Chování operátora - Eri/Quadruple

jjrsk

• 959
    • Zobrazit profil
Re:Chování operátora - Eri/Quadruple
« Odpověď #60 kdy: 07. 08. 2026, 13:45:53 »
...podle informací ČTÚ vypadá tak, že Eri ukončila svoji činnost a z prostředků získaných prodejem majetku se snaží vypořádat své závazky vůči dodavatelům aby se insolvence nekonala.
Nejak si nedovedu predstavit jasnejsi priklad na trestny cin poskozovani veritelu nez prave tohle. Presne tohle totiz firma v zadnem pripade delat nesmi.

Jedine co udelat smi a dokonce MUSI je na sebe vyhlasit insolvenci.

« Odpověď #61 kdy: 08. 08. 2026, 08:50:34 »
Už jsem četl to vyjádření ČTU (i když neoficiální) několikrát, ale pořád tam nevidím vysvětlení, proč převod přípojky z Eri do Quadruple je bez problémů, ale převod od Eri k jinému poskytovateli je problém. Jaký je v tom - z technického nebo právního hlediska - rozdíl, když Quadruple nepřevzalo zákazníky Eri?

Eba_

« Odpověď #62 kdy: 08. 08. 2026, 22:45:01 »
proč převod přípojky z Eri do Quadruple je bez problémů, ale převod od Eri k jinému poskytovateli je problém. Jaký je v tom - z technického nebo právního hlediska - rozdíl, když Quadruple nepřevzalo zákazníky Eri?
Napadá mne jediné logické vysvětlení, pokud budete chtít absolutní pravdu, nezbyde vám než napsat na podatelnu ČTÚ přesný dotaz. Nejsem právník, ale po několika hovorech s ČTÚ jsem to po spoustě otázek a odpovědí pochopil takto:

Zřejmě se tím myslelo, že Quadruple koupilo technologii, včetně přípojek, portů, AS, IP adres a kapacity v CETINu, které teď začleňuje. Představuju si to jako když člověk dostuduje a přes Facebook Market rozprodává poličky, židle a gauč ze studentského bytu, aby to nemusel tahat s sebou 300km. To je čistě kontrakt mezi dvěma firmami. Jenže skulina je v tom, že nekoupili komplet závazky ani klienty. Ať už kvůli nejaké vychytralosti nebo GDPR případně jiné regulaci (která očividně selhala).

Smluvní vztahy tedy jsou takto rozseknuty:

CETIN <-> Quadruple <-> DSL Zákazník

Tím pádem CETIN převedl všechny velkoobchodní smlouvy na Q-CZ, ale protože Q-CZ nepřevzalo vztah ke koncákům, vzniklo toto vakuum, kdy sice služba je provozována na dobré slovo (dokud se to nějak nelegalizuje korunkou nebo to neodpojí) ale zároveň právně neexistuje vztah mezi námi a Q-CZ, protože jsme nic nepodepsali, neodsouhlasili atd. Protože by vypovídali něco, co nikdy nenabylo platnost a existuje to pouze jako velkoobchodně nasmlouvaná kapacita mezi nimi a CETINem.

Okamžikem zaplacením koruny vytvoří smlouvu, kterou jde vypovědět, fakturovat a která je spojená s nějakou službou kterou odebírají na velkoobchodní bázi. A propojí se ten vztah od CETIN až po zákazníka a ke smlouvě přidělí OKU, které je od ERI a je vázané na "to co koupili" od ERI bez souhlasu nás zákazníků. ERI se obhajuje že nemůže dávat OKU, zřejmě proto, že ty porty, switche, adresy a linky jsou nyní majetkem firmy, které to prodali. A druhak, ukončili činnost (tvrdí oni) takže to je jako měnit výsledek fotbalu po tom co se odpíská konec.

Zajímavost z OR, když začnete proklikávat vazby zjistíte, že ERI Internet má několik dceřinek a jedna z nich je v likvidaci od 30.6. Ostatní nejsou.

