Kolik z nich tě vzalo, protože jsi jim ukázal, že umíš integrály? Kolik z těch firem explicitně hledalo člověka s dobrým matematickým backgroundem
Nikdo, protoze se ocekava, ze ten matematicky background je implicitni.
Tak priklady z praxe:
Pred x-lety jsme potrebovali dat do webu zakaznika fulltext, kvuli dalsim pozadavkum nebylo mozne pouzit standardni knihovny, takze se to delalo od zacatku s pouzitim lin. algebry. Pro cloveka se stredoskolskou matikou je hodne velke scifi, ze dokument muze byt bod v n-dimenzionalnim prostoru a ze se s tim da nejak pracovat.
Sveho casu dosel zakaznik, ze chce migrovat svuj stary system na novy. Doprasenych nekolik _set_ tabulek v nenormalni forme. Ukazalo se, ze relacni schemata jdou na zaklade par tvrzeni (automaticky) faktorizovat a ze pocet tabulek jde vyrazne zmensit pri zachovani funkcnich zavislosti. Asi by to slo udelat i bez znalosti algebry, ale trvalo by to dlouho a takto jsme meli jistotu, ze vsechno bude spravne. Mimochodem, jak chces nekomu vysvetlovat relacni databaze, funkcni zavislosti, normalni formy, atd. bez znalosti matematiky?
Zkousel jsi nekdy napsat/pochopit, jak funguje prekladac? Dukazy konvergence optimalizacni algoritmu jsou zde naprosto zasadni, muzes mi ukazat, jak to udelat bez matiky.
Lidi, kteri neabsolvovali ten brutalni a neuzitecny predmet s turingovymi stroji, casto maji v oblibe resit halting problem, aniz by tusili, o co se snazi. Tady bych rad dodal, ze dle meho by progamator mel vedet/tusit, kde jsou hranice resitelnosti nekterych problemu a taky by mel vedet _proc_ je ten problem neresitelny. Dalsi oblibenou zabavou je snaha resit NP-uplne problemy. Clovek, ktery absolvoval vysokou skolu by mel vedet, co to znamena a pripadne jake existuji aproximacni algoritmy pro reseni problemu. Ukazkovy priklad, zavislosti balicku v distribuci (resp. cehokoliv), jak by mel clovek bez VS vedet, ze to jde prevest na SAT a pripadne pak pouzit vhodny priblizny algoritmus?
Pripominas mi jednoho vrchniho. Dosel jsem do hospody a kamaradi (neinformatici) se tam bavili a velkych prvocislech a zeptali se me k cemu je to dobre. Tak jsem jim vysvetlil princip RSA. A vrchni na to reagoval. Kdyz jsi tak chytry, tak mi rekni, jak mi prvocisla zvednou navstevnost. Moralni pouceni: ,,To, ze tobe je neco k nicemu, protoze to neumis pouzit, neznamena, ze to opravdu je k nicemu''