Doporučte GSM modem s ethernetem

Doporučte GSM modem s ethernetem
« kdy: 10. 08. 2023, 14:25:49 »
Tak mi někdo asi překopl "VDSL dráty" což je pro mne průser. cetin se prej (pro dnů) objeví ale na to nemůžu čekat

Doporučte mi prosím nějakej LTe modem co má ethernet - musím to připojit jako bridge do mýho Unifi Next Gen firewallu.
A nějakej SIM?

Bohužel to musím vyřešit do zítra noci.
Předpokládám že řešit cokoliv jiného ("Muskova parabola" atd je na týdny)
« Poslední změna: 10. 08. 2023, 14:46:32 od Petr Krčmář »

.

• 618
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte GSM modem s ethernetem
« Odpověď #1 kdy: 10. 08. 2023, 15:09:09 »
LTE modem v režimu bridge neseženeš a pokud ano, pak za něho dáš ranec peněz.

« Odpověď #2 kdy: 10. 08. 2023, 15:15:50 »
TP-Link TL-MR6400
Teltonika LTE Router TRB140

Ale najlacnejsie asi nejaky modem z tohto zoznamu :
https://www.ofmodemsandmen.com/modems.html

pripojeny do routra z tohto zoznamu :
https://www.ofmodemsandmen.com/routers.html

« Odpověď #3 kdy: 10. 08. 2023, 15:23:27 »
Ad bridge - proč? je potřeba veřejná IPv4 adresa až na Unifi NxG Firewallu?

Pokud stačí, že LTE modem bude fungovat do LAN jako DHCP server a nebudou v cestě vadit dva NATy (jeden na routeru s LTE, druhý na Unifi), tak se dá pořídit leccos. O2, TM i VF určitě budou mít něco skladem (O2 má např. 5G box za 6 tisíc a pak i pár levnějších routerů).

Pokud je potřeba veřejná adresa až na unifi, bude to problém - taková zařízení se pro LTE prakticky nedělají.

SIM - O2 i TM umí neomezené tarify (TM i samostatně "bez volání") cca. za tisícovku; oba k tomu umí i statickou veřejnou IPv4 adresu za pár stovek navíc. Jsou to tarify bez závazku, takže se dají zřídit a po pár dnech bez sankcí převést na nějakou předplacenku k jinému operátorovi (a tu pak nechat umřít). Maximálně zaplatíte jeden měsíc služeb.

« Odpověď #4 kdy: 10. 08. 2023, 15:41:23 »
Neřekl jste, jak jste na tom s kvalitou příjmu LTE v místě instalace. Všiml jsem si, že Teltonika mívá ve firmwaru možnost, vnutit konkrétní pásmo (v konkrétním modemu jsem uvnitř viděl rádio Quectel EC25, což patrně souvisí). Toto se může hodit.

Jinak... dát veřejnou adresu dalšímu zařízení (routeru) až za LTE routerem je myslím technicky dost problém. 3GPP PDP context (dědictví GPRS) dává IPčko vždycky koncovému zařízení = LTE modemu. Pokud má box směrem dál ethernet, pak se jedná vždy o L3 router, kde LTE rádio se tváří nově např. jako CDC-ECM (nad kterým je enkapsulováno IP), nebo dříve posílalo PPP (nad kterým je enkapsulováno IP). Nemám to úplně rozmyšleno, ale požadavek na "nějakou hybridní trans-enkapsulaci IP z Ethernetu na cosi cizorodého (PPP, GTP apod.)" mi přijde jednak technicky netriviální, druhak jsem ho v životě neviděl implementovaný. Ta věc by musela forwardovat IP mezi dvěma nesourodými L2 vrstvami, tzn. na každé z obou vrstev se tvářit jako L2 bod, dělat třeba ARP a nejspíš taky dávat DHCP (jako "svůj" relay z LTE), přitom se ale netvářit jako L3 hop. Uff.

Ten Unifi box... neuměl by vzít standardní LTE modem na USB? Pak by totiž měl tu IP adresu pro sebe.