« Odpověď #63 kdy: 10. 08. 2026, 10:29:40 »
To už tady zaznělo ne?
Q-CZ nekoupilo ERI, koupilo od nich jen infrastrukturu (hardware) + přetáhlo lidi co se o to staraj. Fyzicky a technicky se na provozu sítě/služeb nic nemění. Jede to na stejným HW a starají se o to stejní lidi.
Nekoupili celé ERI protože by museli koupit i jejich závazky - jak u dodavatelů tak u odběratelů. Tzn. nebyl by to pro Q-CZ výhodnej obchod protože by musel mase uživatelů poskytovat služby na roky aniž by od nich vidělo nějaký peníze.
Takhle ERI (Pánek) dostal peníze za HW z čehož pokryl náklady u dodavatelů (a vyhnul se jejich žalobám a právníkům). Zaměstnancům nemuseli dávat odstupný protože pravděpodobně skončili dohodou a obratem druhý den nastoupili do Q-CZ. Místo výkonu práce, pozice atd. jim zůstalo.
ERI zase zůstali (předplacené) peníze od zákazníků.
Q-CZ se snaží do svého dražšího ceníku dostat zákazníky a imho u většiny se jim to povede. Málokdo to bude řešit.
Nejvíc na to dojedou lidi, ale to je tak vždy. Pokud se jedna strana chce mít lépe (vydělat peníze), je to vždy na úkor druhé strany (zákazník).
Těch pár lidí co to chce řešit může, ale z ERI bude jen prázdná schránka, lidi z toho nic nedostanou, soudy budou trvat X let s nejistým výsledkem (ve smyslu že by z toho dostali zákazníci část těch předplacených peněz) i kdyby se všechny podařilo dát dohromady a udělat hromadnou žalobu a původní majitel Benedikt Pánek je s tím v cajku. On o nic nepřišel, nic ho to nestojí.
Win-Win situace pro Pánka a Q-CZ.
Na lidi (zákazníky) každej sere, ti jsou jenom od toho aby se jejich bohatství přesunulo k více bohatým. Fungovalo to tak vždycky a bude to tak fungovat dále. Změnit společnost v tomhle ohledu nepůjde.

« Odpověď #64 kdy: 10. 08. 2026, 11:30:35 »
...
Těch pár lidí co to chce řešit může, ale z ERI bude jen prázdná schránka, lidi z toho nic nedostanou
...
původní majitel Benedikt Pánek je s tím v cajku. On o nic nepřišel, nic ho to nestojí.

Tohle by pro Pánka nebyl Win ani náhodou. Mohl by jít sedět i za tunelování firmy (dle toho jestli Q-CZ zaplatilo rozumné částky) nebo za poškozování věřitele a pozdní podání Insolvenčního návrhu. Nemůže zaplatit jen některé dluhy a zbytek věřitelů v tom vymáchat.

« Odpověď #65 kdy: 10. 08. 2026, 17:12:49 »
...
Těch pár lidí co to chce řešit může, ale z ERI bude jen prázdná schránka, lidi z toho nic nedostanou
...
původní majitel Benedikt Pánek je s tím v cajku. On o nic nepřišel, nic ho to nestojí.

Tohle by pro Pánka nebyl Win ani náhodou. Mohl by jít sedět i za tunelování firmy (dle toho jestli Q-CZ zaplatilo rozumné částky) nebo za poškozování věřitele a pozdní podání Insolvenčního návrhu. Nemůže zaplatit jen některé dluhy a zbytek věřitelů v tom vymáchat.

hosi, hosi, hosi, hosi (mate tu smrad jak v pekle) - nekde na zacatku vlakna je (nekolikrat) napsane, ze pan Panek zemrel... asi proto ta cela situace

x x

« Odpověď #66 kdy: 10. 08. 2026, 18:24:05 »
To Ledmed : Neumíš číst - Pánek je živ a zdráv....

Eba_

« Odpověď #67 kdy: 10. 08. 2026, 19:45:13 »
hosi, hosi, hosi, hosi (mate tu smrad jak v pekle) - nekde na zacatku vlakna je (nekolikrat) napsane, ze pan Panek zemrel... asi proto ta cela situace
Dlouhodobě ERI bylo o dvou lidech, vidno z OR a i z webových stránek (v archivu).

