Kam odejít z IT v době AI?

David

• 185
    • Zobrazit profil
Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #195 kdy: 29. 06. 2026, 19:10:10 »
Hlavně je to dost zmrdské a podvodné. Spíš to chce nabídnout dokončení vícero věcí a pak je i zákazník spokojenější.

a6b

• 267
    • Zobrazit profil
« Odpověď #196 kdy: 29. 06. 2026, 19:39:38 »
spolecnost casem tihne ke skupinovemu sdruzovani, komunity vzdycky budou vytlacovat individiualisty, howg!

Ink

• 717
    • Zobrazit profil
« Odpověď #197 kdy: 30. 06. 2026, 08:07:52 »
Hlavně je to dost zmrdské a podvodné. Spíš to chce nabídnout dokončení vícero věcí a pak je i zákazník spokojenější.

A v čem jako? Každý řemeslník, který sotva umí číst a psát, tě dnes sedře z kůže. Každý chce vydělat maximum. A když si dotyčný řekne obvyklou cenu a využije k práci prostředky, které mu to urychlí, je to OK.

« Odpověď #198 kdy: 30. 06. 2026, 09:59:46 »
Živil jsem se IT od 18. :)
Přiznám se, že číst tuhle diskuzi je občas docela zajímavé.
Během těch třiceti let co jsem se tím živil, prošel obor několika velkými proměnami. Já i všichni moji kolegové z okolí jsme to přijímali jako vlastnost tohoto oboru. Bylo dost okamžiků kdy se náš svět úplně změnil a my museli všechno změnit. Dost nám pomáhalo, že jsme toho uměli hodně.
Tak se držte! :) (y)

« Odpověď #199 kdy: 30. 06. 2026, 11:00:33 »
A v čem jako?
Podvodné ne ale zmrdské ano. A to v tom, že to de facto využívá neinformovanost zákazníků. Ona si s tím konkurence dříve nebo později poradí -- tedy pokud v tom oboru nějaká konkurence existuje -- ale to na věci nic nemění.

Každý řemeslník, který sotva umí číst a psát, tě dnes sedře z kůže. Každý chce vydělat maximum.
...vlastně jste si odpověděl sám. Morálka a trh není ani omylem jedno a totéž. Proto taky neregulovaný kapitalismus na světě prakticky neexistuje.

jjrsk

• 942
    • Zobrazit profil
« Odpověď #200 kdy: 01. 07. 2026, 08:45:33 »
....
Vlastně tak přichází doba linuxového desktopu - problémy vám opraví AI.
Bezva a kolik problemu to vyrobi o kterych ty vubec netusis?

Ja treba pravidelne u zakazniku resim GPO (ber to jako malinkatej priklad) a ne, vazne neznam zpameti vsechny hodnoty co kde jdou nastavit. Takze to hledam (a zdaleka neplati, ze to co je v sablonach je vse). A to podle tebe genialni AIcko mi kllidne nabizi nastaveni hodnot, ktery ale vubec neexistujou. Takze jo, muzu to nastavit, odskrtnout si ze hotovo ... jen to nebude nic delat.

Ne ze by to presne takhle spousta lidi co si rikaj "taky IT" nedelala.

...
Lidi kteri jsou schopni realne delat v IT je omezeny mnoztvi. To ze nekdo dela tabulky v ecelu a lidi kolem  mu rikaj ITk neznamena, ze to ITk je.

A pokud to zuzis na vyvojare, tak zdaleka nejpodstatnejsi vlastnosti je znalost oboru. A to jaksi zadnym AIckem nenahradis, protoze to AIcko nevi, ze ma treba dodrzovat nejaky normy, nebo netusi, jak se ty veci delaj v danym oboru. Aicko ti klidne navrhne, ze prase mas nejdriv vykostit a potom porazit ...

BTW: Uz mesic cekam az mi jeden AIfrikulin doda (do tydne) VMko abych mu ho spustil. Asi mu ta AI neumi rict, jak to udelat.

