Chování operátora - Eri/Quadruple

Re:Chování operátora - Eri/Quadruple
« Odpověď #90 kdy: 16. 08. 2026, 07:45:57 »
Technik cetinu tam nakracel, protoze to byla nova objednavka.
Tenhle postup funguje dobre, pokud u vas neni nouze o porty na DSLAMu.

« Odpověď #91 kdy: 16. 08. 2026, 16:51:20 »
To by mne zajímalo, proč tam kráčel technik cetinu, pokud se na lince nic neměnilo. Linka patří cetinu pořád a na administrativní převod jinam se žádné změny dělat nemusejí. Mně poslali jen přihlašovací jméno a heslo pro router, jinak vše běží stejně, jako předtím, jen s jiným poskytovatelem.
Protože ho tam nejspíš poslal T-Mobile protože je to u nich standardní proces, tak odhaduju. Nám na linku taky mohli jen poslat krabičku s terminátorem "tohle zapojte sem, tohle tam a enjoy" ale stejně přišel technik, moudře se podíval, zakýval hlavou, terminátor mi v podstatě vrazil do ruky se slovy, že kdyby to nefungovalo ať se ozvu, něco naťukal do systému a zase odešel. Nebo jinde, kde vůbec není telefonní linka a chtěli jsme LTE modem přišel, podíval se, moudře pokýval hlavou když jsem mu řekl, že tu vůbec není telefonní linka a zase šel.

« Odpověď #92 kdy: 17. 08. 2026, 09:30:48 »
Pokud tam už terminátor byl, což byl, tak tam technik Cetinu nemá co dělat, vše je hotové. Zbytek je administrativní záležitost.

« Odpověď #93 kdy: 17. 08. 2026, 10:53:48 »
Obavam se, ze to neni pravda. Technik cetinu u nove objednavky stavi novou cestu z DSLAMu az do koncove zasuvky. V pripade objednaneho bondingu doveze i noveho Terminatora.

Pri prechodu mezi operatory je to samozrejme jinak, tam technik nevyjizdi ( leda by to zaroven s prechodem znamenalo i prechod z jednoparove sluzby na dvouparovou, ale to je asi lepsi resit az nasledne dalsi zmenovou objednavkou).

Eba_

« Odpověď #94 kdy: 17. 08. 2026, 16:46:20 »
Ten proces je standardní součástí provisioningu a aktivace telekomunikační služby i v zahraničí. Pokud carrier poskytuje službu přes infrastrukturu v datacentru nebo jiné third-party facility, obvykle vydá (nebo vyžádá) LOA (Letter of Authorization), na jehož základě facility operator nebo zákazník zřídí požadovaný cross-connect mezi demarkačními body. V našem kontextu je "LOA" spíše souhlas majitele nemovitosti, že udělají díru do zdi a zásuvku. A ten cross-connect je prostě ta linka z DSLAM do zásuvky/terminátoru.

Po dokončení fyzické instalace se pasivní kabelová trasa před uvedením služby do provozu otestuje a zdokumentuje. Podle typu instalace může jít o kontrolu polarity a kontinuity, měření end-to-end insertion loss pomocí OLTS/light source + power meter a u delších nebo významnějších tras také o OTDR měření, kterým se charakterizuje průběh trasy, konektory, svary a případné ztrátové nebo reflexní události. U DSL to bude spíše SNR a délka vedení (to si tak ještě pamatuju z toho protokolu co jsem dostal).

Neznám to přímo v kontextu CETIN, ale účastním se toho pracovně v zahraničních firmách, které si nechávají propojovat pobočky s datacentry atd. Sice B2B úroveň, ale tyhle papírové procesy jsou hodně podobné všude. Telia, Telenor, Verizon toto sekají jako Baťa Vasky cvičky, od 5m copper tras po SM optiky mezi státy.

Jinak všem co nezaplatili to stále funguje? Jakože, už by se docela bodlo aby to odpojili, brzo mi přijde LTE modem se SIM co jsem si objednal jako backup než vysmahnou z té linky a Q to pořád drží aktivní :o

« Odpověď #95 kdy: 17. 08. 2026, 16:58:22 »
Pořád funguje. Doufám, že do týdne od odpojení to budu mít u nového operátora. Těch pár dní přežiju na mobilu.

« Odpověď #96 kdy: Dnes v 00:45:41 »
Nejen že to stále funguje, ale q-cz vystavilo fakturu za 8/2026, kde celou sumu hodilo jako slevu a přihodilo jako nezaplacenou 1Kč, protože jsem nezaplatil a snažil se dostat jinam.
Dále poslali přihlášení do jejich samoobsluhy, kde vidím aktivované služby aktivního zákazníka (já jsem s nima teda nic nepodepsal, tak nevím na základě čeho, ale budiž).

Ale hlavně v té jejich samoobsluze, když kliknu na podorbnosti k internetu, tak tam je tlačítko zobrazit OKU a když na něj kliknu, tak se mě ukázalo!!!

Zkouším se s nimi domluvit, ale zatím vůbec neodpovídají, takže je dost velká pravděpodobnost, že seberu jejich OKU a zmizím bez placení, když to stále dávají jako slevu :-)