Doporučte GSM modem s ethernetem

Re:Doporučte GSM modem s ethernetem
« Odpověď #30 kdy: 11. 08. 2023, 11:56:50 »
ale jo, muj vykril byl jen soucast meho na tlaku proti vecem, se kterymi nesouhlasim, ale souhlas vetsiny mi to furt dostava do zivota.

i kdyz mi to sakra komplikuje zivot.

Přečtěte si znovu bod: 3) zapněte UPnP nebo pokud víte nastavte potřebné porty
Není my jasné co jste na tom nepochopil. Buď UPnP které to udělá za vás na úkor bezpečnosti NEBO nastavíte potřebné porty a máte vše pod kontrolou. To je vše, rozhodnutí je na vašich schopnostech to uvést do provozu.

ja jsem si zivot zjednodusil.

upnp je jedna z tech *** , kterej v mem zivote nebude.

Pokud ...

« Odpověď #31 kdy: 11. 08. 2023, 13:46:31 »
Ahoj,
dovolím si zde tématicky skočit do vlákna.

Řeším bohužel dlouhodobě problém s nedostupností rychlého internetu. Mám možnost připojení buď skrz 5GHz (Od kterého jsem odešel), nebo DSL (45/2.5mbps). S DSL bych byl jakžtakž spokojený, kdybych neměl tak nízký upload, který mě při práci limituje. Dle CETINu je rychlost DSL úměrná délce vedení, která je 1500M. Upload by mi stačil i třeba 10mbps, furt lepší než nic. 60GHz jsem poptával, bohužel díky přítomnosti optiky v části města a přítomnosti spolku, co poskytuje internet za 200,-Kč/m zřejmě nevyplatí stavět.

Ten upload není pro mě dlouhodobě akceptovatelná situace, proto přemýšlím nad alternativou formou koupí GSM routeru s 5G, nebo bezdrátem od O2, který sice prezentuje rychlost 100/10, ale k O2 mám dlouhodobě skepsi.

Nemáte někdo s podobnou situací zkušenost? Jak jste ji vyřešili?

Díky!

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 11. 08. 2023, 14:38:43 »
Začal bych tím, že si otestuji dostupnost 5G signálu a rychlost pomocí SIM karet zdejší velké trojky. Až pak teprve řešit, jestli se vyplatí nějaký 5G modem nebo ne.

« Odpověď #33 kdy: 11. 08. 2023, 14:45:48 »
Ahoj,

Řeším bohužel dlouhodobě problém s nedostupností rychlého internetu. Mám možnost připojení buď skrz 5GHz (Od kterého jsem odešel), nebo DSL (45/2.5mbps). S DSL bych byl jakžtakž spokojený, kdybych neměl tak nízký upload, který mě při práci limituje. Dle CETINu je rychlost DSL úměrná délce vedení, která je 1500M. Upload by mi stačil i třeba 10mbps, furt lepší než nic. 60GHz jsem poptával, bohužel díky přítomnosti optiky v části města a přítomnosti spolku, co poskytuje internet za 200,-Kč/m zřejmě nevyplatí stavět.

Ten upload není pro mě dlouhodobě akceptovatelná situace, proto přemýšlím nad alternativou formou koupí GSM routeru s 5G, nebo bezdrátem od O2, který sice prezentuje rychlost 100/10, ale k O2 mám dlouhodobě skepsi.

Díky!

někteří operátoři umožňují vrácení modemu a zrušení služby do 14 dnů při nespokojenosti. takže vybrat operatora ktery to umoznuje, objednat sluzbu a behem 14 dnu vyzkouset.

« Odpověď #34 kdy: 11. 08. 2023, 14:49:17 »
Tmobil mi to neumozni.

Moje zkusenost s 5G z poslednich dvou dnu je, ze to nemuze byt primarni pojitko, silene behem dne kolisa prenosova rychlost. predevsim upload je 2-40mbs, takze pokud 2 nestaci, neda se na to spolehnout.

Ahoj,

Díky!

někteří operátoři umožňují vrácení modemu a zrušení služby do 14 dnů při nespokojenosti. takže vybrat operatora ktery to umoznuje, objednat sluzbu a behem 14 dnu vyzkouset.

« Odpověď #35 kdy: 11. 08. 2023, 15:16:50 »
Ahoj,

Díky!

Dobrý tip! Zjistím jak je to u O2 a vzhledem k referencím na 5G vyzkouším. Při nejhorším to vrátím, nebo budu používat jako nějaký hybrid, když bude potřeba něco nahrávat/stahovat s DSL.

Díky moc hoši! :-)

EDIT: Kurník, ještě předevčírem O2 ten bezdrát nabízelo, nyní mi už i podpora píše, že není dostupný. :D Takže zbývá poslední možnost, kromě Starlinku a to zmíněné 5G.

« Poslední změna: 11. 08. 2023, 15:19:41 od petrcze01 »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 11. 08. 2023, 15:58:17 »
Tmobil mi to neumozni.
Pokud je smlouva uzavřena distančním způsobem, pak odstoupení od ní (bez udání důvodu ve lhůtě 14 dní od zahájení poskytování služby) vyplývá ze zákona a operátora se nikdo na nic neptá, natož aby on sám toto neumožnil.

