Prozrad nam neco o sobe: Proc jsi studoval sociologii, kdyz ted delas IT? Jak muze sociologicka fakulta za to, ze jsi v jejim oboru nenasel praci? Co kdyz ja jsem chtel delat neco matematickeho, ale holt programovani je zadanejsi, tak proc ne?
Ty ses vazne komik

Vycucas si z prstu situaci, ze me sociologie neuzivila, a pak v dalsi vete dodas, ze te neuzivila matematika

Teda respektive nedodas, je to jen hypoteticke "co kdyz"... Ale vsichni vime, ze naprosto realne, sam takove matematiky znam, jak jsem jiz byl uvedl. Matematika, ktereho by se zivil matematikou, neznam ani jednoho

Proc jsem to sel studovat, to se mi s dovolenim tady ve spolecnosti samych anonymu nechce rozebirat, ale studoval jsem to castecne zaraz, takze s tim nenalezenim uplatneni jsi uplne mimo.
Kazdopadne ale dobra nahravka - muzu ti rict, ze pro to, co delam, je mi sociologie potrebnejsi, nez nejake dukazy vlastnosti Turingova stroje. IT se totiz dela pro zakazniky a zakaznici ziji ve spolecnosti. A ta spolecnost ma nejake vlastnosti, ktere prece jen nejsou vlastnostmi Turingova stroje, ale spis tim, co zkouma sociologie. Pokud bych byl jenom nejake male kolecko v obrovskem soustroji nejakeho korporatniho bullshitu (jak sam rad rikas), tak bych potrebu komunikovat s lidmi a chapat jejich potreby nemel - sedel bych se sluchatky ve sve koji, komunikoval tak maximalne se sefem a od rana do vecera si mastil ty svoje dukazy korektnosti nevimceho. To jsem ale nikdy nechtel a proto se mi opravdu hodne hodi, ze taky trochu vim neco o pruzkumech trhu, ekonomii, socialni psychologii apod. A nevim, jestli te to prekvapi, ale kdybych si mohl vybrat nejake kurzy, ktere bych si na MU vystudoval jenom tak proto, ze ty znalosti potrebuju doplnit, byla by to jednoznacne podnikova ekonomika, management a marketing. Rozhodne ne treba lambda kalkul.
A na "dukaz", ze to neni jenom takove prani otcem myslenky jako u te tvoji matematiky: explicitne jsem se ptal cloveka z IBM, jestli lidi soft skills potrebuji a bylo mi receno ze jako sul. Proc, to si domyslis sam, pomoci schopnosti uzasne abstraktne myslet.
Myslím, že nikdo z Vás nechce mít informatika tak, jak máte doktora po škole. Pro přiblížení reality. Po té, co dostudujete příslušnou lékařskou fakultu a máte MUDr., tak nesmíte vůbec nic.
Smysl toho srovnani byl v tom, ze vsichni jasne vedi a priznavaji (vcetne akademiku!), ze lekar s jenom obecnym vzdelanim je na nic. Teprve az se douci ty konkretni ryze prakticke a okamzite vyuzitelne veci, je povazovan za plne vzdelaneho. A dalsi klicova vec bylo to "telo se beztak zklada z atomu, tak vas naucime JENOM fyziku" - takhle to bohuzel na nekterych skolach trochu vypada...
Je samozrejme kravina, aby se IT studovalo 11let, myslenka byla takova, ze by se ta "atestace z IT" v pohode dala stihnout v ramci tech 5ti, pokud by se (rozumne!) zkrouhla teorie, kterou stejne kazdy nikdy nepouzije a okamzite zapomene.
Dohodneme se, já přestanu bejt nasranej, až TY přestaneš furt omýlat ty kokotiny o tom, že programátor, co ráno k snídani nespočítá čtyřicet integrálů [...]
Ja bych se Jakuba zastal. Jako jediny zastance matematiky mluvil k veci, snazil se hledat rozumne argumenty a neomilal dogmata "matematika je potreba, protoze je potreba". Jsem rad, ze se Jakub zapojil, protistanovisko je vzdycky potreba - kdyz je dobre formulovane a k veci.
Oproti tomu JS... No comment.