Nazor ludi na VS nie je jednotni a dost sa lisi. Niekto VS nemoze studovat, nepotrebuje ju, niekto ju studuje pre titul a niekto ju studuje preto, lebo nevie cim sa chce zaoberat a niekto ju studuje aj preto, ze mu ta VS moze nieco do zivota aj dat. Ja som skor zastanca toho posledneho nazoru. Kedysi, este ked som bol mladsi, tiez som bol ovplyvneny ludmi, ktori vravievali, ze VS je len preto, aby som mal titul resp. diplom. Po case som ale zmenil na toto nazor. VS(podotykam dobra VS) je institucia, ktora ma mlademu clovekovi po strednej skole ukazat nove veci/smer. Su ludia, co napr. po SS chcu byt doktori(ale este nevedia co presne). Studuju na VS a tam sa ucia mnohym veciam. Po case zistia, ze chcu byt napr. neurologovia, lebo prisli nato, ze ich to aj zaujima. To iste plati aj u IT. Na niektorych skolach sa uci prve 3. roky vsetko(FIT VUT). Po 3 rokoch si moze student vybrat co ho zaujalo za tie 3 roky studia. VS ma rozne vybavenie, s ktorym mozu prist studenti do kontaktu, vyskusat si veci, otestovat apod. Uz vidim ako firmy daju niekomu do ruk nejaku vec, nato aby si to zamestnanec vyskusal pre svoj zaujem a pri pokazeni toho by to chudak musel splacat aj niekolko rokov. Su povolania, ku ktorym mozno VS az tak netreba. Vsak aj nejaky odbor z IT sa da nastudovat doma. Vela ludi zacina programovat este pred VS a tymto smerom sa drzia aj pocas VS alebo na VS nejdu a hned idu pracovat(k programovaniu VS netreba naozaj, ale clovek co vie aj programovat a ma aj VS tak je podla mna uzitocnejsi, ktory vie len programovat bez VS). Lenze co napr. taka bezpecnost, vstavane systemy, grafika? Myslite, ze pocas samostudia sa daju vyskusat taketo veci doma a preniknut aj do tajov tychto odborov? Ved na VS ucia ludia, ktori maju dlhorocne skusenosti a prax v tychto odboroch, ktora je k nezaplateniu a ku ktorej sa samostudiom nedostanete.(Ti ludia co ucia na VS povacsinou pracuju aj s nejakymi firmami, takze uplatnuju svoje vedomosti aj realne v praxi)
Ked niekto povie, ze VS je pre neho zbytocna mozem sa ucit sam, mozem ist pracovat, potom si polozim otazku: Nie je pre takeho cloveka zbytocna aj stredna skola? Ved moze dostudovat povinnu skolsku dochadzku co je 10 ci 11 rokov a moze s tym prestat, lebo skola je zbytocna a hned ist pracovat. Kde takeho cloveka zoberu, no asi nikde. a nezobrali by ho nikde ani keby venoval vsetok svoj cas samostudiu od rana do noci, lebo uz len to, ze nema ani SS by neposobilo dobre na zamestnavatela. Je urcita skupinka ludi, ktori VS nemaju a dari sa im, su uspesni. Dnesna doba je zial taka, ze na VS sa chodi len preto, aby ludia mali titul a mali lepsiu cestu k zamestnaniu. Lenze kopa z nich skonci na uradoch prace, pretoze to co vystudovali, nestoji ani za zmienku. Kvalitne VS neberu hoc akych ludi, aby mali prachy a neprodukuju ludi, ktori za cele studium nic nerobili, len chodili po party. Ja momentalne uvazujem ci pokracovat na 2.stupni studia alebo ist pracovat(financne zalezitosti). Pre mna je velkym plusom VS + praca. Taketo skusenosti su k nezaplateniu.
Takze suma sumarum: VS moze byt takym zakladom pre buduci zivot, pre buduce zamestnanie, kde sa clovek moze priucit vela novych veci a neskor ich zuzitkovat.