Kam odejít z IT v době AI?

Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #180 kdy: 21. 06. 2026, 19:08:13 »
Řeknu to asi takhle: jestli někdo uvažuje, že kvůli AI odejde z IT, tak by měl odejít a nevymlouvat se na AI.
Potud je to pravda...

Resp. evidentně je to člověk, který vlastně o IT ví hlavně to, že jsou v něm (momentálně) prachy a neměl s ním nikdy zkoušet začínat.
... ale odtud je to úplná pitomost. Ano, odcházet z IT jen kvůli AI může vypadat jako nesmysl ale těch dalších motivací je celá řada. Únava. Vyhoření. Nebo zjištění, že velká část celého IT je produkce zbytečných aplikací pro zbytečné lidi. Nebo že většina řešení jen pomáhá řešit problémy, které ta technika sama vytvořila a dají se dělat mnohem smysluplnější věci. Nebo že se do toho oboru nacpala obrovská řada nekompetentních a o to arogantnějších lidí právě kvůli penězům. Cokoliv. Je toho hodně. Lidé dozrávají, stárnou a vidí časem věci jinak a vidí to, co dřív neviděli. Podobné technologické skoky jsou pak logickou příležitostí kdy z toho oboru vypadnout. Není to jen v IT a není to ani poprvé, ani naposled.

Vaše úvaha je maximálně vaší sebeprojekcí. Takhle jednoduše, černobíle a tendenčně, jak se to dost účelově pokoušíte prezentovat život a svět fakt nefungují.

Ink

• 715
    • Zobrazit profil
« Odpověď #181 kdy: 22. 06. 2026, 06:39:41 »
Resp. evidentně je to člověk, který vlastně o IT ví hlavně to, že jsou v něm (momentálně) prachy a neměl s ním nikdy zkoušet začínat.
... ale odtud je to úplná pitomost. Ano, odcházet z IT jen kvůli AI může vypadat jako nesmysl ale těch dalších motivací je celá řada. Únava. Vyhoření. Nebo zjištění, že velká část celého IT je produkce zbytečných aplikací pro zbytečné lidi. Nebo že většina řešení jen pomáhá řešit problémy, které ta technika sama vytvořila a dají se dělat mnohem smysluplnější věci. Nebo že se do toho oboru nacpala obrovská řada nekompetentních a o to arogantnějších lidí právě kvůli penězům. Cokoliv. Je toho hodně. Lidé dozrávají, stárnou a vidí časem věci jinak a vidí to, co dřív neviděli. Podobné technologické skoky jsou pak logickou příležitostí kdy z toho oboru vypadnout. Není to jen v IT a není to ani poprvé, ani naposled.

Vaše úvaha je maximálně vaší sebeprojekcí. Takhle jednoduše, černobíle a tendenčně, jak se to dost účelově pokoušíte prezentovat život a svět fakt nefungují.

Obecně je tohle možné, jenže v původním příspěvku o tomhle nic není. Tam není žádné dozrávání a hledání smyslu života, jen obava o to, že dotyčnému vezme AI práci v IT.

peete

« Odpověď #182 kdy: 22. 06. 2026, 22:44:16 »
Pokud chcete z AI dostat, jak se proklikat k funkcim nejakeho softu jak tu o tom rozjima rada komentaru, musite proste dat AI z toho softu screenshoty. Pak je to prakticky bezchybne. Predpokladal bych, ze osazenstvo rootu uz delalo ai agenty na produkci a tyto triky zna. Pokud to neznate, tak si to zkuste. I kdyby v oblasti LLMs nedoslo k zadnemu vyvoji, tak takovymito ruznymi figly a toolingem postavenym kolem LLMs se da dosahnout radove lepsich vysledku... nekdo jiny si tu stezuje, ze aicko mu neprecetlo spravne Excel. Jenze je dobre vedet, ze xlsx je jen zip a aicko nedela nic jineho nez ze ho rozzipuje a Python balicky si to cte narychlo spichnutym programkem. Zlepsete tento tooling a dostanete uplne jinou presnost vysledku.

