Koupit MacBook nebo normální notebook?

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Koupit MacBook nebo normální notebook?
« Odpověď #30 kdy: 03. 11. 2011, 21:32:05 »
Pozor, pokud budeš na notebooku dělat něco, čím si vyděláš nějaký peníz, musíš koupit antivir pro komerční použití ... Free verze jsou jen pro nekomerční a domácí využití.

Rado2

« Odpověď #31 kdy: 03. 11. 2011, 22:04:11 »
Pozor, pokud budeš na notebooku dělat něco, čím si vyděláš nějaký peníz, musíš koupit antivir pro komerční použití ... Free verze jsou jen pro nekomerční a domácí využití.
to ma nenapadlo, nie je žiadny free pre biznis?

KapitánRUM

« Odpověď #32 kdy: 03. 11. 2011, 22:21:54 »
Doplním, že je vhodné používat externí klávesnici i dostatečně velký monitor.
Notebooky nejsou ergonomicky navržené na dlouhodobou práci!
Možná, že nebudete muset na operaci karpálních tunelů po pěti letech používání, ale ne všichni plánují si ve čtyřiceti strčit bouchačku do pusy a zmáčknout kohoutek.
Ale třeba bude mít žena pochopení, že budete rok bez práce a ruce budete mít po operaci na hadry. Třeba Vám bude utírat i zadekku, pokud bude dostatečně zamilovaná, možná jí to přijde i roztomilé. Pro ty, kteří si neplánují ustřelit kebuli a ani neplánují si nechat řezat ruce, doporučuji používat ergonomické klávesnice, velké LCD a takové rozlišení, aby to nenamáhalo oči + všech dalších asi 40 základních zásad dobré práce. Pro ty, kterým to je jedno, můžu vzkázat, že jsem byl 1/2 roku bez ruky a utírat si zadek levačkou pro praváka není tak zábavné, jak se může na první pohled zdát.

Citace
Příznaky karpálního tunelu
Pacient při syndromu karpálního tunelu popisuje hlavně po ránu otoky rukou a ztuhlost. Bolest je ostrá pichlavá šířící se na předloktí. Často si pacient stěžuje na mravenčení. Bolest je nejsilnější na palci, ukazováčku a prostředníčku, částečně postihuje i prsteníček. Obtíže se stupňují při specifických činnostech jako je psaní na stroji, tlačení kočárku nebo řízení automobilu. U těchto aktivit dochází k útlaku nervu a jeho zvenčí, a proto pacient pociťuje bolest. Neléčený syndrom vede k trvalé anestézii (necitlivosti) prstů ruky. Syndrom karpálního tunelu také vede k neschopnosti postavit palec proti ostatním prstům a může vést až k odumření svalové tkáně palce.
http://www.plasticka-chirurgie.info/zakroky/syndrom-karpalniho-tunelu

KapitánRUM

« Odpověď #33 kdy: 03. 11. 2011, 22:30:11 »
Citace
syndrom karpálního tunelu, který se dokonce v roce 2009 dostal na první místo. Syndrom karpálního tunelu se stává jednou z nejčastějších nemocí z povolání a chorob poškozujících ruku. Syndrom se typicky vyskytuje u muzikantů (klavír), žurnalistů, pracovníků pracujících se sbíječkou, ale především u lidí dlouhodobě pracujících na počítači s myší.
http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/bezpecnost-a-ochrana-zdravi-pri-praci/ergonomie-ekonomika-vzajemne-nevylucuji/1000890/59856/

Ale v zásadě Vám ochrnuté ruce mohou přinést hodně zábavy.
- nebudete moci pořádně řídit auto, v tramvaji se neudržíte, takže budete chodit více pěšky
- neutřete si zadekku, takže si jí budete mýt, což je podstatně lepší, ostatně dokážete si představit, že byste sáhli do hovínka a místo toho, abyste si ruce umyli, vzali byste třeba kancelářský papír a začali si je utírat dočista?
- možná přestanete kouřit, protože v ruce neudržíte cigaretu
- Rómští aktivisté Vás budou moci libovolně obohacovat, protože ruce budete mít v háji
- nebudete muset nosit nic těžkého, budete rádi, když se nepolijete hrníčkem s kafem
- pořídíte si boty na suchý zip, protože si nezavážete tkaničky
- ženy Vám budou otvírat těžké dveře
- ovladač od televize budete držet pěkně jako obouruční meč
No prostě zažijete spoustu legrace  ;D

Pavel Bařina

« Odpověď #34 kdy: 04. 11. 2011, 08:26:50 »
Monitor mám LP2475w s nativním display portem, ale kupoval jsem i nějakou noname redukci minidisplay port - hdmi a v mém případě mi funguje bez problémů.

Smím se zeptat kde jste tu redukci kupoval?

S monitorem mám trochu problémy. Mám 13" MacBook Pro early 2011 s thunderbolt portem. Redukci mám originál minidisplay to dvi. Monitor mám také HP LP2475w. Monitor bohužel občas problikne. Redukce je taky docela háklivá na kabel. Nejlépe jede s originál kabelem co byl k monitoru. Monitor má sice display port ale ne minidisplay. Takže je stejně potřeba redukce.

Jinak mohu potvrdit Mac jako velmi dobrou volbu.

martin

« Odpověď #35 kdy: 04. 11. 2011, 09:51:24 »
Monitor mám LP2475w s nativním display portem, ale kupoval jsem i nějakou noname redukci minidisplay port - hdmi a v mém případě mi funguje bez problémů.

Smím se zeptat kde jste tu redukci kupoval?

