Dodal bych ještě: Uchazeč by měl aspoň tušit, co mají být ty technologie, kvůli kterým tě chtějí, a nelhat, co (ne)umí. Není potřeba být mistr, obzvlášť jako junior, a znalosti se dají dohnat, když umíš myslet a učit se.
Kéž by to tak bylo, pracuji v oboru 20 let jako linux a cloud admin, a na pozicích mě vylévali třeba na tom, že nemám zkušenost s CI/CD pipeliny. Vzhledem k tomu, že jsem se to pak doučoval mi to přišlo až směšné, protože dobře skriptuji v Bashi a umím programovat, a že zrovna nemám zkušenost s jejich bashovým skriptem v pipelině, to mi přišlo až směšné, přičemž jediné o čem to je je mít proměnnou CI_PROJECT_DIR a s tou pracovat, jinak je to obyčejný bash.
A takovýhle storek mám dost, kdy firmy řeší až neskutečné kraviny a mám pocit, že očekávají chodící encyklopedii. Tím jak pracuji v oboru dlouho vím, že jsem dost nadprůměrný - měl jsem možnost se porovnat s kolegy, ale nejsem chodící Wikipedia a prostě nevím z paměti každou "sračku", kterou si pohovorující nastuduje.
Někdy to jsou extrémy, kdy tě třeba zkouší s detailní znalosti ExtFS, a jsou schopni zajít do totálně nesmyslného detailu daleko za nějakou znalost inodů. A dělaj z tebe blbce, protože oni si před měsícem měli problém s ExtFS, který si dostudovali, a tak to zkouší na tebe.
Je to jako bych já lidi vyléval na SW RAIDu v Linuxu, kdy ti jsem schopný to rozebrat na úroveň bajtů, a vyléval na nějakém nesmyslném detailu lidi.
Co bych o pohovorech řekl, že se to chce obrnit, a kort v dnešní době Teams, člověk absolvuje třeba 40-50 pohovorů, aby sehnal práci. Je to někdy až neskutečné, za doby osobních pohovorů jsem se naučil se zvednout a v půlce pohovoru odejít, když si nějaká personalistka myslela, že si může dovolit cokoliv až přes šikanu.