Doporučte GSM modem s ethernetem

.

• 618
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte GSM modem s ethernetem
« Odpověď #45 kdy: 11. 08. 2023, 22:43:08 »
U Xiaomi CB0401 5G by funkce DMZ měla fungovat správně. U jiných (levnějších) LTE modemů/routerů je to ale s otazníkem.

« Odpověď #46 kdy: 11. 08. 2023, 23:07:06 »
Ahoj...

někteří operátoři umožňují...

Dobrý tip! Zjistím jak je to u O2 a vzhledem k referencím na 5G vyzkouším. Při nejhorším to vrátím, nebo budu používat jako nějaký hybrid, když bude potřeba něco nahrávat/stahovat s DSL.

Díky moc hoši! :-)

EDIT: Kurník, ještě předevčírem O2 ten bezdrát nabízelo, nyní mi už i podpora píše, že není dostupný. :D Takže zbývá poslední možnost, kromě Starlinku a to zmíněné 5G.
Promarnil jste volný slot který vzal někdo jiný proto to už nejde.

Obecně ten Váš dotaz záleží na více faktorech pokud chcete plnou náhradu. Ping Vám vyleze na 20-40, rychlost bude kolísat, umístění jednotky již bude na viditelném místě, atd.

Toto je spíše už na samostatné téma, nejdřív si ujasněte co chcete nejvíce (latenci, upload, download, nárazově, pravidelně, stabilita, změny rychlosti vadí nebo nevadí, atd.).

Potom zjistěte BTS v okolí a jejich frekvence a poskytovatele, dále výhled na ně (přímý, odrazem, zastíněný stromy), podle toho pak zvolit typ antény který je nejvhodnější (venkovní, vnitřní, všesměrová, směrová)

Jakmile uděláte tento domácí úkol cíleně pak dosáhnete na lepší možnosti.

BTS a frekvence najdete na netu, výhled na ně pak už zjistíte vy. Akce asi na 40 minut.

Pokud jde pouze o upload záleží jestli stabilně nahráváte data (raději upload 10Mb stabilně a posíláte menší soubory nebo 50Mb nárazově velké soubory a pak to není potřeba), můžete jít formou mobilních dat které nemají omezení rychlosti a to i uploadu.

Jestli dosáhnete na O2 a jejich 5G službu = O2 5G modem od ZTE (ten malý válec), jak dorazí tak nespoléhejte úplně na automatiku a nastavte si BAND (frekvence) podle toho jaké jsou na BTS u které jste napojený. To že máte přímý výhled nebo budete chytat signál odrazem má také vliv na upload ale většinou až nad 20Mbit což u domácích připojení není podstatné.

Díky Martine za tip! Potřebuji si ujasnit poslední věc, zmiňujete že mám zvolit O2 5G BOX, avšak ten ale nemá externí anténu. Tedy hádám, že instalace bude nutná někde za okno směrem k BTS. Je takové řešení pořádku, nebo se mám podívat po řešení s externí anténou?

Bohužel mezi mnou a BTS stojí střecha kostelu, možná se mi to podaří z nějakého úhlu vyřešit.
« Poslední změna: 11. 08. 2023, 23:10:51 od petrcze01 »

« Odpověď #47 kdy: 12. 08. 2023, 10:35:19 »
Ahoj...

někteří operátoři umožňují...

Dobrý tip! Zjistím ...
Promarnil jste volný slot...

Díky Martine za tip! Potřebuji si ujasnit poslední věc, zmiňujete že mám zvolit O2 5G BOX, avšak ten ale nemá externí anténu. Tedy hádám, že instalace bude nutná někde za okno směrem k BTS. Je takové řešení pořádku, nebo se mám podívat po řešení s externí anténou?

Bohužel mezi mnou a BTS stojí střecha kostelu, možná se mi to podaří z nějakého úhlu vyřešit.

Založte nové téma, už takhle to začíná být nepřehledné a tohle tomu nepřidá.

Pokud máte možnost tak externí anténa je vždy lepší co se signálu týče ale nese to i svá specifika a úskalí, záleží také jestli chcete spíše externí modem (WR830, MF268, B2368-A01) než anténu typ yagi (píši pouze o modemech od O2).