EDIT: Hmm... CDC-ECM jakožtou USB device class je "virtuální ethernet". To by mě zajímalo, jestli by na to nestačil nakonec soft-bridge. A pak už jenom OpenWRT nebo Debian nebo tak něco. Nemám bohužel na čem vyzkoušet.
« Poslední změna: 10. 08. 2023, 15:46:07 od František Ryšánek »

« Odpověď #5 kdy: 10. 08. 2023, 15:45:30 »
jsem naprosto nemel poneti, ze by to mohl by tproblem.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10. 08. 2023, 20:09:53 »
To já bohužel kdysi také ne do okamžiku, než jsem jeden takový čistě LTE modem potřeboval a s překvapením zjistil, že na trhu není nic, kromě nějakých modelů od 10t. Kč výše a všechno ostatní jsou modemy s routerem :(

Kit

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10. 08. 2023, 20:23:29 »
To já bohužel kdysi také ne do okamžiku, než jsem jeden takový čistě LTE modem potřeboval a s překvapením zjistil, že na trhu není nic, kromě nějakých modelů od 10t. Kč výše a všechno ostatní jsou modemy s routerem :(

Ty routery neměly možnost přepnutí do režimu bridge?

« Odpověď #8 kdy: 10. 08. 2023, 20:31:46 »
muzu jen rict, ze  lte mi vetsinou jede slusne,
ted se to zrovna nejak "utrhlo" a speedtest mi na ASUS Zenphone 8mi uz rika vyslovene divoky hodnoty (ale koukam sviti mi tam ikona "5G)
148 down, 37 up, ping 17ms, jitter 4 ms

kruci, to je rychlejsi nez moje vdsl (a to jsem 400m od DSLAMu).

btw jsem do Unifi sel, protoze uz jsem nechtel plytvat cas na pfsensu. ale pochopitelne Unifi gateway USB nema, takze jsem zase v ....

se se tyce ohledne dvojiteho NATu, no to mam radost... (plus ta Unifi se bez verejne primo na rozhrani so dost vzpouzela konfiguraci.

Neřekl jste, jak jste na tom s kvalitou příjmu LTE v místě instalace. Všiml jsem si, že Teltonika mívá ve firmwaru možnost, vnutit konkrétní pásmo (v konkrétním modemu jsem uvnitř viděl rádio Quectel EC25, což patrně souvisí). Toto se může hodit.

Jinak... dát veřejnou adresu dalšímu zařízení (routeru) až za LTE routerem je myslím technicky dost problém. 3GPP PDP context (dědictví GPRS) dává IPčko vždycky koncovému zařízení = LTE modemu. Pokud má box směrem dál ethernet, pak se jedná vždy o L3 router, kde LTE rádio se tváří nově např. jako CDC-ECM (nad kterým je enkapsulováno IP), nebo dříve posílalo PPP (nad kterým je enkapsulováno IP). Nemám to úplně rozmyšleno, ale požadavek na "nějakou hybridní trans-enkapsulaci IP z Ethernetu na cosi cizorodého (PPP, GTP apod.)" mi přijde jednak technicky netriviální, druhak jsem ho v životě neviděl implementovaný. Ta věc by musela forwardovat IP mezi dvěma nesourodými L2 vrstvami, tzn. na každé z obou vrstev se tvářit jako L2 bod, dělat třeba ARP a nejspíš taky dávat DHCP (jako "svůj" relay z LTE), přitom se ale netvářit jako L3 hop. Uff.

Ten Unifi box... neuměl by vzít standardní LTE modem na USB? Pak by totiž měl tu IP adresu pro sebe.

EDIT: Hmm... CDC-ECM jakožtou USB device class je "virtuální ethernet". To by mě zajímalo, jestli by na to nestačil nakonec soft-bridge. A pak už jenom OpenWRT nebo Debian nebo tak něco. Nemám bohužel na čem vyzkoušet.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 10. 08. 2023, 20:50:39 »

Ty routery neměly možnost přepnutí do režimu bridge?
Bohužel ne. Asi výrobci nepočítají s tím, že by ten bridge chtěl někdo používat.

