Ad velký touchpad - nevadí to při psaní, že si člověk kliká dlaní? S tím bojuju u svého současného notebooku, ne kvůli velikosti, ale výrobce chytře umístil touchpad doprostřed notebooku, nikoli pod mezerník...
Zatímco na Thinkpadu jsem si občas ťuknul do horních tlačítek nad touchpadem a tak ztrácel focus (v lepším případě :-)), tak na macbooku s touchpadem jsem neměl podobný problém ani jednou. Samotná klávesnice je totiž dost vzadu a vedle touchpadu jsou velké plochy na podporu zápěstí, takže ruce nesklouzávají a palec je celou dobu dost vysoko nad touchpadem.
Nicméně může vadit jedna věc. OSX se defaultně chová tak, že když se dvakrát poklepá (bez kliku tj. bez promačknutí) na text, tak začne označovat. Nemusí se tedy tlačit a tahem se označí kus textu. Konec označení se ale neděje zvednutím prstu, ale musí se zlomek sekundy počkat nebo opět jednou poklepat. Výborně se to hodí pokud uživatel dojede na kraj touchpadu a musí přehmátnout, protože select resp. jakýkoli DND je v tu chvíli zamknutý. Lze to pochopitelně vypnout (na thinkpadu to jde tuším ve win naopak zapnout). Pokud se použije klasický klik, tak to funguje stejně jako jinde. Se zamknutím ale stačí na select a DND jeden prst, se kterým lze pohybovat i mezi virtuálními plochami.
Nejvíc se peru s layoutem klávesnice. Koupil jsem českou verzi (resp. International) verzi, která se od US hodně liší. Samo o sobě by to ani nevadilo, ale problém jsou některé klávesové zkratky. Přepínání aplikací se dělá Cmd+Tab, jak by člověk čekal, ale mezi jednotlivými okny jedné aplikace se přepíná Cmd+`. Na US klávesnici je to obojí na jedné straně a hned vedle sebe. Na české je ten znak vedle Enteru. Ale na tohle se ještě zvyknout dá. Už jsem se ale párkrát setkal s aplikací, jejíž některý shortcut na CZ klávesnici prostě nešel nebo bylo potřeba obou rukou. Je to sice minimu případů, ale může to v danou chvíli zamrzet. I tak bych ale do US klávesnice nešel, jelikož píšu maily, příspěvky a dokumenty převážně v češtině. A všechny "programovací" znaky jsou i v CZ layoutu.
Jak psal TKL, 8GB RAM jsem pořizoval z obyč. eshopu. Při ceně cca 1000Kč to fakt nemá cenu řešit. Monitor mám LP2475w s nativním display portem, ale kupoval jsem i nějakou noname redukci minidisplay port - hdmi a v mém případě mi funguje bez problémů.
Souhlas s tunkilou. Pokud Thinkpad tak X,T nebo W.
BTW teď mi přišel tenhle odkaz: I swapped my MacBook for an iPad+Linode
http://yieldthought.com/post/12239282034/swapped-my-macbook-for-an-ipad