« Odpověď #183 kdy: 22. 06. 2026, 23:05:44 »
Co třeba dělat nějakou poradenskou službu kolem počítačů?
Třeba já jsem měl tenhle problém:
https://pc.poradna.net/questions/3053079-w10-jak-psat-pismena-dtn
mám ho dosud, už jsem si zvykl.
Když jsem se ptal na poradnách, chodily mi rady typu: "ale mně to na mém počítači funguje" (mně to na mých starých počítačích taky fungovalo).
Nebo před chvilkou mi přišla nabídka na aktualizaci nějakých programů LENOVO, rád bych se dozvěděl, co a proč chtějí aktualizovat, zatím jsem to zamítnul.

_Jenda

• 1 676
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #184 kdy: 23. 06. 2026, 00:57:16 »
Co třeba dělat nějakou poradenskou službu kolem počítačů?
Třeba já jsem měl tenhle problém:
https://pc.poradna.net/questions/3053079-w10-jak-psat-pismena-dtn
mám ho dosud, už jsem si zvykl.
Zkoušel jsi říct Claude Code "na tomhle počítači mám tento problém, plz opravit"? Nevím jak dobře to půjde na Windows, ale na Linuxu takhle umí opravit zvukovku s rozbitým pulse audio, wifi, Xka, náhodné problémy v DE atd. A každý další Opus je v tom lepší a lepší, nezkoušel jsem to zatím s Fable (fungoval mi 2 dny a programoval brutálně), ale vypadá to, že trend pokračuje.

Vlastně tak přichází doba linuxového desktopu - problémy vám opraví AI.

« Odpověď #185 kdy: 23. 06. 2026, 10:59:37 »
Zkoušel jsi říct Claude Code "na tomhle počítači mám tento problém, plz opravit"?
S GPT to funguje taky. Ono je to logické: většinu problému na Linuxu už nejspíš někdo někde řešil a jsou si vzájemně dost podobné.

nezkoušel jsem to zatím s Fable (fungoval mi 2 dny a programoval brutálně), ale vypadá to, že trend pokračuje.
Jaký trend? A co se Fable týká, jeho schopnosti jsou zrovna v tomhle ohledu dost podobné jako schopnosti Opusu 4.6-4.8 (a uvádí to i sám Anthropic v jeho vlastních benchmarcích). Z velké míry je to jenom hype což je specialita Anthropicu. Nemluvě o tom, že v dnešní době je daleko větší brzda celý proces kolem než nějaké napsání kódu takže pár procent sem nebo tam už fakt nehraje roli.

Pokud chcete z AI dostat, jak se proklikat k funkcim nejakeho softu jak tu o tom rozjima rada komentaru, musite proste dat AI z toho softu screenshoty. Pak je
Když dám tomu AI screenshoty, pak už, celkem logicky, nepotřebuju vědět jak se kam proklikat :D

Dejv

« Odpověď #186 kdy: Dnes v 19:06:02 »
Pojďme se domluvit a nazývat věci pravými jmény, né vágním výrazem "AI". Já jsem několik let nazpátek dělal funkci na navrhování cen produktů. Dneska by se tomu řikalo "AI funkce", tenkrát by to nikoho nenapadlo..

Čím víc sleduju diskuze o LLM, tím víc jsem skeptickej. Sice nás nenahradí, ale určitě nebude potřeba tolik vývojářů. Honí se hromada mi hromada otázek..

Udrží se nadstandardní platy (oproti jiným povoláním) jako tomu bylo dosud?
Bude mít smysl přidávat do programovacích jazyků nové featury, pořádat konference..? Tohle má najednou malou prioritu, když se vše bude generovat automaticky z velkýho generátoru vzorů (LLM) - však on celej obor je reprodukce naučených vzorů.
Jak budou vznikat junioři, když si neprojdou tím co my?
Bude nový senior, co toho kódu tolik nenapsal, stejně kvalitní jako dnešní senior s LLM?
Ustálí se nějaká kvóta na ruční psaní kódu, aby se udržel nějaký balanc, nebo se bude většina generovat?
Proč se nadšeně tolik lidí žene za školením a propagaci tohodle hypu, když si tím likviují svůj obor? Nechápal jsem to už kdysi před tímhle hypem.

