Jak hledáte Linux kompatibilitu? Existuje stránka s testy nebo jen počítáte fóra?
Ohledně tisku se soustředím na tiskárny, které umí Postscript nebo aspoň HP PCL5 ev. PCL6 (to jsou dva velmi různé proprietární formáty od HP). Pokud se týče předávání jobů po síti, tak nejlíp aby uměla LPR, IPP, JetDirect (= holý socket na portu 9100). Jinak pokud umí PS a/nebo PCL a má jenom USB (jsou ještě dnes takové tiskárny?) tak na USB by se měl chytit class-based ovladač usblp a prosté předávání jobů by mělo fungovat. Sjízdná bývá také varianta, kdy tiskárna po LAN nebo WiFi umí alespoň IPP a jako formát jobu PCLm (což je vlastně svého druhu PDFko, které tvoří tenký obal kolem celostránkové bitmapy) - tomu se dohromady říká "driverless printing" ((TM) Apple).
Upozorňuji, že to síto Vám roztřídí startovní pole na superlevný šunt vs. trochu slušné přístroje. Na dolním konci budou přesto levné modely se "startovním" skoro prázdným tonerem.
Levnější tiskárny bez otevřeného rozhraní mají někdy ke stažení proprietární tiskový back-end buď z webu výrobce, nebo z nějakého open-source projektu (napadá mě Gutenprint) - ale v open-source projektech nebývají aktuálně prodávané modely levného šuntu.
Oblast tisku se v Linuxu zřejmě značně zkoncentrovala kolem služby CUPS. Tato si umí autodetekovat tiskárny, které podporují IPP/uPnP/BonJour (nebo teoreticky nativní CUPS, což ale tuším spíš nepotkáte). S trochou štěstí Vám automatika v CUPSu bude fungovat na první dobrou. Osobně jsem
trochu bojoval s kombinací, kdy jsem se snažil v CUPSu nakonfigurovat pár profilů tiskáren "natvrdo" (třeba přes LPR) a zároveň mi CUPS tytéž tiskárny autodetekoval... tiskárna se podle svého vynořuje a mizí, jak se Vám chytá a pouští wifina apod.
Míval jsem rád tiskový spooler lpd/lprng, ale pravda je, že CUPS přidává cosi navíc. Aplikace schopné pracovat přímo s CUPS backendem "znají" vlastnosti tiskárny, chovají se při tisku podobně jako jednotný tiskový dialog pod Windows, dají na výběr klikací nabídku všelijakých hejblátek. Pokud máte v Linuxu jenom lpd/lprng, všimne si aplikace ze "staré školy" záznamu v /etc/printcap (nebo LPR služby) a nabídne, poslat do tisku nastojato vygenerovaný PostScript. Viděl jsem aplikace, které tímto způsobem ani tisknout neuměly.
Ohledně skenování je to v Linuxu napohled složitější - jednotícím prvkem je software SANE, pro který sháníte back-end - buď je ve vanilce, nebo bývá ke stažení proprietární. Na webu SANE je k dispozici
seznam hardwaru. Co jsem měl možnost vidět pár windowsích TWAIN driverů z poslední doby, tak grafický front-end xsane je svými možnostmi obvykle strčí do kapsy (přestože na první pohled vypadá trochu obstarožně). Při integraci proprietárních skenovacích back-endů nebo instalaci distribučních balíků můžete narazit na zádrhele... pak pomůžou fóra, jak správně píšete. Stačí začít googlem a vybrat si co nabídne.