Podvržení mého čísla v zahraničí

Mr.DH

Re:Podvržení mého čísla v zahraničí
« Odpověď #60 kdy: 25. 09. 2026, 10:35:47 »
Je zajímavé, že se tady stále tvrdí, že něco takového prakticky nemůže existovat. Ještě jednou:
1. Sám operátor mi potvrdil, že pokud jsem v roamingu, tak jsou tyto antispoofingové ochrany nefunkční (nerozebíral jsem jestli se chová jinak roaming evropský a jinak roaming přes půl světa)
2. Od doby co jsem se vrátil do domácí sítě, tak je od jakýchkoliv problémů klid...
3. Sám jsem se stal cílem volání, kde telefon normálně zvonil, ale já ho nemohl vzít (tj. nejednalo se jen o nějaké prozvonění) a při volání zpět jsem se dostal na zmateného člověka co chcete, já vám nevolal, už jste asi dvacátý...

Nejsem odborník na telco, netuším proš je to lepší dělat takhle než si nakoupit simky. Ale prostě se to evidentně děje i když to není podle některých možné...

« Odpověď #61 kdy: 25. 09. 2026, 12:17:48 »
"Sám operátor", tj. kdo konkrétně? Zákaznická linka? Tam tyto informace vůbec nemají, natož aby je sdělovali. A jestli je číslo v roamingu nebo zde je úplně jedno, protože všechno je to navázané na sebe, tj. v roamingu přidělí tamní operátor CZ číslu svoje vlastní dočasné a s takovým číslem pak pracuje i zdejší operátor. A to hlavně kvůli roamingovým poplatkům, potažmo účtování zákazníkům. Čistě teoreticky by číslo mohl nějak úspěšně podvrhnout přímo mobilní operátor, ale to by snad muselo být jenom z moci úřední. Jinak je to nesmysl.

Podvrhnout číslo jde samozřejmě v případě, kdy si někdo ochranu proti spoofingu vypne, ale aby útočník natrefil na to zanedbatelné promile lidí, co si ochranu vypnuli, je pravděpodobné asi jako vyhrát první ve Sportce. A hlavně je to úplně zbytečné, protože běžné číslo nějakého Franty z Horní-Dolní nemá pro útočníka vůbec žádný význam. Podvrhávali se čísla známých institucí jako banky, policie atd. Naopak nakoupit SIM karty v podobě eSIM je otázkou pár kliknutí na webu a s takovými eSIM se pak může v pohodě nějakou dobu fungovat, než se ta čísla objeví na černé listině někde na webu.

« Odpověď #62 kdy: 25. 09. 2026, 14:01:27 »
A jseš si jistej, že ta ochrana kontroluje, žes nepodvrhrnul číslo někoho cizího? Jseš si jistej, že to není jen tak, že to zajišťuje, že pokud je ta ochrana zapnutá, odchází z tvýho čísla TVOJE identifikace?
Protože my to ve firmě na dvou číslech máme vypnutý, a můžem si tam dát identifikaci doslova jakoukoli. Protože je to forwarding helpdesku na mobily. Přijde to na naši ústřednu, ta přehraje hlásku, zahájí nahrávání, a hovor předává na mobil toho, kdo má službu, A NA TOMTO odchozím hovoru nastaví CLIP toho volajícího, tedy doslova úplně kohokoli, kdo se na to helpdeskový číslo dovolal. Právě proto, aby ten kdo má službu, měl identifikaci pro eventuální callback.
Rozhodně to nekontroluje, jestli ta předaná identifikace je platná, a už vůbec to nekontroluje, jestli někdo povolil, že identifikace právě toho volajícího se smí nastavit na "našem" hovoru.

A přesně proto si myslím, že to chápeš v přesně opačným směru, než v jakým to funguje.