S monitorem mám trochu problémy. Mám 13" MacBook Pro early 2011 s thunderbolt portem. Redukci mám originál minidisplay to dvi. Monitor mám také HP LP2475w. Monitor bohužel občas problikne. Redukce je taky docela háklivá na kabel. Nejlépe jede s originál kabelem co byl k monitoru. Monitor má sice display port ale ne minidisplay. Takže je stejně potřeba redukce.

Jinak mohu potvrdit Mac jako velmi dobrou volbu.

Redukci resp. adapter miniDP-HDMI i kabel miniDP-DP mám myslím z SWSky (tehdy to v maloobchodě moc nevedli). Potřebujete extra redukci + kabel? Já používám 1m kabel miniDP-DP, takže odpadá konektorová spojka uprostřed. Já mám sice obyč (stál cca 120Kč), ale koukám, že nabízejí i s pozlacenými kontakty a není o moc dražší.

Pavel Bařina

« Odpověď #36 kdy: 04. 11. 2011, 13:44:41 »
Potřebujete extra redukci + kabel? Já používám 1m kabel miniDP-DP, takže odpadá konektorová spojka uprostřed. Já mám sice obyč (stál cca 120Kč), ale koukám, že nabízejí i s pozlacenými kontakty a není o moc dražší.

Dík za tip. Nějak mi vůbec nedošlo, že je kabel miniDP-DP :-)

vyvojar

« Odpověď #37 kdy: 04. 11. 2011, 23:24:46 »
Tak díky všem za postřehy.
Asi půjdu do toho MacBooka 13 Pro. Doposud (3 roky) mám 15.6 Asuse a třeba ten externí display jsem nepoužíval nikdy.Komp jede v podstatě skoro 24/7 a pravda je, že když dělám např. něco v photoshopu, tak na to kolikrát koukám tak z 15 cm, jak už celkem blbě vidím. Ten notebook ani ta 15ka asi není na to, koukat do toho celý den, tak se vybodnu na velikost displaye a vezmu tu 13ku, která je lehčí a mobilnější a doma to budu řešit externím monitorem.

luky

« Odpověď #38 kdy: 05. 11. 2011, 00:18:20 »
Este aj ja prispejem svojim nazorom Mam macbook pro 13 a velkost displeja je dostacujuca Predtym som mal 2 roky notebook fujitsu z hernej edicie s 17 palcovym displejom a prechod vobec nebol taky bolestivy ako som povodne cakal Na mac osx som si zvykol do tyzdna a uz mi bol windows dost cudzi A take veci ako multituch gesta su silno navykove Prisiel som po 2 dnoch ku kamosovi s asusom a chcel som skrolovat 2 prstami :D A uz by som nic ine ako macbook pro 13 alebo air 13  nebral Ja macbook pouzivam na programovanie, spustam vo virtualke linux aj win, s photoshopom riesim veci pripadne si aj nieco zahram cez steam na odreagovanie A fakt najst negativa na macbookoch neni az take lahke Aj ked je pravda ze 100 ludi 100 chuti Ja mam tiez pocit ze po zvyknuti si na urcite veci sa mi zvysila produktivita prace

vyvojar

« Odpověď #39 kdy: 05. 11. 2011, 21:25:34 »
Tak už se na mě doma směje MacBook Pro 15ka. Mac OS je super, ale na tu klávesnici si asi budu nějaký čas zvykat, zatím dělám dost překlepy. Myš mám zatím od asusu s krátkým kabelem a mac má takticky všechny porty na levé straně a jsem pravák, takže o důvod víc si pořídit asi tu applovskou krysu, navíc mi stejně přijde, že ten kurzor není tak citlivý, asi to chce fakt lepší myš. BTW myslíte, že je Mac OS dobrý systém pro začátek s BSD?

« Odpověď #40 kdy: 05. 11. 2011, 22:19:22 »
Gratuluju :) V předvolbách systému (přes jablíčko v levém horním rohu) se člověk dostane k nastavení krysy. touchpadu a gest...  Je potřeba nastavit dle požadavků uživatele. Pokud můžu doporučit tak k macu se vyplatí vícetlačítková myš (virtuální plochy atd...) A ta Applovská není zrovna ehm... Já používám Bluetooth myš od Dellu( dle mého názoru super hw a člověk nemusí mít ani donge jako ostatní). Jinak bych taky vyzkoušel chvíli pracovat s touchpadem, protože na Macu to je úplně jiná liga než ty sranda imitace ala clickpad atd ze světa win strojů.

Pokud jde o BSD tak určitě je dobré kouknout na FreeBSD handbook pro pochopení principu pak se kouknout sem http://www.macports.org/ a pak si pro testování udělat virtuální mašinu.
Pokud jde o příkazy a ovládání terminálu je tam rozdíl oproti linuxu, ale mac a FreeBSD to mají stejné...

MAx

« Odpověď #41 kdy: 05. 11. 2011, 22:26:09 »
Na mis se vykaslete, mac je ma trackpad. Lide kteri MBP nemaji, nepochopi. Dejte trackpadu sanci a krysu uz do ruky nechytite. Pokud budete MBP pouzivat s externim monitorem a klavesnici poridte si magic trackpad...

vyvojar

« Odpověď #42 kdy: 06. 11. 2011, 22:30:28 »
Ta klávesnice mi celkem krutě nevyhovuje na to programování. Jaké používáte rozložení na programování? Já mám teď normální české a v php musím psát dolárek, středník a složené závorky s altem a to je dost naprd, zvykl jste si na to někdo?

ynezz

« Odpověď #43 kdy: 06. 11. 2011, 23:32:17 »
Megalol, zatim nejlepsi blog co jsem letos cetl

iwtu

« Odpověď #44 kdy: 07. 11. 2011, 00:28:01 »

Pokial viem, Microsoft Security Essentials je zadarmo aj na komercne pouzitie a ma vcelku vysoke hodnotenie.