Doporučte GSM modem s ethernetem

Re:Doporučte GSM modem s ethernetem
« Odpověď #15 kdy: 10. 08. 2023, 23:21:52 »
A tady je relevantní téma od OpenWRT:
Víceméně mi to potvrzuje, že ta "emulace Ethernetu" ze strany WWAN modemu bývá jenom taková nešikovná zástěrka.

« Odpověď #16 kdy: 10. 08. 2023, 23:35:24 »
...hele, nemáte tam po ruce nějakého WISPa v pásmu 60 GHz? Třeba byste se pak ani nechtěl vracet k DSL...

« Odpověď #17 kdy: 10. 08. 2023, 23:55:13 »
to jo, ale to nema ethernet, nicim se to nelisi od dedikovany mobilu
Mam nejakou LTE/5G krabicku kam se strka sim a je to jako "router/AP".. jen bych to musel najit mezi kramy :)

Tohle:
https://www.vodafone.cz/modemy/huawei/huawei-b310/

RDa

• 2 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 10. 08. 2023, 23:55:45 »
...hele, nemáte tam po ruce nějakého WISPa v pásmu 60 GHz? Třeba byste se pak ani nechtěl vracet k DSL...

+1, tohle mam jako P2P v centru Prahy a je to bozi, bohuzel tady neni zadna optika. Zatim jsem si nevsim zadne degradace pri horsim pocasi a pry to muzou upgradnout/odblokovat skrze licencne na ten hw pres 1Gb/s+, jakoze "wireless fiber sluzba" pro celej panelak, ale zatim na tom visim jenom ja s 250/80 tarifem

RDa

• 2 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 10. 08. 2023, 23:56:52 »
to jo, ale to nema ethernet, nicim se to nelisi od dedikovany mobilu
Mam nejakou LTE/5G krabicku kam se strka sim a je to jako "router/AP".. jen bych to musel najit mezi kramy :)

Tohle:

Ma to eth:
https://www.lte-unas.cz/lte-hardware/modemy/huawei-b310-vodafone-lte-cpe.htm

« Odpověď #20 kdy: 10. 08. 2023, 23:59:51 »
sorry, dlouhej den.
predposledni den projektu a misto abych "doncoval" tak resim vsechno mozny jen to ne.

Tohle:

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 11. 08. 2023, 07:56:53 »
LTE modem v režimu bridge neseženeš a pokud ano, pak za něho dáš ranec peněz.
Mikrotik to u vybraných modelů umí (LTE Passthrough), zrovna včera jsem to testoval. Ale asi to není jednoduché nastavit. Nevím, čemu říkáte "ranec" u ceny. Do 5tis to seženete v pohodě, méně výkonné i levněji.
Bavím se o user-friendly zařízeních, tj. koupit, zapojit, v menu přenastavit z router na bridge a fungovat. Což Mikrotik nesplňuje a zrovna potíže se zprovozněním bridge se dost popisují i na zahraničních fórech. Kdo to má ale osobně vyzkoušeno a funkční, tak se klidně může podělit se zkušenostmi, co konkrétně a jak zprovoznil :)

NetGear s tim pocita minimalne u 7 modelu co ma dole uvedene:
https://kb.netgear.com/31163/How-to-change-4G-LTE-Modem-from-router-mode-to-bridge-mode
Netgear s tím možná počítá, nicméně tyto modely vesměs nejsou v ČR dostupné (nebo jsou, ale na objednávku, případně nejrychleji je koupit z Amazonu) a ještě je potíž v tom, že některé modely nepodporují všechna LTE pásma, jenž se v ČR používají. Také jsem o Netgearu kdysi uvažoval, ale nakonec si to právě z výše uvedených důvodů rozmyslel.

« Odpověď #22 kdy: 11. 08. 2023, 08:40:01 »
Jinak mě napadá: vzít konektivitu jaká je, klidně s NATem (ale bohužel GSM/LTE operátoři tradičně kladou provozu TCP/IP i další omezení) a věci, které mají být vidět veřejně, vystrčit do VPSky za pár šlupek. Mezi VPS a vnitřní sítí natáhnout VPN (např. OpenVPN), VPN relaci navazovat z vnitřní sítě na VPS. Asi by to znamenalo, na chytrém routeru ve vnitřní síti udělat policy routing se dvěma default routy, např. značkovat co přijde z VPN tunelu a "related" provoz házet zpátky zase tamtudy.