« Odpověď #63 kdy: 26. 09. 2026, 15:01:55 »
Ty si nastavíš CLIP tak akorát na svoje mobilní číslo, u kterého je ochrana proti spoofingu vypnutá a obvykle ještě s podmínkou, že se to ověří přes SMS, která je na to skutečné mobilní číslo poslaná. Jinak to neuděláš nijak, resp. můžeš si na ústředně nebo jinde nastavovat CLIP jaký chceš, ale v momentě, kdy to přejde přes mobilního operátora, tak ten by měl takový hovor automaticky zahodit, protože identifikuje, že se nejedná o reálné číslo, ale pouze o číslo s takto nastaveným CLIP. I při změně CLIP totiž mají mobilní operátoři přehled o tom, z jakého skutečného čísla je voláno a CLIP se posílá až pouze koncákům.

To, co popisuješ ty, nemá s CLIP a spoofingem nic společného, protože se jenom přenáší identifikace volajícího na tvoje koncová zařízení. Je to v podstatě přesměrování hovorů, kde se dá na ústředně vypnout/zapnout, jestli se má na koncové zařízení přenést identifikace čísla, které volá.

« Odpověď #64 kdy: 26. 09. 2026, 15:48:29 »
Tak to chápeš úplně špatně, protože když jsme to od O2 chtěli, tak oni od nás nechtěli seznam cílových čísel, na která tu "podvrženou" identifikaci smějí poslat, ale jen seznam čísel, na kterých mají spoofing povolit. S tím, že pokud z těch čísel kamkoli zavoláme s podvrženou identifikací (tzn. na odchozím směru těch přesměrovaných hovorů nastavíme jiné cílové číslo než náš mobil), odpovědnost je naše.
Ale věřit mi nemusíš, je mi úplně jedno, čemu si věříš.

Ty si evidentně myslíš, že u každého hovoru operátor kontroluje, jestli se mu smí poslat jiný CLIP, než patří k tomu číslu co mu volá. No, tak O2 to nedělá. A pochzbuju o tom, že to vůbec jde zajistit 100% spolehlivě bez neúnosně dlouhé prodlevy při sestavování.

« Odpověď #65 kdy: 26. 09. 2026, 19:54:57 »
Nikdy si nemůžeš nastavit CLIP jaký chceš, protože pokud by toto operátoři umožnili (nebo jenom O2), tak pojedou podvody jak na běžícím pásu. Takže vždycky je to tak, že uživatel mobilního čísla si po vyjmutí z ochrany proti spoofingu může výhradně toto svoje číslo použít pro CLIP jinde, ale nikdy to není tak, že by si mohl nastavovat CLIP jaký se mu zamane.
A k tomu směrování hovorů je to tak, jak jsem již psal - to nemá se spoofingem nic společného. Je to pouze předání identifikace volajícího dál neboli ústředna tu identifikaci pošle při přesměrování na koncové zařízení, ale sama žádný CLIP nikde nenastavuje. Možná si tady úplně přesně nerozumíme, takže pokud má např. firma nějakou zákaznickou linku s jednotným tel. číslem a na toto číslo někdo zavolá, tak se příchozí hovor po nějaké hlášce a zapnutí nahrávání přesměruje na určené mobilní číslo a na tomto čísle pak zaměstnanec vidí identifikaci volajícího a může mu případně zavolat i zpátky. Ale to není nastavení CLIP, nýbrž pouze předání CLIP od volajícího na koncový mobil, který hovor přijme.

Samozřejmě, že mobilní operátoři kontrolují každý hovor a také těch podvržených cca 100.000 měsíčně zahodí. To není žádná tajná informace, ale výsledek součinnosti ČTÚ a zdejší mobilní trojky. Přičemž ono je to logicky tak, že čísla vyjmutá ze spoofingu jsou na white listu a co na něm není, tak se při nesouladu CLIP automaticky zahodí. Proto taky žádná prodleva při spojení prakticky není. Ostatně počet těch, kteří žádají o vyjmutí ze spoofingu, je naprosto zanedbatelný vzhledem k celkovému počtu aktivních mobilních čísel v ČR, takže proto s tím také operátoři nemají žádný problém.