« Odpověď #10 kdy: 10. 08. 2023, 22:38:04 »
legracni, jak se clovek dostane mimo 80% use cases a ponori se trochu pod hladinu, jak se vypari ten pocit jednoducheho a rozchozeneho IT

pozorovani
1/ ta rychlost (mereno na Asus ZenPhone8, speedtest) docela kolisa v case, ale predevsim prostoru (cili bude potreba buhvi jak dlouha antena).
pri idealnich podminka pozdni vecer:
prizemi 256/65, "pri idle" je ping 19ms a jitter 5ms, pri maximalnim downloadu SpeedTest rika ping 439 a jitter 7
v miste firewallu: 123/13, idle ping 24, idle jitter 35, pri maximalnim downloadu rika ping 395 a jitter 71
Funny: pro test downloadu spotrebovano 400MB, neni to data limit rady ceskych simek?

2/ ti zminovane Teltoniky vypadaji jako velmi slusny hardware a u vetsi modelu vzdy zminuji "bridge"
ale to se opravdu dostavame k 5-10t

5nik

• 139
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 10. 08. 2023, 22:43:33 »
Mikrotik to u vybraných modelů umí (LTE Passthrough), zrovna včera jsem to testoval. Ale asi to není jednoduché nastavit. Nevím, čemu říkáte "ranec" u ceny. Do 5tis to seženete v pohodě, méně výkonné i levněji.

k3dAR

• 2 982
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 10. 08. 2023, 22:43:51 »
NetGear s tim pocita minimalne u 7 modelu co ma dole uvedene:
https://kb.netgear.com/31163/How-to-change-4G-LTE-Modem-from-router-mode-to-bridge-mode

RDa

• 2 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 10. 08. 2023, 22:50:32 »
Mam nejakou LTE/5G krabicku kam se strka sim a je to jako "router/AP".. jen bych to musel najit mezi kramy :)

Tohle:
https://www.vodafone.cz/modemy/huawei/huawei-b310/
« Poslední změna: 10. 08. 2023, 22:52:42 od RDa »

« Odpověď #14 kdy: 10. 08. 2023, 23:09:54 »
Jo zrovna koukám k Mikrotiku, že jejich R11e-LTE to údajně podporuje. Dokonce snad více APN simultánně.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Peripherals#Cellular_modems
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/LTE#Passthrough_Example
Jak už psal 5nik, Mikrotik tomu říká "Passthrough".

Jinak jsem četl tuto dlouhou debatu:
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=113569
...a jenom se mi potvrdilo, že je to celé závislé na blahosklonnosti výrobců LTE modemů. Naprostá většina LTE rádií tohle neumí. Prostě když modem nedá, tak mezi USB a Ethernetem na Mikrotiku už to nezlomíte. Modemy které to umí jsou bílé vrány.

LTE modemy na USB mají kromě CDC-ECM a RNIDS a proprietárního QMI snad i nějaké další varianty rozhraní, ale ve finále je to o tom, jestli Vám modem dá rovnou venkovní adresu aspoň na to USB, nebo si tu venkovní vezme sám a USB šlauch už je "NAT inside"... Držel jsem v ruce modemy, kterým se daly nastavovat různé varianty rozhraní na USB, ale fungovala třeba jenom jedna z nich (ostatní byly rozbité). USB modemy co se chovají jako NAT router považuji za nejhorší zlo - ale nezdá se, že by "zdvořilejší" konvenční modemy (bez zapečeného NATu) nějak automaticky podporovaly passthrough. Popravdě mi není jasné, jak přiděluje IP adresu třeba právě QMI rozhraní (pro které je v Linuxu driver) - znám to jenom uživatelsky, je tam potřeba jakýsi connection manager, odhadem se baví s driverem skrz NetLink, a netuším, jestli to dostane adresu přes DHCP, nebo nějak "bokem" (skrz ten Netlink apod.)