... nejspíš vyjde víc než 3 %.
Nevyjde, musis si uvedomit, ze treba jeden treaktor obslouzi plochu o kterou by se muselo starat 10 000 lidi. A zaroven, ten traktor muze celkem vpohode fungovat 30+ let. Ona vyroba zemedelskych stroju je do znacny miry kusovka. Dtto produkce chemie, to je defakto bezobsluzny provoz. Dokud tece ropa/plyn ...

??? Jako proc ??? Cena je veci dohody. Znam firmy co ti nauctujou 100k za strceni serveru do racku. Kdyz to zadam uklizecce a dam ji za to litr, bude si myslet ze sem se zblaznil a ptat se, proc ji platim tolik.

Mimochodem, zrovna vcera ... v krne prej instalujou do salin klimu ... 10M za jednu ... lol.

_Jenda

• 1 678
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #201 kdy: 01. 07. 2026, 11:50:56 »
Ja treba pravidelne u zakazniku resim GPO (ber to jako malinkatej priklad) a ne, vazne neznam zpameti vsechny hodnoty co kde jdou nastavit. Takze to hledam (a zdaleka neplati, ze to co je v sablonach je vse). A to podle tebe genialni AIcko mi kllidne nabizi nastaveni hodnot, ktery ale vubec neexistujou. Takze jo, muzu to nastavit, odskrtnout si ze hotovo ... jen to nebude nic delat.
Jaký model a harness?

Ze zkušenosti jsem si všiml, že tyhle věci typicky píšou lidi, kteří použijí nějaké GPT Mini v nějakém webovém chatovátku. To je úplně něco jiného než schopnosti současných agentů. Ta hlavní pointa je, že i když si AI něco vyhalucinuje, tak to zjistí při testování své práce a opraví to. Například když mi výše uvedeným způsobem opravovala PulseAudio, tak si pak nahrála kousek zvuku a podívala se na spektrogram (používám Claude, které neumí audio vstup, tak se dívá na spektrogramy).

I když zrovna GPO vůbec neznám a nedokážu si představit jak to nastavování probíhá, tj. jestli tam tohle platí.

« Odpověď #202 kdy: 01. 07. 2026, 13:01:59 »
Ta hlavní pointa je, že i když si AI něco vyhalucinuje, tak to zjistí při testování své práce a opraví to.
No, kéž by to tak bylo vždycky ale pravda je, že většinu problémů to eliminuje, o tom žádná :D
A taky má pravdu v tom, že jednou věcí je konfigurovat desktop a druhou řešit něco někde na enterprise-like produkčním hardware.

« Odpověď #203 kdy: 01. 07. 2026, 14:42:18 »
Před devíti lety jsem odešel po dvaceti letech z kancelářskýho IT z pozic programátor analytik a správce DB serverů.
Dobrovolně.
A důvodem byly 2 zásadní věci: 1. už jsem se na to nemohl v těch firmách dívat 2. chtěl jsem konečně začít dělat skutečného programátora analytika (ne to do čeho vás nadřízený nesmyslně vždy tlačí). A to jsem mohl pouze osvobozením myšlení od vytížení v zaměstnání.
Možná kdyby tehdá bylo AI tak bych si to rozmyslel a zůstal :) ale už by se pozice jmenovala jinak a náplň práce by byla zajímavější.
To co řešíte v titulku je nesmysl - kam z IT pryč - nikam. Jen se překvalifikujte na architekty, trenéry a testery AI. Časem se překvalifikujete na testovací subjekty (pokusný králíky pro AGI  ;) ) no a v IT vydržíte ještě dlouho.
No a pokud vás ty IT firmy a manažeři v nich se*ou jako kdysi mě tak prostě odejděte hned a nevymlouvejte se na AI :)
Jo ale hnízdečka v korporátech kde jen děláte zábavu nadřízeným (lezete jim do jistých míst) a přitom nic neumíte a to co máte na krku používat nechcete... a berete za úsměvy platy jako senioři, tak takové místečka vám s AI smázneme  :P a že jsem takových vykuků už potkal a to byla taky součást 1. důvodu mého odchodu, prostě se na to nedalo koukat  :o
Teď se teprve uvidí kdo na to má a kdo to jen hraje...  8)
« Poslední změna: 01. 07. 2026, 14:46:31 od Martas »