« Odpověď #66 kdy: 26. 09. 2026, 20:44:19 »
Tak ještě jednou:
1) O2 tomu spoofing říká.
2) přesně to, že si tam můžu dát naprosto jakoukoli identifikaci, dělám, protože s výjimkou čísel s podlačeným CLIPem (tedy s aktivním CLIR) se předává přesně to, co s tím hovorem přišlo. Když je tam "ČSOB finanční služby" (příklad), mě na mobilu svítí "ČSOB finanční služby". Když má volající aktivní CLIR, kdovíproč se tam dostane IP adresa ústředny. To mi ani její dodavatel nedokázal vysvětlit, kde se to tam bere. A ano, můžu to poslat na doslova jakýkoli číslo; kdybych ho měl, tak klidně Trumpovi na mobil, kterej mu nosí jeho provozní podržtaška. Protože se to aplikuje vždycky, bez ohledu na to, kdo je cílem přesměrování.
A protože to je ta informace, kterou cíl dostane jako identifikaci volajícího (a nějaký další podrobnosti v dalších metadatech), tak to pro všechny praktický účely JE CLIP, protože ten cílovej telefon ji tak zpracovává.
A je úplně jedno, jestli tam tu identifikaci předávám, nebo si ji cucám z prstu. Nastavuje to ta pobočková ústředna, a nastavuje to tak, jak jí JÁ řeknu, že to má nastavit. Když jí řeknu, že tam má pokaždý napsat "Země je placatá", tak se tomu kdo bude nastavenej jako cíl toho přesměrování zobrazí "Země je placatá".

Malovat to fakt nebudu.

« Odpověď #67 kdy: 27. 09. 2026, 11:14:02 »
Můžeš si na své ústředně samozřejmě nastavit jakoukoliv identifikaci CLIP, ale taková identifikace nepřekročí vnitřní síť za ústřednou neboli když se pokusíš s tímto CLIP zavolat někam do veřejné sítě, tak mobilní operátor, do jehož sítě hovor přichází, ho automaticky zahodí, protože CLIP nebude v souladu s white listem.
Předání CLIP od volajícího k volanému jsem již popsal v příspěvku dříve, to je čistě předání identických údajů a  ke změně CLIP nedochází.

Identifikace příchozího hovoru jménem neboli Caller ID je pak akorát to, že mobilní telefon (resp. OS Google nebo iOS), případně nějaká tel. ústředna, toto číslo sama dohledá z veřejných zdrojů a zobrazí ho na koncovém zařízení.

« Odpověď #68 kdy: 27. 09. 2026, 14:24:13 »
Kdyby to bylo <CallerId> a CLIP zůstával původní, tak přece nebude fungovat callback, a služba by se nedovolala původnímu volajícímu, alébrž na ústřednu.

« Odpověď #69 kdy: 27. 09. 2026, 15:43:50 »
Caller ID u volaného jenom vymění tel. číslo volajícího za jméno z veřejných zdrojů, ale CLIP nemění, ani nemůže. Ten CLIP se dá navíc v detailu hovoru zobrazit. Problém je pouze v okamžiku, kdy nějaké tel. číslo dřív užíval někdo jiný, toto číslo buď vrátil nebo o něho přišel a dostal ho někdo nový, protože stále může Caller ID zobrazovat již neaktuální údaje původního uživatele.

« Odpověď #70 kdy: 29. 09. 2026, 12:49:42 »
Legalni "podvrzeni A cisla" je samozrejme u ruznych call center zcela bezna praxe a ano ten kdo nejakou sluzbu na tom zalozenou provozuje, by si mohl cisla chvili i uplne vymyslet a nejspis by mu to i nejakou dobu prochazelo. Samozrejme pri prvnim problemu by o sve privilegium prisel a spolecnosti kterych biznis na tom stoji si pohlidaji aby se tam nejen ze nekalosti nepachali, ale take aby pokud mozno pouzivali cisla s dobrym ratingem u aplikaci co to hlidaji v koncovych zarizenich (Truecaller, Hyia, aspol.) a take tem cislum rating dale nekazili.

Ted jde o to ze nekdo podvrhy zjevne dela a operator to odbyva jen konstatovanim, ze v roamingu to tak proste je. NENI, nemelo by, maximalne pri roamingu nekde v Tramtarii.