Jako nejslabší bod vidím službu, přes kterou to bude připojeno do internetu. GSM/LTE je hodně mizerná náplast. Navíc než to celé pokonfigurujete, může být CETIN hotový s opravou drátů. Aspoň tady u nás bývají docela svižní - externí servisák přijede druhý den apod.

« Odpověď #23 kdy: 11. 08. 2023, 09:46:16 »
VPS pres VPN  apod mne to prijde jako kladivo na komara, plus mam vlastni rack a home lab prave proto, abych nebyl zavisly a necpal prachy do cloudu.

filozoficky povzdech, existuje nejaky kompromis mezi rozvrtanym IT (ocividne situace s "fungovanim" static public IP u mobilnich operatoru) a naprosto omezenym IT (o Applu nebudu mluvit, ale to Unifi zalozili lidi od Apple, po roce to konecne umi wireguard, ale nikoli site-site, pochopteilne to USB modem nepodporuje, nektery enterprise standardy jsou pro ne sproste not cool slovo atd)?

adsl od vecera jede (preruseni dratu byla diagnostika providera), podle miry stavebnich aktivit v ulici bych se nedivil, pokud ten kabel nekdo prerusil a ted ho prosto pritiskl k sobe. Rychlost je ted tretinova, doted jsem nemel meritelny jitter atd.

Vyhledem jak mi to pokazilo vcerejsi pracovni a osobni zivot, fail over pojitko potrebuju tak jako tak ( a taky mo muzu vzit na dovolenou k pribuznym, ktery funkcni internet nepestujou).

si kladu otazku, pokud 5G na mym mobilu nyni bezi 5x lepe nez vdsl, nedozrava to k nahrade? pokud je download, upload , ping, jitter lepsi... ale jak se to chova, kdyz je za routerem 50 zarizeni generujicich stovky sessions?

Jinak mě napadá: vzít konektivitu jaká je, klidně s NATem (ale bohužel GSM/LTE operátoři tradičně kladou provozu TCP/IP i další omezení) a věci, které mají být vidět veřejně, vystrčit do VPSky za pár šlupek. Mezi VPS a vnitřní sítí natáhnout VPN (např. OpenVPN), VPN relaci navazovat z vnitřní sítě na VPS. Asi by to znamenalo, na chytrém routeru ve vnitřní síti udělat policy routing se dvěma default routy, např. značkovat co přijde z VPN tunelu a "related" provoz házet zpátky zase tamtudy.

Jako nejslabší bod vidím službu, přes kterou to bude připojeno do internetu. GSM/LTE je hodně mizerná náplast. Navíc než to celé pokonfigurujete, může být CETIN hotový s opravou drátů. Aspoň tady u nás bývají docela svižní - externí servisák přijede druhý den apod.
« Poslední změna: 11. 08. 2023, 09:48:16 od pruzkumbojem »

« Odpověď #24 kdy: 11. 08. 2023, 10:14:03 »
Pokud pouze čekáte na opravu VDSL tak poslouží jakýkoliv LTE modem ke kterému přikoupíte veřejnou IP.
Pokud chcete ale bridge mode aby veřejná IP byla na Unifi tak to nebude fungovat (aspoň v nízké cenové kategorii).
I když to přepnete, stejně se nepůjde připojit, mám to vyzkoušené a potvrzené od operátora.

Ponechte režim router se zapnutým DHCP a nastavte v LTE jednotce:
0) vypněte vše nepodstatné jakou jsou wifi, cloud, či jiné služby
1) přidejte statickou IP pro Unifi
2) statickou IP přidělenou pro Unifi dejte do DMZ
3) zapněte UPnP nebo pokud víte nastavte potřebné porty
4) vypněte jakékoliv filtrování/mapování portů
- pokud si říkáte proč zapínat UPnP když je zapnuté DMZ, věřte že u levných zařízeních to smysl má.
5) při zadání veřejné IP z venku vám naskočí ihned vaše Unifi
6) při směrování ven to za vás vyřeší UPnP

Jestli stačí IPv4 zvolte si koho chcete kdo nabízí veřejnou IP.

Pokud potřebujete IPv6 musíte si koupit mobilní tarif s daty protože žádný operátor to u "pevného" LTE/5G neuměl zařídit. (aspoň co vím)

Toto je absolutně nejrychlejší a nejlevnější řešení.

« Odpověď #25 kdy: 11. 08. 2023, 10:22:50 »
ja jsem si zivot zjednodusil.

upnp je jedna z tech *** , kterej v mem zivote nebude.