Benedikt Pánek - technický ředitel
Ing. Petr Benýšek - obchodní ředitel

Obchodní ředitel zemřel a technický ředitel jenom hraje mrtvého (když lidi začali chtít OKU). Což chápu že je matoucí. Jinak ale s tím teď kšeftuje, vymlouvá se, omlouvá, slibuje atd.

« Odpověď #68 kdy: 11. 08. 2026, 01:01:07 »
hosi, hosi, hosi, hosi... mate pravdu, mea culpa, omlouvam se, ze vam tu tapetuji diskuzi (asi tim vedrem bo co, to neni pocasi pro ledni medvedy)... holt "zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou",  tak preju hodne stesti, at vam to dopadne a podari se prejit ;)

« Odpověď #69 kdy: 11. 08. 2026, 16:37:42 »
Odpověď na podání
Vážený pane XXX,
Český telekomunikační úřad1 (dále jen „Úřad“ nebo „správní orgán“) obdržel dne 4. 8. 2026
Vaše podání ve věci ukončení činnosti společnosti Eri Internet s.r.o., IČO 259 02 415, se
sídlem Zámečnická 592, 742 58 Příbor (dále jen „společnost Eri“).
Úřad zahájil v dané věci prošetřování a v rámci své působnosti v oblasti poskytování
služeb elektronických komunikací dle § 115 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických
komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „ZEK“), požádal
společnost Eri a společnost Quadruple, a.s., IČO 248 13 745, se sídlem Starokolínská 306,
Újezd nad Lesy, 190 16 Praha (dále jen „společnost Quadruple“), o vyjádření k dané věci.
Vyjádření správního orgánu
Společnost Eri ukončila poskytování svých služeb ke dni 31. 7. 2026. Tím vznikla
nestandardní situace, kdy bylo nutné zajistit pokračování služeb prostřednictvím jiného
poskytovatele. Společnost Quadruple může služby poskytovat pouze na základě uzavřené
účastnické smlouvy. Pokud se rozhodnete využívat služeb společnosti Quadruple, případně
budete požadovat OKU kód pro přenos služby k jinému poskytovateli, je nezbytné uzavřít
smluvní vztah se společností Quadruple. Zákazníci společnosti Eri, kteří smlouvu
s Quadruple neuzavřou, se mohou obrátit na jiného poskytovatele služeb elektronických
komunikací.

