Podvržení mého čísla v zahraničí

Re:Podvržení mého čísla v zahraničí
« Odpověď #30 kdy: Dnes v 17:48:40 »
SS7 protokol ma minimalni zabezpeceni a hodne veci je zalozenych jen na duvere. 5G site jsou na tom mnohem lepe.

"Sedmička" se dnes prakticky nepoužívá, resp. naprosto minimálně. Výrazně dominuje SIP a všechno jede přes IP. I mezi těmi největšími operátory, kteří se ještě před pár lety IP technologii bránili.
Jinak, SS7 není protokol, ale celý síťový stack. Protokolů tam chodí mnoho - ISUP, MAP, BSSAP a mnoho dalších, které ani neumím pojmenovat.

« Odpověď #31 kdy: Dnes v 17:53:27 »
Když se SIMkou vycestujete, místní trojka v ČR Vás ve svých sítích nevidí, a spammeři v ČR mají tímto volné pole působnosti... :-(

Mám dojem, že v takovém případě český operátor ví, že ta SIMka je přihlášená v roamingu do sítě v zahraničí. Zahraniční operátor, když se mu do sítě přihlašuje cizí SIM, dotazuje se domovského HLR té karty, zda ji zná, a zada oni ji může pustit do sítě.

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 18:02:37 »
SS7 protokol vznikl v dobe kdy se na bezpecnost moc nehledelo.

Byla to především doba, kdy telefonního operátora nemohl dělat kdejaký Franta Flinta. Operátor byl zpravidla jeden a to státní nebo jich byly v dané zemi jednotky, velké korporátní firmy. Omezením byla i dostupnost technologie, která byla velká a drahá. Nikoli jako dnes, kdy si operátora rozjedu na Asterisku a PC z bazaru.

« Odpověď #33 kdy: Dnes v 18:33:48 »
Z celé diskuze nemám příliš jasno. Vyplývá z ní nejspíš to, že podvržení při pobytu v zahraničí (roamingu) zabránit nelze. Jestli číslo podvodníci trefili, nebo nějak zjistili, taky není zřejmé. Účel jejich jednání taky nedává moc smysl, protože na zmeškané hovory se dovolají potenciální podvedení mně. Podle všeho se podvodníci i dovolali, přibylo negativní hodnocení čísla na muzutozvednout.cz.

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 19:12:35 »
V první řadě bych si položil otázku, proč by podvodníci podvrhávali telefonní číslo nějakého zcela neznámého člověka? To si mohou rovnou pořídit anonymní SIM s českým číslem a jsou na tom o poznání lépe. Podvrhávají se čísla známých subjektů typu banka, úřady atd. Ale rozhodně ne běžné mobilní číslo, které volajícím vůbec nic neřekne.

« Odpověď #35 kdy: Dnes v 21:11:36 »
Já vím jak ta ochrana funguje, pokud zde mají nějaký firewall, tak je škoda, že není možnost jak na něm moje číslo blokovat.... Prostě třeba přes appku číslo zablokuju, tj. i když budu v cizí sítí, tak můj operátor místo toho aby hovor autorizoval, tak jej jak u sebe, tak i jiných operátorů zařízne...

tohle je blbost protoze pak se nedovolas ani zpatky do prace ze zahranici ty ze svyho povinnyho telefonu a jediny co budes moc je prijmat domaci-zahranicni a zahranini-zahranicni a zahajovat zahranicni-zahranicni hovory

Mr.DH

« Odpověď #36 kdy: Dnes v 21:37:19 »
Já vím jak ta ochrana funguje, pokud zde mají nějaký firewall, tak je škoda, že není možnost jak na něm moje číslo blokovat.... Prostě třeba přes appku číslo zablokuju, tj. i když budu v cizí sítí, tak můj operátor místo toho aby hovor autorizoval, tak jej jak u sebe, tak i jiných operátorů zařízne...

tohle je blbost protoze pak se nedovolas ani zpatky do prace ze zahranici ty ze svyho povinnyho telefonu a jediny co budes moc je prijmat domaci-zahranicni a zahranini-zahranicni a zahajovat zahranicni-zahranicni hovory

Ano to chápu, já jsem za celé 3 týdny nikam nevolal...

Mr.DH

« Odpověď #37 kdy: Dnes v 21:57:58 »
V první řadě bych si položil otázku, proč by podvodníci podvrhávali telefonní číslo nějakého zcela neznámého člověka? To si mohou rovnou pořídit anonymní SIM s českým číslem a jsou na tom o poznání lépe. Podvrhávají se čísla známých subjektů typu banka, úřady atd. Ale rozhodně ne běžné mobilní číslo, které volajícím vůbec nic neřekne.

No, ale evidentně se to děje... Důvod, proč nemají CZ simku a nevolají z té může být ten, že sami nejsou v ČR... Podle toho co mi sdělil operátor, tak on opravdu tu cestu, jak se hovor dostane s identifikací mého čísla do ČR předem nezná a výslovně mi potvrdili, že spoofing firewall je neaktivní, pokud je sim v roamingu... Jak a jakou cestou se to účtuje mi není známo...

Každopádně ze zkušenosti z druhé strany:
1. Pár dnů před dovolenou mi volal týpek s přízvukem cyrilice a přesvědčoval mě, že mám u nich zapomenuté konto... Neměl jsem čas a náladu, tak jsem ho zavěsil...
2. Pár dnů co jsem se vrátil z dovolené jsem měl další hovor, jiná "společnost" jiné peníze, zase stejnej přízvuk, skoro bych řekl, že i stejnej člověk... Měl jsem prostor a náladu, tak jsem se chtěl podívat kam to bude směřovat. Vzhledem k tomu, že jsem byl v autě, tak jsem se ho snažil vmanipulovat k tomu, že mi zavolá za hodinu. Potvrdil mi to a už se neozval :(. Zkoušel jsem se ozvat já a od toho čísla jsem dostal zprávu, že je v zahraničí a co že potřebuju...

No skoro to vypadá, že z nějakého call centra se maskují za CZ čísla, která budou vypadat trochu legitimněji, než něco zahraničního, možná jim to ani jejich cílovka nezvedne...

Jak zjišťují použitelná tel. čísla??? No asi to testují, třeba u mě nikdo kromě lidí se kterámi se stýkám f2f nevěděl, kdy jedu kam jedu, že někam jedu.... Magie...

« Odpověď #38 kdy: Dnes v 22:50:06 »

Pokud je to nějaký zahraniční subjekt, tak se k českým SIM snadno nedostane, navíc by je musel dostat fyzicky do zahraničí a dostat je tak do roamingu, aby nebyly chráněné proti podvržení. Ani já přesně nevím, proč to dělají tak, jak to dělají, ale evidentně se to děje.