Mám chuť tohle nějak začít sabotovat (jak softwarově tak fyzicky konkrétní lidi..), LLM vykrade data lidí, co věnovali hromady času a úsilí k vytváření open source informací a paraziti s LLM to obrátí proti nim. Doporučte mi nějakou komunitu, co to má stejně, přidam se k nim.
« Poslední změna: Dnes v 19:08:19 od Dejv »

_Jenda

• 1 676
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #187 kdy: Dnes v 20:39:33 »
Udrží se nadstandardní platy (oproti jiným povoláním) jako tomu bylo dosud?
Já teď získal ve své bublině takové pocity, se kterými celkem souhlasím: dojte k rozdělení.
  • dobří programátoři (kteří již nyní jsou vysoce ceněni) ještě znásobí svou produktivitu s LLM, a stane se z nich, říkají tomu, "kasta kyborgů", no prostě budou mít ještě víc
  • junioři, věční junioři a obecně méně schopní programátoři jsou v kýblu
(pokud si myslíte, že to je wishful thinking, tak to je alespoň za mě podvědomé - vědomě je mi to celkem jedno)

Proč se nadšeně tolik lidí žene za školením a propagaci tohodle hypu, když si tím likviují svůj obor? Nechápal jsem to už kdysi před tímhle hypem.
Protože programátoři naštěstí nejsou kartel, který by udržoval potřebu zbytečné práce (nyní již nahrazené stroji). (na rozdíl od některých jiných oborů, ehm)

Mám chuť tohle nějak začít sabotovat (jak softwarově tak fyzicky konkrétní lidi..), LLM vykrade data lidí, co věnovali hromady času a úsilí k vytváření open source informací a paraziti s LLM to obrátí proti nim. Doporučte mi nějakou komunitu, co to má stejně, přidam se k nim.
https://cosocial.ca/@hub

« Odpověď #188 kdy: Dnes v 20:51:48 »
Proč se nadšeně tolik lidí žene za školením a propagaci tohodle hypu, když si tím likviují svůj obor?
Abyste si vůbec mohl odpovědět, bylo by dobré začít rozlišovat hype a ten tooling jako takový. Není to totéž. AI umožňuje dělat spoustu věcí, co předtím nebyly (rozumně) možné. Proto. Druhá věc je hype. Nejsem sociolog abych to byl kompetnentní vysvětlovat ale neřekl bych, že má sám o sobě něco společného s rozumem. Takže je otázka, jestli má smysl hledat racionální vysvětlení. Co se týká těch iracionálních, spousta lidí získala dojem, že najednou může všechno, nikoho nepotřebují a tak dál a tak se to snaží uplatnit. Rozdejte dětem ve školce automatické pušky a uvidíte něco obdobného. Je to podle mého prostě druh jak individuální tak davové psychózy. Když k tomu pak přirovnáváte kohorty prodavačů teplé vody, co školí a konzultují cokoliv, co zrovna letí, budete tam, kde jsme.

Druhým problémem je problém ekonomický: prostě nemůžete pokud jste firma zůstat trčet na místě. Když to uděláte, někdo jiný vá za chvíli převálcuje. Nemáte na výběr pokud se něčím výrazně neodlišujete od ostatních a co si budeme namlouvat, to případ většiny není.

LLM vykrade data lidí, co věnovali hromady času a úsilí k vytváření open source informací
Opět by bylo dobré rozlišovat open source informace a volně dostupné informace. To, co je volně dostupné je volně dostupné pro kohokoliv a je naprosto v pořádku, že to bylo použito i takto. V tom spočívá ta volná dostupnost. To, co bylo ukradeno je to, co nebylo volně dostupné. To je samozřejmě špatně.

Doporučte mi nějakou komunitu, co to má stejně, přidam se k nim.
Kdokoliv, co dělá cokoliv, co nesouvisí s IT. Ostatně poslední roky mám vzrůstající dojem, že velká část techniky nám zase jen pomáhá řešit problémy, které ta technika sama vytvořila a místy to trochu přestává dávat smysl.