« Odpověď #37 kdy: 11. 08. 2023, 17:48:42 »
nojo, co mi rekla infolinka, to opakuju, ale na prodejne to videli taky spis pozitivne.

si na wia/cetin nemuzu stezovat, clovek dorazil druhej den
jenomze to neuchodil, tech 30 minut co to najednou zacalo fungovat, tak to asi triskal kladivem do DSLAMu.

takze jsem stejen nahranej, prozatim jsem koupil SIM a nejlevnejsi routeru u Tmobilu a zkusim to nechat rozchodit.
.

Tmobil mi to neumozni.
Pokud je smlouva uzavřena distančním způsobem, pak odstoupení od ní (bez udání důvodu ve lhůtě 14 dní od zahájení poskytování služby) vyplývá ze zákona a operátora se nikdo na nic neptá, natož aby on sám toto neumožnil.

« Odpověď #38 kdy: 11. 08. 2023, 17:55:22 »
Ahoj...

někteří operátoři umožňují...

Dobrý tip! Zjistím jak je to u O2 a vzhledem k referencím na 5G vyzkouším. Při nejhorším to vrátím, nebo budu používat jako nějaký hybrid, když bude potřeba něco nahrávat/stahovat s DSL.

Díky moc hoši! :-)

EDIT: Kurník, ještě předevčírem O2 ten bezdrát nabízelo, nyní mi už i podpora píše, že není dostupný. :D Takže zbývá poslední možnost, kromě Starlinku a to zmíněné 5G.
Promarnil jste volný slot který vzal někdo jiný proto to už nejde.

Obecně ten Váš dotaz záleží na více faktorech pokud chcete plnou náhradu. Ping Vám vyleze na 20-40, rychlost bude kolísat, umístění jednotky již bude na viditelném místě, atd.

Toto je spíše už na samostatné téma, nejdřív si ujasněte co chcete nejvíce (latenci, upload, download, nárazově, pravidelně, stabilita, změny rychlosti vadí nebo nevadí, atd.).

Potom zjistěte BTS v okolí a jejich frekvence a poskytovatele, dále výhled na ně (přímý, odrazem, zastíněný stromy), podle toho pak zvolit typ antény který je nejvhodnější (venkovní, vnitřní, všesměrová, směrová)

Jakmile uděláte tento domácí úkol cíleně pak dosáhnete na lepší možnosti.

BTS a frekvence najdete na netu, výhled na ně pak už zjistíte vy. Akce asi na 40 minut.

Pokud jde pouze o upload záleží jestli stabilně nahráváte data (raději upload 10Mb stabilně a posíláte menší soubory nebo 50Mb nárazově velké soubory a pak to není potřeba), můžete jít formou mobilních dat které nemají omezení rychlosti a to i uploadu.

Jestli dosáhnete na O2 a jejich 5G službu = O2 5G modem od ZTE (ten malý válec), jak dorazí tak nespoléhejte úplně na automatiku a nastavte si BAND (frekvence) podle toho jaké jsou na BTS u které jste napojený. To že máte přímý výhled nebo budete chytat signál odrazem má také vliv na upload ale většinou až nad 20Mbit což u domácích připojení není podstatné.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 11. 08. 2023, 17:56:51 »
Ještě mě napadlo - DMZ v routeru by to (byť třeba částečně) neřešila?

« Odpověď #40 kdy: 11. 08. 2023, 19:03:24 »
no jsem to pripojil do druhyho vstupu Unifi firewall a internet mi ted bezi. mam venkovni statickou adresu.

ale zvenku se nepripojim skrz rdp, takze takova venkovni staticka adresa je vite  k cemu.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 11. 08. 2023, 20:14:21 »
Pro RDP by sis musel v routeru přesměrovat port 3389 na konkrétní zařízení, které budeš vzdáleně spravovat a pokud máš na WAN u LTE routeru veřejnou (pevnou) IPv4, tak s tím nemůže být problém. Směrovat porty snad umí každý router.

« Odpověď #42 kdy: 11. 08. 2023, 20:28:04 »
to byl jen zakladni test, jak se ta jejich f*g ip adresa chova.
mam za firewallem desitky  zarizeni a sluzeb.

v tom prelozenym a zjednodusenym interface jsou divny veci, treba WAN ip adresa" prazdna. atd.
mam podezreni, ze si prekladatel pletl wan a lan, musim si najit original manual.  funkci DMZ jsem nepochopil.

Protoze mi info link pri objednavani rekla, ze mam na prodejne pripominat, aby mi tu statickou "aktivovali" zatimco tam se na mne divali divne, tak bych rekl, ze potrebuju nejakyho technika.

Pro RDP by sis musel v routeru přesměrovat port 3389 na konkrétní zařízení, které budeš vzdáleně spravovat a pokud máš na WAN u LTE routeru veřejnou (pevnou) IPv4, tak s tím nemůže být problém. Směrovat porty snad umí každý router.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 11. 08. 2023, 20:56:13 »
funkci DMZ jsem nepochopil.
U home routerů se nemusíš zdržovat se směrováním portů (zjednodušeně řečeno).

« Odpověď #44 kdy: 11. 08. 2023, 21:26:08 »
coz znamena?

v tom rozhrani je jediny paramer, IP adresa pridelana tim DHCP serverem, takze jsem to jejich DMZ chapal jako plny forward vsech portu. Coz by mi vpodstate resilo ten chybejici bridging. ale asi je to jinak protoze se to tak nechova.

funkci DMZ jsem nepochopil.
U home routerů se nemusíš zdržovat se směrováním portů (zjednodušeně řečeno).