Problém je, že jste psal o spolku, tak tuším že půjde o byt v nějakém patře a teď záleží jestli máte jak uchytit a nasměrovat. Pokud máte zateplení nikdo nepovolí uchycení na stěnu a proražení zdi (tepelný most), pak bych doporučil uchycení do odtokového kanálu okna skrze speciální držák antén (nutno vlastnit plastová okna), plochým kabelem (cca 1m) protáhnout dovnitř skrze gumy zavřeného okna, dát spojku a pak ethernetem do bodu kde je PoE adaptér pro externí jednotku a z něj do routeru kterým už bude řešit Wi-fi, switch a ostatní zařízení.
Tady je potřeba nastavit co jsem psal a veškerý provoz přesměrujete na ten vnitřní router. Nutno podotknout že tyto tři uvedené modemy ač se prodávali jako 5G ready obsahují pouze pásma pro LTE.

U vnitřní jednotky (O2 5G box) tohle všechno odpadá ale signál může být podstatně menší a odezva větší.
Výhoda je, že tato jednotka má v sobě pravé frekvence pro 5G (5G NR), má to Wi-fi 6, a dá se k ní skrze konektor vzadu zapojit externí anténa (myslím 2x TS9 konektor a pouze pro 5G antény). Tuto jednotku ve smyslu za okno ponechte v interiéru (před oknem), není určená ven.

Nutno promyslet a zjistit zda do toho chcete jít naplno (přenos služby) nebo jako doplněk (nárazový upload).
Následně zvažte cenu všeho a rozhodněte se.

PS: Pokud připojení používáte jako pracovní nástroj tak ani není nad čím přemýšlet a investice se Vám vrátí ve formě komfortu.

« Odpověď #48 kdy: 12. 08. 2023, 13:20:28 »
Pro mne jako autora původního dotazů jsou všechny tyhle komentáře relevantní
Matné si pamatuju na nějaký balík testu, co detekoval Dá operátoři prioritizujou některé protokoly a sto dalších věcí. Nevybavi si nekdo

Zajímavé, při zhruba stejném downloadu a Pingu mi komplexnější web stránky přijdou mnohem svižnější na tom 4G (prozatímam jen 4G za 2000)

Ale třeba 4k downloader nebyl schopen stáhnout něco z YouTube?

« Odpověď #49 kdy: 12. 08. 2023, 14:08:19 »
Založte nové téma, už takhle to začíná být nepřehledné a tohle tomu nepřidá.

To mi stačí. Díky moc! :-)

« Odpověď #50 kdy: 12. 08. 2023, 16:56:16 »
Pro mne jako autora...

Já to považoval už za odbočku od tématu ale pokud to má přínos tak jen dobře.

Ještě je varianta, že u některých zařízení musí být MAC&IP bind jinak to ignoruje DMZ.
Přidejte si tam unifi a RESTARTUJTE modem, opět některé zařízení se tváří že DMZ je zapnuté ale pokud nebyl provedený restart tak jej bude ignorovat.

Vím že to nechcete slyšet ale zkuste to přesně podle postupu co jsem psal a pokud to půjde tak to zase začněte postupně vypínat a nastavte porty ručně. Berte to jako kontrolní test

Já to už to testoval dřív na Mikrotiku kde jsem zapnul web interface a přístup z WAN a pokud jsem zadal veřejnou IP LTE jednotky okamžitě se mi otevřela stránka Mikrotiku a fungovalo to v pohodě, u vás to bude jen potřeba nastavit.

« Odpověď #51 kdy: 14. 08. 2023, 13:54:00 »
cekam na dalsi navstevu technika, nahonem jsem v jednom pocitaci rozchodil teamviewer,
ale opravdu je ndocasne  a vetsina sluzeb je amozrejme mrtva.

i snad zazrakem vdsl opravi (fungovala hur a hur a pauju, ze pri instalaci pred lety technikrikal, ze nemuze najit funkcni par (s 10 dratu vedoucich do baaku) a ze prej vytvoril funkci par z dvou "cizich dratu" (pochazejicich z jinych paru).\

« Odpověď #52 kdy: 15. 08. 2023, 10:07:03 »
ted jsem uz mimo takze dal si experiementovat netroufat (skrz teamviewer)
zase to rozjedu za tyden.

Pro mne jako autora...

Já to považoval už za odbočku od tématu ale pokud to má přínos tak jen dobře.

Ještě je varianta, že u některých zařízení musí být MAC&IP bind jinak to ignoruje DMZ.
Přidejte si tam unifi a RESTARTUJTE modem, opět některé zařízení se tváří že DMZ je zapnuté ale pokud nebyl provedený restart tak jej bude ignorovat.

