Ahoj...
někteří operátoři umožňují...
Dobrý tip! Zjistím ...
Promarnil jste volný slot...
Díky Martine za tip! Potřebuji si ujasnit poslední věc, zmiňujete že mám zvolit O2 5G BOX, avšak ten ale nemá externí anténu. Tedy hádám, že instalace bude nutná někde za okno směrem k BTS. Je takové řešení pořádku, nebo se mám podívat po řešení s externí anténou?
Bohužel mezi mnou a BTS stojí střecha kostelu, možná se mi to podaří z nějakého úhlu vyřešit.
Založte nové téma, už takhle to začíná být nepřehledné a tohle tomu nepřidá.
Pokud máte možnost tak externí anténa je vždy lepší co se signálu týče ale nese to i svá specifika a úskalí, záleží také jestli chcete spíše externí modem (WR830, MF268, B2368-A01) než anténu typ yagi (píši pouze o modemech od O2).
Problém je, že jste psal o spolku, tak tuším že půjde o byt v nějakém patře a teď záleží jestli máte jak uchytit a nasměrovat. Pokud máte zateplení nikdo nepovolí uchycení na stěnu a proražení zdi (tepelný most), pak bych doporučil uchycení do odtokového kanálu okna skrze speciální držák antén (nutno vlastnit plastová okna), plochým kabelem (cca 1m) protáhnout dovnitř skrze gumy zavřeného okna, dát spojku a pak ethernetem do bodu kde je PoE adaptér pro externí jednotku a z něj do routeru kterým už bude řešit Wi-fi, switch a ostatní zařízení.
Tady je potřeba nastavit co jsem psal a veškerý provoz přesměrujete na ten vnitřní router. Nutno podotknout že tyto tři uvedené modemy ač se prodávali jako 5G ready obsahují pouze pásma pro LTE.
U vnitřní jednotky (O2 5G box) tohle všechno odpadá ale signál může být podstatně menší a odezva větší.
Výhoda je, že tato jednotka má v sobě pravé frekvence pro 5G (5G NR), má to Wi-fi 6, a dá se k ní skrze konektor vzadu zapojit externí anténa (myslím 2x TS9 konektor a pouze pro 5G antény). Tuto jednotku ve smyslu za okno ponechte v interiéru (před oknem), není určená ven.
Nutno promyslet a zjistit zda do toho chcete jít naplno (přenos služby) nebo jako doplněk (nárazový upload).
Následně zvažte cenu všeho a rozhodněte se.
PS: Pokud připojení používáte jako pracovní nástroj tak ani není nad čím přemýšlet a investice se Vám vrátí ve formě komfortu.