Máte tak dvě možnosti:
1. V případě, že se rozhodnete nevyužívat služeb společnosti Quadruple, a službu nebudete
přenášet k jinému poskytovateli, ale zřizovat jako novou, doporučujeme tuto informaci zaslat
na e-mailovou adresu: podpora@q-cz.cz.
V případě, že službu budete přenášet k jinému poskytovateli a nový poskytovatel bude
pro přenos služby vyžadovat OKU kód a Vy disponujete OKU kódem, který Vám přidělila
společnost Eri, upozorňujeme, že tento kód již nelze použít. Vzhledem k tomu, že
technologie byla převedena pod správu společnosti Quadruple, OKU kódy přidělené
společností Eri nejsou nadále funkční.
Pokud jste se rozhodl, že uzavřete smluvní vztah se společností Quadruple, dovolte,
abychom Vám tímto předali následující informace:
V případě, že jste obdržel shrnutí smlouvy s informací o tom, že uzavíráte smlouvu
na dobu určitou v délce trvání 24 měsíců, je možné společnost Quadruple požádat o změnu
a uzavřít smlouvu na dobu neurčitou. Žádost je nutné zaslat e-mailem na podpora@q-cz.cz.
Společnost Quadruple Vám následně zašle nové shrnutí smlouvy s upravenou dobou trvání
smluvního vztahu.
Upozorňujeme, že smlouvu uzavřenou na dobu určitou lze vypovědět i před uplynutím
sjednané doby jejího trvání. Poskytovatel je však oprávněn požadovat úhradu související
s předčasným ukončením smlouvy, dojde-li k jejímu ukončení během prvních tří měsíců
ode dne jejího uzavření, a to v souladu s § 63b ZEK2. Smlouvu uzavřenou na dobu
neurčitou lze ukončit kdykoli, tedy i dříve než po třech měsících, a to bez jakékoli sankce.
Pokud jste u společnosti Eri měl uhrazené předplatné, bude Vám u společnosti Quadruple
poskytnuta sleva, jejíž výši jste obdržel v informačním e-mailu. Z této slevy bude následně
hrazeno Vaše vyúčtování. Pokud se rozhodnete služby společnosti Quadruple ukončit dříve,
než bude sleva vyčerpána, nevyčerpaná část slevy se nevrací.
2. V případě, že máte u společnosti Eri uhrazené předplatné za poskytované služby
a současně požadujete, aby služby nebyly poskytovány společností Quadruple,
a trváte na vrácení nevyčerpaného předplatného, je nutné obrátit se s písemnou žádostí
o jeho vrácení na společnost Eri. Žádost je možné zaslat poštou na adresu Zámečnická 592,
742 58 Příbor, nebo prostřednictvím datové schránky: ipfxjrh.
Pro případ, že společnost Eri na Vaši žádost nebude reagovat nebo Vašemu požadavku
nevyhoví, sděluje Vám Úřad následující informace týkající se možnosti podat návrh na
zahájení řízení o rozhodnutí účastnického sporu.
Úřad dle § 129 odst. 1 zákona o elektronických komunikacích rozhoduje spory mezi osobou
vykonávající komunikační činnost na straně jedné (poskytovatel), a účastníkem (nebo
uživatelem) na straně druhé (tzv. účastnické spory). Tyto spory rozhoduje na základě návrhu
kterékoliv ze stran sporu, týká-li se spor povinností uložených zákonem o elektronických
komunikacích nebo na jeho základě.
Správní poplatek v případě podání návrhu na rozhodnutí sporu činí 200 Kč. Tento poplatek
Úřad sám předepíše po obdržení podání.
Podání účastníků řízení má zákonem stanovenou formu upravenou v § 37 zákona
č. 500/2004 Sb., správní řád. Především z něj musí být patrné, kdo je činí, které věci se týká
a co navrhuje (ve Vašem případě uvedení, jakou částku požadujete vrátit). Formulaci návrhu
je nezbytné věnovat náležitou pozornost, neboť Úřad je při své rozhodovací činnosti
návrhem vázán. Samotné podání je dále vhodné odpovídajícím způsobem odůvodnit
(poskytnout popis vzniklé situace a průběhu řešení problému a přiložit kopii listinných
důkazů).
Podání lze učinit písemně, ústně do protokolu, nebo v elektronické podobě prostřednictvím
datové schránky, případně e-mailem podepsaným uznávaným elektronickým podpisem.
Podání zaslané e-mailem bez uznávaného elektronického podpisu má právní účinky pouze
tehdy, je-li do 5 dnů doplněno některou z kvalifikovaných forem podání, tj. písemně, ústně
do protokolu nebo elektronicky s uznávaným elektronickým podpisem, a to bez nutnosti
výzvy ze strany Úřadu.
Fyzická osoba uvede v podání jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu,
popřípadě jinou adresu pro doručování. V podání souvisejícím s její podnikatelskou činností
uvede fyzická osoba jméno a příjmení, popřípadě dodatek odlišující osobu podnikatele nebo
druh podnikání vztahující se k této osobě nebo jí provozovanému druhu podnikání,
identifikační číslo a adresu zapsanou v obchodním rejstříku nebo jiné zákonem upravené
evidenci jako místo podnikání, popřípadě jinou adresu pro doručování. Právnická osoba
uvede v podání svůj název nebo obchodní firmu, identifikační číslo nebo obdobný údaj a
adresu sídla, popřípadě jinou adresu pro doručování.
Podání musí obsahovat označení správního orgánu, jemuž je určeno, další náležitosti, které
stanoví zákon, a podpis osoby, která je činí.
Je nutno rovněž upozornit, že v případě neúspěchu v řízení hradí neúspěšný účastník
náklady řízení druhé straně.
Další informace naleznete na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu:
Jaké spory ČTÚ řeší a kdy se na něj můžete obrátit | Český telekomunikační úřad (ctu.cz).
Na závěr Vám doporučujeme učinit volbu poskytovatele služeb v co nejkratším termínu,
jelikož jsou služby v současné době poskytovány bez fakturace. Pokud nebudete se
společností Quadruple komunikovat a nezareagujete na její zprávy, mohlo by v dohledné
době dojít k odpojení Vašich služeb.
V případě jakéhokoli dotazu týkající se Vaší věci můžete Úřad kontaktovat na výše
uvedeném telefonním čísle.
S pozdravem
Ing. Simona Kartusová v. r.
vyšší rada

