Ohledně skenování je to v Linuxu napohled složitější - jednotícím prvkem je software SANE, pro který sháníte back-end - buď je ve vanilce, nebo bývá ke stažení proprietární.
...
Zdá se, že je nelehký úkol vybrat multifunkční síťovou (ethernet!) tiskárnu, která bude sama o sobě rozumně kvalitní, výrobce nebude uživateli všemožně házet klacky pod nohy, a navíc bude dobře fungovat pod Linuxem, včetně skenování po síti.
Po nějaké takové tiskárně taky pokukuji, podle diskuzí (a pocitu) mi to vychází na volbu něčeho od Brotheru, případně Epsonu; zatím není rozhodnuto, jestli laser nebo inkoust (nezávisí to jen na mně). Co jsem ale koukal na Brother a jeho podporu v SANE (mimochodem, jsou ty seznamy podporovaných zařízení vůbec aktuální?), tak se zdá, že na to potřebuju nějaký proprietární ovladač od výrobce, a to se mi moc nezamlouvá. Nerad bych dospěl do stavu jako na windows, kdy se na podporu jednoho krásného dne vykašle a dál mám smůlu. Pořád by tedy asi šla použít cesta skenování na FTP nebo SMB(?), což může, ale taky nemusí vyhovovat (např. co se týká nastavení parametrů skenování). Byly by k tomuhle nějaké další zkušenosti?
Čistě od stolu: namátkou jsem se podíval, co Brother prodává. Našel jsem dvojčata DCP-L2552DN / MFC-L2712DN (liší se funkcí faxu). Ne že bych tento model znal nebo specificky doporučoval - například jsem nehledal, jestli umí PS a PCL. Zcela určitě umí AirPrint+PCLm. Pokud se týká scanování, máte pravdu, že v
seznamu vanilkového SANE není tento model zmíněn. Ale odhadem by mohl zabrat backend sane-escl (i ten vanilkový od SANE) protože [DCP|MFC]-[L|J]atd obecně mají sklon eSCL (=AirScan) podporovat. Kromě vanilkového sane-escl existuje alternativní back-end
sane-airscan, který podporuje jak eSCL=AirScan, tak taky Microsoftí konkurenční WSD=WS-Scan. Oba jsou to "otevřené" protokoly, nezávislé na vendorovi tiskárny. A různé modely Brother DSC/MFC-L/J*
údajně podporují přinejmenším jeden z nich. Takže bych řekl, že šance je slušná.
Mimochodem koukám do webového rozhraní mé HP M227sdn, že má údajně zapnutý jak eSCL tak WS-Scan. Takže jestli řeším debilní HPčkový proprietary twain driver, a ono by to mělo chodit prakticky samotížně, tak už si chystám klobouk, že ho sním. Mimochodem jsem se možná zároveň usvědčil z neznalosti - myslím za ty kecy, že nejsou otevřené standardy pro skenování.
Jinak bez ohledu na tyhle tanečky s proprietárními backendy a eSCL a WSD bych řekl, že skenování na Sambu nebo FTP je relativně jednoduchá generická věc - dokud to výrobce OS nerozbije utažením bezpečnostních povinností. Osobně bych této cestě dal přednost. Akorát u HP je to zřejmě v tiskárnách tak od 12kKč nahoru. A pokud se týče konfigurace skenování, já od kancelářské multifunkce asi nečekám fotky nebo krovíjaké libůstky, konfigurovat na tom není co ani skrz Twain, takže třeba na HP co máme v práci mám nastaveno nějakých 120 nebo 150 dpi a sken do PDF a nikdy nikdo neměl potřebu to měnit.