znáš, ale u MacOS ne?

Dost me take sere klavesnice. Tlacitka na stisk jsou sice z te lepsi kategorie, ale alt a ctrl jsou jen na levo a ty, co ma PC napravo mi dost chybi a dost blbe bych si zvykal. Enter je dementne maly, clovek aby koukal, do ceho se to vlastne strefuje. A uprimne receno, radsi nez stribrna prosvicena klavesnice, by mi vyhovovala klavesnice bila s cernym popisem. Nevim, jestli jsou vsechny macovske klavesnice takto blbe, ale tahle je opravdu na Nobelovu ceny za ergonomii. Stroj se dale dost prehriva, pricemz ma vyfuky vetraku umistene tak inteligentne, ze kdyz se to polozi na mekkou podlozku, tak se ucpou. Takze do postele si Mac berte jen s hasicim pristrojem.
Já mám vlevo control, option (alt) a command (jabko), napravo command a option. Ctrl vpravo není, protože se v MacOS GUI vůbec nepoužívá. Když děláš hodně v terminálu, můžeš si buď ctrl přemapovat, nebo holt používáš ten levý, nevidím na tom žádnou tragédii. Problém je to možná s Xkovými aplikacemi, ale ty obecně na Macu není moc příjemné používat. Dá se to, ale na denní používání to moc není. Důležité aplikace tak jako tak mají nativní verzi, kde se to ctrl nepoužívá.
Podsvícení klávesnice je pro mě osobně bomba - není nad to, v noci hledat na nepodsvícené klávesnici nějakou klávesu a svítit si při tom displejem... Taky, jestli sis všiml, podsvícení se automaticky zapíná jenom ve tmě. Stejně tak jas displeje se automaticky upravuje podle množství světla venku. To jsou ty drobnosti, které jsou příjemné a všimneš si jich až po nějaké době používání.
Jedine, co je na tom hezke, je to, ze aplikace maji vicemene jednotny vzhled a GUI je docela esteticke, pokud na tom nekomu tak zalezi.
Nejenom vzhled, ale většinou dodržují i stejná ergonomická pravidla a styl použití. K zahození taky není, že používají stejné systémové knihovny/API na různé věci. To je sice třeba v Gnome apod. taky, ale když použiju KDE aplikaci na Gnome, jsem v pytli.
---
Obecně bych řekl, že na Macu jsou nejpříjemnější vlastnosti, kterých si nevšimneš - a to proto, že se stroj chová přesně tak, jak bys od něj čekal. Prostě tě moc nepřekvapuje. Takže máš pocit, že vlastně žádné zvláštní vlastnosti nemá, ale teprve po delším používání si uvědomíš, že ve spoustě situací ti ušetřil práci a nervy prostě tím, že tě neotravoval něčím, čím by tě jiný systém otravoval.
Úplná drobnost jako ilustrace: spousta dialogů, které se na něco ptají, zmizí, pokud už k otázce není důvod (něco se mezitím stalo, otázka už nemá smysl). To je třeba taková jedna drobnost, kterými je MacOS GUI doslova nacpané. A tyhle nepostřehnutelné drobnosti pak v sumě ohromně šetří čas a nervy.
Ve světě linuxových distribucí také, takže pořád je kám utéct.
Teoreticky ano. Prakticky to dopadá spíš tak, že ti na každé distribuci vadí něco a těkáš od jedné k druhé. Jakým směrem se vývoj té které distribuce bude ubírat, stejně neovlivníš a že by jednotlivé distribuce měly nějaké jasné směřování, to bych taky neřekl. Člověk tak jako tak jenom čeká, co se rozhodnou vývojáři do distribuce vložit a co ne, co se rozhodnou totálně překopat a co ne, co v každé nové verzi přestane fungovat atd. atd. Ve finále celá ta svoboda spočívá v tom, že můžeš utéct od jedné zabugované distribuce k jiné, která je zabugovaná úplně stejně, jenom na jiných místech...
Přiznejme si to upřimně: all OSs sucks...