« Odpověď #70 kdy: 11. 08. 2026, 16:48:37 »
Ježkov voči, jak může nový ISP požadovat OKU kód když po ukončení poskytování služeb ze strany Eri na přípojce žádný ISP připojení neposkytuje? To, že je infrastruktura původního ISP ve vlastnictví někoho jiného přece na věci z právního hlediska ve vztahu ke koncovému uživateli nic nemění.

« Odpověď #71 kdy: 11. 08. 2026, 18:43:33 »
Quadruple s ničím nezačalo. Pokud někdo něco bude odpojovat, tak to bude Eri Internet.
No, asi mi je ve výsledku jedno, kdo mě odpojil. Prostě mi v poledne úplně náhodou přestal jet internet. A protože Quadruple v tom jejich úvodním mailu psalo, že "služby technicky již poběží od 1.8.2026 v našem systému", já to vidím tak, že reálně všechno technicky převzali bez souhlasu a se značně problematickým využitím zákaznických údajů od ERI a tím pádem i to vypnutí mělo v režii Quadruple.

Vám ostatním to zatím jede, aniž byste jim zaplatili tu požadovanou korunu a odsouhlasili tím novou smlouvu?

Zatím to jede. Dnes jsem u T-Mobile nadiktoval OKU kod od ERI(který jsem měl už asi půl roku) a tmobile rika že budou dělat převod 18.8., takže jen čekám kolik dní budu bez internetu když to někdo vypne toho 14.8.

« Odpověď #72 kdy: 12. 08. 2026, 13:20:09 »
Já asi měsíc před jejich koncem platil roční předplatné, takže tam mám dost velký přeplatek. O konci jsem se dozvěděl až několik dní po tom, co přišel e-mail. Odmítl jsem zaplatit korunu a přejít pod Quadruple. Přepokládám, že po odpojení mi přeplatek vrátí, kdyžtak ho budu vymáhat. Našel jsem v první faktuře text "V souladu s implementací všeobecného oprávnění č. VO-S/1/01.2012-2 Vám tímto sdělujeme kód (tzv. service number), který je potřebný POUZE v případě, že by jste chtěli změnit poskytovatele xDSL služby: xxxxxxxx." (ale OKU má mít myslím 14 cifer, tohle má jen 8 ). Zatím jsem jen ERI mailem informoval, že nesouhlasím s přechodem ke Quadruple a že žádám o vrácení přeplatku, pokud tedy končí, ale nedovolal jsem se tam. Myslíte, že můžu rovnou s OKU (pokud je to vůbec ono) na nového dodavatele nebo raději počkat na odpojení a případně nějakou zpětnou vazbu od Eri?

x x

« Odpověď #73 kdy: 12. 08. 2026, 13:52:34 »
Začíná to být čím dál víc zajimavé - ta pakáž mi dnes poslala následující :

Vyúčtování telekomunikačních služeb

Dobrý den,
zasíláme Vám vyúčtování za období 8/2026. Částka: 1 Kč - Číslo dokladu: 2042600873 - Splatnost: 26.8.2026
Platbu, prosím, převeďte na účet č. 1122334580/5500, VSxxxxxxx SS xxxxx nejpozději do 26.8.2026.

Platit můžete pomocí QR kódu uvedeného na faktuře a níže v tomto e-mailu. Fakturu naleznete také v Samoobsluze na adrese www.q-cz.cz/samoobsluha v sekci Vyúčtování.

