App, znám stav na stávajících VŠ a pokud umíte matematiku, prolezete i jako jinak nepoužitelnej trotl (přece umíte matiku ne? tak vás nechaj). No a když matiku neumíte, tak Vás típnou, i kdybyste byli Carmack a Bill Gates v jednom (pokud zkoušku nepodmáznete, což často lze).
A teď ze života:
Ve firmě pracoval programátor, matematický génius a všichni ho upřímně nenáviděli až do doby, než začal používat matematiku cca střední školy. On totiž ne každý programátor umí integrály nebo matice. Pak mi řekl "Matematika je jako Aramejština, ve světě kde nikdo nemluví Aramejsky a nezná Matematiku, jsou přibližně stejně zbytečné." Chápu, že občas se matematika hodí, ale i složité výpočty se k vůli ladění řeší jednoduše. Nejděsivější je moloch třída o 500 nekomentovaných řádcích, N vstupech, Y výstupech a napsaný tak, jako by ho napsal sám D.J. Bernstein v návalu geniality na jeden zátah. Tím nechci říct, že vysoká matematika je špatná, ale zřejmě až zbytečně přeceňovaná.
Mě osobně to přijde nespravedlivé.
Proč se mám kurva šest semestrů drtit matematiku, když mám 15 let praxe a za celou dobu jsem potřeboval funkce MAX, MIN, AVG, bitové masky, spočítat checksum a trochu té binární a hexadecimální představivosti?
Nedávno mi taky přišel jeden, že má červenej diplom a že je hrozně dobrej v matematice, že by chtěl práci.
Ptám se: Umíš Widlo servery? Ne. Umíš Linux? Ne. Umíš PHP? Ne. Umíš nastavit směrování, znáš bezpečnostní politiky? Ne. A co tedy umíš? Spočítat Integrál!
Takovej člověk ať jde do zadeke, pro mě není použitelnej a jestli je tenhle typ člověka vrcholným produktem našich skvělých VŠ, tak ať jdou do zadeke taky.