Tak ja nevim, ja se ucil OOP asi v 16ti a moc tezke mi to neprislo (a syn kolegy otce v 15ti). Ve 14ti jsem se ucil psat ovladace preruseni v assembleru, a to mi tedy prislo tezsi (vlakna se tehdy moc nepouzivala, na osobnich pocitacich, ale co je multitasking jsem vedel).
Hlavni problem nebyl, ze by to bylo nejak strasne abstraktni nebo tezke (a nebyl jsem zdaleka nejchytrejsi ve svem okoli), ale spis, ze jsem nemel nikoho, kdo by mi tyhle veci systematicky vysvetloval, a nutil me do nich - bylo to co jak clovek pochytil od kamaradu nebo rodicu (a proto samozrejme tezce neefektivni). Navic programovani nebylo moje hlavni hobby, zajimala me i fyzika, matematika a tak.
Ja nevidim v IT ucnaku problem. Kdyz si vezmete, jake veci se uci treba na odbornych strednich skolach (jako vypocty elektrickych obvodu), tak to neni o moc tezsi.
Historickou zkusenosti v kontextu teto diskuse myslim to, ze nejlepsi skoly (jako MIT a Caltech) uz nejakych 50 let uci inzenyry (ve vsech oborech) predevsim teorii. Prestoze praxe muze byt dost jina. Tak proc to delaji? Asi to nejaky duvod ma. (Podobne ty pohovory u Google - pokud je potreba hrstka teoretiku rocne, proc otazky z teorie pokladaji i lidem na pozici treba QA?)
Podle me ten duvod spociva v tom, ze se to zkratka vyplati, a je to jen iluze, ze ne. Muzeme se stejne ptat, zda se vyplati ucit treba deleni nebo nasobeni v ruce, kdyz mame kalkulacky. Nebo kolik lidi v dnesni armade potrebuje fyzicku, jaka se trenuje v bootcampu. Podle me se spolecensky vyplati ucit nadane lidi to nejtezsi a nejabstraktnejsi, co muzou zvladnout, bez ohledu na to, co budou pak delat (protoze mohou delat ruzne veci).
Ale, ja nejsem ten, kdo by mel na tuhle otazku dat odpoved. Prymek to chce zmenit, ten by mel prijit s vysvetlenim, proc se to takhle historicky osvedcilo. Bez toho vysvetleni neni jasne, jakym smerem to zmenit.
Napriklad dukazy vet o Turingovych strojich ma smysl ucit predevsim proto, aby studenti pochopili koncept "redukce'. Bohuzel, tyhle abstraktni triky se nelze dobre naucit jen vysvetlenim nebo zminkou, ale jenom treninkem na prikladech. Ostatne, existuje spousta (rozvojovych) zemi, kde se snazili ucit tyhle veci biflovanim definic (coz by melo zdanlive stacit), ale ukazuje se, ze studenti to pak nejsou schopni aplikovat a je to zcela zbytecne.