Vím že to nechcete slyšet ale zkuste to přesně podle postupu co jsem psal a pokud to půjde tak to zase začněte postupně vypínat a nastavte porty ručně. Berte to jako kontrolní test

Já to už to testoval dřív na Mikrotiku kde jsem zapnul web interface a přístup z WAN a pokud jsem zadal veřejnou IP LTE jednotky okamžitě se mi otevřela stránka Mikrotiku a fungovalo to v pohodě, u vás to bude jen potřeba nastavit.

« Odpověď #53 kdy: 21. 08. 2023, 11:51:36 »
update (pro koho to jeste zajima)
Se stavil clovek z CETINu, trvalo to dlouho jen kvuli me tydenni nepritomnosti, v podstaste 3 business days.
Je radost se bavit s technikem, co ho prace jeste porad bavi.

Bylo to nejake fyzicky rozvrtane v nekolika mistech hierarchie, ted uz jedu, ale ty kabely jsou ocividne nepouzitelne pro bonding (a to mam 6 paru do baraku, ani nevim proc).

Mezim se sam (?) rozchodil ping na externi IP toho TM routeru, ale pro vnejsi pristup zatim nic, ted uz budu moci experimentovat.
Na Unifi jsem obe konektivity zapojil jako "distributed" (VDSL hlasi mou static public IP, Tmobil 192.168.1.100)

Unifi ma interni benchmark ale ocividne nepodporuje tu distribuovanou konfiguraci (typickej Unifi)
kdyz pouziju speedtest, tak download se ocividne scita a upload se chova pokazde jinak, jednou to byl soucet, podruhe snad rozdil ci co.(t.j. sotva to lezlo).

vzhledem ke stavu dratu a budoucimu opravovani stavu, si musim Tmobil konektivitu nechat  jako failover a musim vsechno rozchodit, to bylo neuveritelny, co mi internet zpusobil za problemy (hold prace z dalky).

« Odpověď #54 kdy: 21. 08. 2023, 18:08:14 »
Neřekl jste, jak jste na tom s kvalitou příjmu LTE v místě instalace. Všiml jsem si, že Teltonika mívá ve firmwaru možnost, vnutit konkrétní pásmo (v konkrétním modemu jsem uvnitř viděl rádio Quectel EC25, což patrně souvisí). Toto se může hodit.

Jinak... dát veřejnou adresu dalšímu zařízení (routeru) až za LTE routerem je myslím technicky dost problém. 3GPP PDP context (dědictví GPRS) dává IPčko vždycky koncovému zařízení = LTE modemu. Pokud má box směrem dál ethernet, pak se jedná vždy o L3 router, kde LTE rádio se tváří nově např. jako CDC-ECM (nad kterým je enkapsulováno IP), nebo dříve posílalo PPP (nad kterým je enkapsulováno IP). Nemám to úplně rozmyšleno, ale požadavek na "nějakou hybridní trans-enkapsulaci IP z Ethernetu na cosi cizorodého (PPP, GTP apod.)" mi přijde jednak technicky netriviální, druhak jsem ho v životě neviděl implementovaný. Ta věc by musela forwardovat IP mezi dvěma nesourodými L2 vrstvami, tzn. na každé z obou vrstev se tvářit jako L2 bod, dělat třeba ARP a nejspíš taky dávat DHCP (jako "svůj" relay z LTE), přitom se ale netvářit jako L3 hop. Uff.

Ten Unifi box... neuměl by vzít standardní LTE modem na USB? Pak by totiž měl tu IP adresu pro sebe.

EDIT: Hmm... CDC-ECM jakožtou USB device class je "virtuální ethernet". To by mě zajímalo, jestli by na to nestačil nakonec soft-bridge. A pak už jenom OpenWRT nebo Debian nebo tak něco. Nemám bohužel na čem vyzkoušet.
Muze se hodit... tohle nerad vidim. Protoze kdyz se resi nejaky problem tak z usera pak vypadne ze si to nastavil nebot mu to jelo lip pul roku a pak najednou ne.
Pri blokaci na pasmo je nutno naprosto presne neomylne, ne na zaklade 10 minutoveho mereni ale dlouhodobeho mereni a pozorovani vedet co delam. Specialne u LTE s CA. A presne si zjistit ktere sektory BTS ci vice BTS maji v miste pres den jaky signal a jak jsou vytizene. Jaky je signal kdyz je nizka oblacnost a prsi, jak je to kdyz je jasno a kdyz je jasno a stromy v zime bez listi. Situace muze byt diametralne jina.
Jako operator mate vetsi moznosti, jako uzivatel fungujete jen na zaklade zkusenosti. Navic pracujete se statickym obrazem okoli. Vzhledem k vystavbam/konsolidacim se situace muze menit.
Dalsi vec je ze pri vypadku jednoho pasma ktere obsluhuje jedna BTS - bezne se dela predem neohlasena udrzba kvuli redundanci site smerem ke koncakovi. Tam muzete prijit o konektivitu uplne a pak budete cucet jak puk ze bez konektivity ani blokaci na dalku nezmenite. Sit je zivy organismus a zadny operator vyjma zarizeni ktere nasazuje sam a o kterych vi nebude brat v potaz vasi statickou konfiguraci. A klidne se muze stat ze se bude menit v case i takova vec jako pozice nebo ze vam vypadne frekvence z jedne antena - anteny byvaji multifrekvencni, vykon se da ridit a nektere anteny jsou i motoricky dalkove naklapeci aby se dal lehce ovlivnit smer vyzarovani.

