Kam odejít z IT v době AI?

Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #180 kdy: 21. 06. 2026, 19:08:13 »
Řeknu to asi takhle: jestli někdo uvažuje, že kvůli AI odejde z IT, tak by měl odejít a nevymlouvat se na AI.
Potud je to pravda...

Resp. evidentně je to člověk, který vlastně o IT ví hlavně to, že jsou v něm (momentálně) prachy a neměl s ním nikdy zkoušet začínat.
... ale odtud je to úplná pitomost. Ano, odcházet z IT jen kvůli AI může vypadat jako nesmysl ale těch dalších motivací je celá řada. Únava. Vyhoření. Nebo zjištění, že velká část celého IT je produkce zbytečných aplikací pro zbytečné lidi. Nebo že většina řešení jen pomáhá řešit problémy, které ta technika sama vytvořila a dají se dělat mnohem smysluplnější věci. Nebo že se do toho oboru nacpala obrovská řada nekompetentních a o to arogantnějších lidí právě kvůli penězům. Cokoliv. Je toho hodně. Lidé dozrávají, stárnou a vidí časem věci jinak a vidí to, co dřív neviděli. Podobné technologické skoky jsou pak logickou příležitostí kdy z toho oboru vypadnout. Není to jen v IT a není to ani poprvé, ani naposled.

Vaše úvaha je maximálně vaší sebeprojekcí. Takhle jednoduše, černobíle a tendenčně, jak se to dost účelově pokoušíte prezentovat život a svět fakt nefungují.

Ink

• 715
    • Zobrazit profil
« Odpověď #181 kdy: 22. 06. 2026, 06:39:41 »
Resp. evidentně je to člověk, který vlastně o IT ví hlavně to, že jsou v něm (momentálně) prachy a neměl s ním nikdy zkoušet začínat.
... ale odtud je to úplná pitomost. Ano, odcházet z IT jen kvůli AI může vypadat jako nesmysl ale těch dalších motivací je celá řada. Únava. Vyhoření. Nebo zjištění, že velká část celého IT je produkce zbytečných aplikací pro zbytečné lidi. Nebo že většina řešení jen pomáhá řešit problémy, které ta technika sama vytvořila a dají se dělat mnohem smysluplnější věci. Nebo že se do toho oboru nacpala obrovská řada nekompetentních a o to arogantnějších lidí právě kvůli penězům. Cokoliv. Je toho hodně. Lidé dozrávají, stárnou a vidí časem věci jinak a vidí to, co dřív neviděli. Podobné technologické skoky jsou pak logickou příležitostí kdy z toho oboru vypadnout. Není to jen v IT a není to ani poprvé, ani naposled.

Vaše úvaha je maximálně vaší sebeprojekcí. Takhle jednoduše, černobíle a tendenčně, jak se to dost účelově pokoušíte prezentovat život a svět fakt nefungují.

Obecně je tohle možné, jenže v původním příspěvku o tomhle nic není. Tam není žádné dozrávání a hledání smyslu života, jen obava o to, že dotyčnému vezme AI práci v IT.

peete

« Odpověď #182 kdy: 22. 06. 2026, 22:44:16 »
Pokud chcete z AI dostat, jak se proklikat k funkcim nejakeho softu jak tu o tom rozjima rada komentaru, musite proste dat AI z toho softu screenshoty. Pak je to prakticky bezchybne. Predpokladal bych, ze osazenstvo rootu uz delalo ai agenty na produkci a tyto triky zna. Pokud to neznate, tak si to zkuste. I kdyby v oblasti LLMs nedoslo k zadnemu vyvoji, tak takovymito ruznymi figly a toolingem postavenym kolem LLMs se da dosahnout radove lepsich vysledku... nekdo jiny si tu stezuje, ze aicko mu neprecetlo spravne Excel. Jenze je dobre vedet, ze xlsx je jen zip a aicko nedela nic jineho nez ze ho rozzipuje a Python balicky si to cte narychlo spichnutym programkem. Zlepsete tento tooling a dostanete uplne jinou presnost vysledku.

« Odpověď #183 kdy: 22. 06. 2026, 23:05:44 »
Co třeba dělat nějakou poradenskou službu kolem počítačů?
Třeba já jsem měl tenhle problém:
https://pc.poradna.net/questions/3053079-w10-jak-psat-pismena-dtn
mám ho dosud, už jsem si zvykl.
Když jsem se ptal na poradnách, chodily mi rady typu: "ale mně to na mém počítači funguje" (mně to na mých starých počítačích taky fungovalo).
Nebo před chvilkou mi přišla nabídka na aktualizaci nějakých programů LENOVO, rád bych se dozvěděl, co a proč chtějí aktualizovat, zatím jsem to zamítnul.

_Jenda

• 1 675
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #184 kdy: Dnes v 00:57:16 »
Co třeba dělat nějakou poradenskou službu kolem počítačů?
Třeba já jsem měl tenhle problém:
https://pc.poradna.net/questions/3053079-w10-jak-psat-pismena-dtn
mám ho dosud, už jsem si zvykl.
Zkoušel jsi říct Claude Code "na tomhle počítači mám tento problém, plz opravit"? Nevím jak dobře to půjde na Windows, ale na Linuxu takhle umí opravit zvukovku s rozbitým pulse audio, wifi, Xka, náhodné problémy v DE atd. A každý další Opus je v tom lepší a lepší, nezkoušel jsem to zatím s Fable (fungoval mi 2 dny a programoval brutálně), ale vypadá to, že trend pokračuje.

Vlastně tak přichází doba linuxového desktopu - problémy vám opraví AI.