V první řadě bych si položil otázku, proč by podvodníci podvrhávali telefonní číslo nějakého zcela neznámého člověka? To si mohou rovnou pořídit anonymní SIM s českým číslem a jsou na tom o poznání lépe. Podvrhávají se čísla známých subjektů typu banka, úřady atd. Ale rozhodně ne běžné mobilní číslo, které volajícím vůbec nic neřekne.
No, ale evidentně se to děje... Důvod, proč nemají CZ simku a nevolají z té může být ten, že sami nejsou v ČR... Podle toho co mi sdělil operátor, tak on opravdu tu cestu, jak se hovor dostane s identifikací mého čísla do ČR předem nezná a výslovně mi potvrdili, že spoofing firewall je neaktivní, pokud je sim v roamingu... Jak a jakou cestou se to účtuje mi není známo...
Každopádně ze zkušenosti z druhé strany:
1. Pár dnů před dovolenou mi volal týpek s přízvukem cyrilice a přesvědčoval mě, že mám u nich zapomenuté konto... Neměl jsem čas a náladu, tak jsem ho zavěsil...
2. Pár dnů co jsem se vrátil z dovolené jsem měl další hovor, jiná "společnost" jiné peníze, zase stejnej přízvuk, skoro bych řekl, že i stejnej člověk... Měl jsem prostor a náladu, tak jsem se chtěl podívat kam to bude směřovat. Vzhledem k tomu, že jsem byl v autě, tak jsem se ho snažil vmanipulovat k tomu, že mi zavolá za hodinu. Potvrdil mi to a už se neozval

. Zkoušel jsem se ozvat já a od toho čísla jsem dostal zprávu, že je v zahraničí a co že potřebuju...
No skoro to vypadá, že z nějakého call centra se maskují za CZ čísla, která budou vypadat trochu legitimněji, než něco zahraničního, možná jim to ani jejich cílovka nezvedne...
Jak zjišťují použitelná tel. čísla??? No asi to testují, třeba u mě nikdo kromě lidí se kterámi se stýkám f2f nevěděl, kdy jedu kam jedu, že někam jedu.... Magie...