V případě, že jste ještě neuhradili Jistinu ve výši 1 Kč, bude částka Celkem k platbě o tuto částku navýšena.
Při zadávání platby prosím zkontrolujte číslo účtu.
TIPY:
Jsem zvyklý/á si služby předplatit na X měsíců dopředu.
Náš návrh: Umíme s tím pracovat – částku v rámci této úhrady zvolte, jakou chcete a postupně se Vám bude uplatňovat na další měsíční vyúčtování automaticky.
Jsem zvyklý/á nastavit jednorázově trvalý příkaz a nesahat na to.
Náš návrh: Umíme s tím pracovat – trvalý příkaz si nastavte s touto první platbou a daným Variabilním symbolem, náš systém si s tím poradí a vždy správně spáruje k Vašemu zákaznickému účtu.
Děkujeme, s pozdravem
Quadruple a.s.

Tohle je na rozbití úst. Neskonalá drzost - nic jsem od nich nechtěl, operují patrně s ukradenou databází zákazníků ERI - jak jinak k ní mohli přijít když prý s ERI vlastně nemají nic společného, jen prý dělají samarytány - nemám s nimi žádný smluvní vztah neb jistinu jsem odmítl zaplatit..... Polít rozpuštěným asfaltem a vyvílet v peří je málo.

« Odpověď #74 kdy: 12. 08. 2026, 18:25:21 »
Já asi měsíc před jejich koncem platil roční předplatné, takže tam mám dost velký přeplatek. O konci jsem se dozvěděl až několik dní po tom, co přišel e-mail. Odmítl jsem zaplatit korunu a přejít pod Quadruple. Přepokládám, že po odpojení mi přeplatek vrátí, kdyžtak ho budu vymáhat. Našel jsem v první faktuře text "V souladu s implementací všeobecného oprávnění č. VO-S/1/01.2012-2 Vám tímto sdělujeme kód (tzv. service number), který je potřebný POUZE v případě, že by jste chtěli změnit poskytovatele xDSL služby: xxxxxxxx." (ale OKU má mít myslím 14 cifer, tohle má jen 8 ). Zatím jsem jen ERI mailem informoval, že nesouhlasím s přechodem ke Quadruple a že žádám o vrácení přeplatku, pokud tedy končí, ale nedovolal jsem se tam. Myslíte, že můžu rovnou s OKU (pokud je to vůbec ono) na nového dodavatele nebo raději počkat na odpojení a případně nějakou zpětnou vazbu od Eri?

Ten OKU je platny, ale ja jsem od pani z Giganet (tam chci prejit vypadji dost dobre) dostal echo, ze uz ji nekdo prestal schvalovat OKU. Coz je protipravni, ale samozrejme ERI je to jedno. Pry ji nekolik OKU kodu proslo, a nekolik tam visi a uz ji to nikdo nechce schvalit. Ten 14 mistni kod - prosim vas odkud to vsichni mate? Ja jsem skousel i AI a k cislu 14 jsem se nikde nedostal. Normalne to 8 mistni cislo je platny OKU kod. A uz je to nekolik krat potvrzeno, i ta pani z Giganet to potvrdila a nekolik uz jich pouzila. Mate vyhodu ze ten kod mate, je nas mnoho co ho nemaji a jsou v blbe situaci. Kdyby mam OKU, uz bych byl nekde jinde a vubec bych to neresil. Dokonce by mi moje nevycerpane predplacene obdobi bylo jedno. Beztak to nikdo neproplati. Tohleto co delaji maji pekne dopredu promysleno, pan Benysek podle dostupnych dat pravdepodobne zemrel nekdy kolem 21.3., takze meli 4 mesice na peclivou pripravu cele akce. Aktualne je je tam jediny jednatel, pan Panek, s podilem 50%, zbylych 50% bylo/je/bude/nevim predmetem dedickeho konani, a on jako jediny jednatel muze delat co chce. To ze dal databazi nas uzivatele do QCZ bude urcite osetreno, takovou chybu by neudelali aby to bylo pravne napadnutelne.