« Odpověď #204 kdy: 01. 07. 2026, 14:50:55 »
[...] a berete za úsměvy platy jako senioři, tak takové místečka vám s AI smázneme  :P
Tak zrovna ty AI smázne jako úplně poslední. Když nic neděláte, nemůže vás AI nahradit protože není nahradit co a usmívat se neumí.

jjrsk

• 942
    • Zobrazit profil
« Odpověď #205 kdy: 01. 07. 2026, 15:28:28 »
Jaký model a harness?
...
To je uplne jedno, halucinace generujou vsechny .... a jestli neco je totalne neefektivni, tak neustale vsechno po nekom nebo po necem kontrolovat. Protoze jedna vec je prijit na zcela zjevnou halucinaci kdyz se ocekava jednoradkova odpoved ... a druha vec je kontrolovat klidne i miliony radku nejakyho kodu ...

A v obou pripadech je reseni kupodivu uplne stejny ... kopnout ho/to dorite.

« Odpověď #206 kdy: 01. 07. 2026, 15:56:05 »

takže já mám celý projekt v hlavě
vím přesně co jaký řádek dělá - sice jsem je nepsal rukama na klávesnici, ale dlouze jsem AI vysvětloval jak to chci  a proč to tak chci (bouchat service, getery, setery a jinou opičí práci už delat nebudu!)
klient si vymyslí čudlíček s logikou - většinou kravina
já to musím zase vymyslet
zase musím AI převyprávět jak to chci
já to musím otestovat
já za to ručím

zákazník dostane nabídku 10tis za upravu s kterou souhlasí - protože čudlíček mu ušetří HR
a já, to fakturuju a zákazník je heppy

zákazníkovi je jedno, jestli to budu dělat 10 hodin nebo 10 minut - chce čudlík

to není "zmrdské a podvodné" - to je kapitalismus poptávka/nabídka

« Odpověď #207 kdy: 01. 07. 2026, 16:15:14 »
zákazníkovi je jedno, jestli to budu dělat 10 hodin nebo 10 minut - chce čudlík
Není mu to jedno. Buďte si jistý, že jakmile zjistí, že vám platí za 10 minut práce, bude velmi přemýšlet, jestli vám neplatí náhodou trochu moc. A zaručeně najde někoho, kdo tolik chtít nebude a dodá totéž. Je neuvěřitelně naivní myslet si, že ne (a navíc mentálně děláte z vlastních zákazníků idioty).

to není "zmrdské a podvodné" - to je kapitalismus poptávka/nabídka
To, že je to kapitalismus ještě neznamená, že to má něco společného s morálkou. Proto taky, jak jsem psal, neregulovaný kapitalismus v rozvinutém světě prakticky neexistuje. Ale ona si s tím konkurence poradí.

Ink

• 717
    • Zobrazit profil
« Odpověď #208 kdy: Dnes v 16:22:16 »
A v čem jako?
Podvodné ne ale zmrdské ano. A to v tom, že to de facto využívá neinformovanost zákazníků. Ona si s tím konkurence dříve nebo později poradí -- tedy pokud v tom oboru nějaká konkurence existuje -- ale to na věci nic nemění.

Každý řemeslník, který sotva umí číst a psát, tě dnes sedře z kůže. Každý chce vydělat maximum.
...vlastně jste si odpověděl sám. Morálka a trh není ani omylem jedno a totéž. Proto taky neregulovaný kapitalismus na světě prakticky neexistuje.

Chci vykopat díru. Platím za kubíky vykopané země. Pokud si na to někdo pořídil bagr a dělá to rychleji než kopáč s krupáčem, tím lépe pro něj.

A morálka? Kdo dokáže určit, jaká cena je morální? Máme právo na levnější řemeslníky? Kdo nám ho zaručí? Pokud trh stlačí cenu, je to OK, ale to nemá nic společného s morálkou.

« Odpověď #209 kdy: Dnes v 18:21:05 »
Pokud trh stlačí cenu, je to OK, ale to nemá nic společného s morálkou.
Sorry, ale pokud něco někomu prodávám draze jen proto, že dotyčný netuší, že to tak drahé opravdu není a vím o tom, nemorální to prostě je. Můžete to banalizovat jak chcete. Prodavači předražených hrnců fungují přesně stejně.