Pokud pouze čekáte na opravu VDSL tak poslouží jakýkoliv LTE modem ke kterému přikoupíte veřejnou IP.
Pokud chcete ale bridge mode aby veřejná IP byla na Unifi tak to nebude fungovat (aspoň v nízké cenové kategorii).
I když to přepnete, stejně se nepůjde připojit, mám to vyzkoušené a potvrzené od operátora.

Ponechte režim router se zapnutým DHCP a nastavte v LTE jednotce:
0) vypněte vše nepodstatné jakou jsou wifi, cloud, či jiné služby
1) přidejte statickou IP pro Unifi
2) statickou IP přidělenou pro Unifi dejte do DMZ
3) zapněte UPnP nebo pokud víte nastavte potřebné porty
4) vypněte jakékoliv filtrování/mapování portů
- pokud si říkáte proč zapínat UPnP když je zapnuté DMZ, věřte že u levných zařízeních to smysl má.
5) při zadání veřejné IP z venku vám naskočí ihned vaše Unifi
6) při směrování ven to za vás vyřeší UPnP

Jestli stačí IPv4 zvolte si koho chcete kdo nabízí veřejnou IP.

Pokud potřebujete IPv6 musíte si koupit mobilní tarif s daty protože žádný operátor to u "pevného" LTE/5G neuměl zařídit. (aspoň co vím)

Toto je absolutně nejrychlejší a nejlevnější řešení.

« Odpověď #26 kdy: 11. 08. 2023, 10:48:02 »
si kladu otazku, pokud 5G na mym mobilu nyni bezi 5x lepe nez vdsl, nedozrava to k nahrade? pokud je download, upload , ping, jitter lepsi... ale jak se to chova, kdyz je za routerem 50 zarizeni generujicich stovky sessions?

Věcný názor podložený zkušeností s 5G nemám. Zkušenosti jenom historické s různými konektivitami na bázi 3G / 4G. Tyto mě vedou k bonmotu: připravte se na nejhorší, zbyde Vám nějaký prostor pro příjemné překvapení :-)

Podle mého to co máte doma poněkud přesahuje SoHo kategorii, jak ji operátoři retailové konektivity běžně chápou.

Mimochodem to 5G se pořád ještě rozjíždí, mimo velká města bych se trochu bál, že krajina v tuto chvíli není kompletně pokrytá.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 11. 08. 2023, 11:11:09 »
U 5G bude časem problém v tom, že jak začne přibývat userů na 5G připojených, tak bude i padat rychlost. Možná fixní připojení přes 5G má nějakou garanci rychlosti od operátora, ale běžná datová SIM, která se dá použít i všude jinde, na tom bude o poznání hůř.

« Odpověď #28 kdy: 11. 08. 2023, 11:40:36 »
tak 5 G nepozaduji, doma mi i predchozi LTE bezelo 60/10 a na cestach clovek musi vzit co je.

na cesta posledne selhala prace ze Sumavy, on i hotel byl ocividne pokryty GSM, ktere se potacelo na hranici 200 kbit (kdyz bezelo, vypadavalo ve stejny cas jako internet na mem mobilu).

proto jsem jsem uvazoval nad starlinkem- jako vozit s sebou (ono promeskana pracovni den je hodne penez). ale jak to toho zacinaji zatahovat geolokaci a moc to nepodporuje mobilni use cases (Ukrajina dokazuje ze to ocividne jde, kdyz se to povoli).... Plus jak v ubytovani vyhodit tu parabolu venk (i kdyz ze zoufalstvi muzu sednout do auta na nejake mitine).

Věcný názor podložený zkušeností s 5G nemám. Zkušenosti jenom historické s různými konektivitami na bázi 3G / 4G. Tyto mě vedou k bonmotu: připravte se na nejhorší, zbyde Vám nějaký prostor pro příjemné překvapení :-)

Podle mého to co máte doma poněkud přesahuje SoHo kategorii, jak ji operátoři retailové konektivity běžně chápou.

Mimochodem to 5G se pořád ještě rozjíždí, mimo velká města bych se trochu bál, že krajina v tuto chvíli není kompletně pokrytá.

« Odpověď #29 kdy: 11. 08. 2023, 11:42:36 »
Přečtěte si znovu bod: 3) zapněte UPnP nebo pokud víte nastavte potřebné porty
Není my jasné co jste na tom nepochopil. Buď UPnP které to udělá za vás na úkor bezpečnosti NEBO nastavíte potřebné porty a máte vše pod kontrolou. To je vše, rozhodnutí je na vašich schopnostech to uvést do provozu.

ja jsem si zivot zjednodusil.

upnp je jedna z tech *** , kterej v mem zivote nebude.

Pokud ...