« Odpověď #55 kdy: 21. 08. 2023, 18:37:10 »
Bylo to nejake fyzicky rozvrtane v nekolika mistech hierarchie, ted uz jedu, ale ty kabely jsou ocividne nepouzitelne pro bonding (a to mam 6 paru do baraku, ani nevim proc).

Nic nového pod sluncem. U nás nedávno taky technik zprovozňoval starou telefonní zástrčku pro DSL, páry tam byly dva a jedna linka byla o dvěstě metrů delší než druhá přičemž kam vedla bylo naprosto nejasné. Pak to řešil někde v rozvodné skříni a prý to kolegové někdy před třiceti lety prostě zapojili špatně.

« Odpověď #56 kdy: 21. 08. 2023, 20:03:41 »
nevim, jeslti jsem to uz zminil, uz pred lety pri instalaci technik nebyl schopen najit  funkcni par, tak proste rozmotal dva pary a vyrobil z tech funkcnich dratu par novy.
jsem byl vzdy prekvapen, ze to bylo schopno dat 88/25 (ovsem vzdalenost cca 420m k DSLAMu)

P.s. jak do toho nekdo vrtal, tak najednou jeden par byl 250 a druhy 560m, i kdyz vlastne technik rikal, ze jak je to premotany, uz ty hodnoty si to vytahuje z nosu.

jak kruci muze byt na kazdem z tech 6 paru jeden drat preruseny? no to je jedno, jsem 7 let fungoval, tai diky bohu za to.

p.s.uz je to prehistorie, ale v dobach ranneho ADSL jsem chtel koupit barak a vetsina z nich vypadla hned, jak doslo na moznost internetu. (realitaci nechapali vo co mi go).
uplne uzasny levny stary baraky, naprosto ticho na kraji prahy, ale holt draty blby i na ISDN.

Nic nového pod sluncem. U nás nedávno taky technik zprovozňoval starou telefonní zástrčku pro DSL, páry tam byly dva a jedna linka byla o dvěstě metrů delší než druhá přičemž kam vedla bylo naprosto nejasné. Pak to řešil někde v rozvodné skříni a prý to kolegové někdy před třiceti lety prostě zapojili špatně.

« Odpověď #57 kdy: 22. 08. 2023, 17:39:21 »
Teltonika TRB140 nebo podobny model.
Tusim ze to delaji Estonci, da se koupit za rozumny peniz v CZ. Ma vice veci nez je potreba.
Jeden z nejlepsich jaky jsem kdy pouzival. Je to produkt pro trvaly prumyslovy provoz.
Ale je to LTE pouze a pouziva vyrazne upravene OpenWRT s nekterymi funkcemi, ktere se vidi naprosto vyjimecne.
Na webu mozna budou mit i jine.

« Odpověď #58 kdy: 22. 08. 2023, 17:58:34 »
jo, Teltonika vsude vyskakuje. neco maji v Alze, ale ty popisky jsou odpad.
i4wifi uvadi i zda to ma bridge a wpa3

ten TRB140 je prilis pomaly, ty vyssi modely ale skacou hodne rychle v cene nahoru.

jak se to nekde pujcit k vyzkouseni? Musim rict ze nenavidim typickou radu pro Alzu, se zaregistrujes bez ICO, pucis, vratis, a objednas pres svuj account s ICO.

« Odpověď #59 kdy: 22. 08. 2023, 21:03:13 »
jak se to nekde pujcit k vyzkouseni? Musim rict ze nenavidim typickou radu pro Alzu, se zaregistrujes bez ICO, pucis, vratis, a objednas pres svuj account s ICO.
No tak se jako ičař zkus domluvit s nějakým obchodníkem na zapůjčení... hodně štěstí...