Počítač nebootuje

Počítač nebootuje
« kdy: 07. 11. 2011, 20:47:47 »
zdar

Dostal sa mi do rúk počítač, ktorý odmieta spoluprácu. Nejde ani nabootovanie slaxu z usb (zostane čierna obrazovka), windowsácke inštalačné CD síce čosi zobrazí, ale keď sa dostanem k výberu partície, píše mi 4x Unknown disk (There is no disk in this drive) a keď sa snažím hýbať šípkami hore-dole, zobrazí sa mi BSOD (ach tie spomienky...) bez nejakých detailných informácií (check adequate disk space, check bios update)
Logicky mi z toho vychádza HW chyba. Poraďže, ako zistím, čo odišlo. Pustil by som nejaký memtest, ale neviem ako.

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Počítač nebootuje
« Odpověď #1 kdy: 07. 11. 2011, 21:23:14 »
Tak první věc, která bude asi v háji bude baterka biosu. Jelikož nepíšeš, jak je starý, co tam je za desku atp. tak se dá předpokládat, že díky špatné baterce neudrží ani nastavení biosu a je docela možné, že by jsi u  každého startu musel nastavovat všechny parametry znova. U hodně starších počítačů nebylo možné z USB bootovat, jelikož to bios nenabízel. Dalo se to obejít pomocí Floppyny. Stejně tak u starých počítačů se někdy musel nastavovat disk ručně, protože ho neuměl automaticky rozpoznat. Ale jelikož nemám křišťálovou kouly, tak všechno jen odhaduji. Ale bios baterkou bych začal.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 07. 11. 2011, 21:27:40 »
Jo a doporučuji si stáhnout systemrescuecd, obsahuje spousty kvalitných nástrojů na test komponent. Z velkého seznamu uvedu jen MHDD na tes disku, memtest na test paměti atd. Vše bootuje z CD.

« Odpověď #3 kdy: 08. 11. 2011, 09:04:51 »
ten počítač bol kupovaný vo februári 2008. Z usb bootovať vie, ale na niečo sa to zasekne a zostane iba čierna obrazovka. Nedá ani grubovské menu.
CD som sa chcel vyhnúť, pretože na mojom compe pre zmenu odišla dvdromka, čiže nemôžem aktuálne ani napalovať. Skúsim pohladať, či nenájdem nejaké staršie systemrescuecd, už som to párkrát používal.
To s tou baterkou večer skúsim, dík za hint

pet

« Odpověď #4 kdy: 08. 11. 2011, 09:09:27 »
Mozna jsi to uz udelal, ale pokud ne tak:
- otevrit, vysat, vyfoukat prach
- pohnout vsemi spoji: konektory, brouci v paticich, jumpery,....
a pak teprve zkouset bootovat.

Fantomas

« Odpověď #5 kdy: 08. 11. 2011, 11:03:41 »
Radic v haji, desku vyhod, usetris cas. Mimochodem, bootovani z disku by melo fungovat i bez baterky, akorat to pri startu po tobe bude chtit potvrdit load default settings.

and

« Odpověď #6 kdy: 08. 11. 2011, 11:35:40 »
Takhle se mi chovala deska s nafouklymi kondenzatory. Jednoduche a efektivni reseni - desku vyhodit. Reseni 2 slozite s nezarucenym vysledkem - vymenit kondenzatory a modlit se, ze diky nim neodeslo neco z kremiku.

« Odpověď #7 kdy: 08. 11. 2011, 11:53:33 »
V tom prípade bude najefektívnejším riešením smetisko. Díky za rady.

jecko

« Odpověď #8 kdy: 08. 11. 2011, 13:44:26 »
Ještě bych ho nevyhazoval ;) (kdyžtak se ozvi :) )

Testnul bych to vyfoukání prachu. Stačí kompresorem fouknout do ventilačního otvoru. Vysavač ti ale moc nepomůže.

jecko

« Odpověď #9 kdy: 08. 11. 2011, 13:46:45 »
Ještě bych ho nevyhazoval ;) (kdyžtak se ozvi :) )

Testnul bych to vyfoukání prachu. Stačí kompresorem fouknout do ventilačního otvoru. Vysavač ti ale moc nepomůže.

Ještě doplním. Možná sundat chladič z procesoru a vyčistit lihem nebo něcím jiným a dát novou pastu.