Někdo potřebuje, aby mu byla cesta nalajnována nějakým systémem a jiný nemá problém postavit si lab, koupit knížky, pustit videa, zaplatit školení a účet na cloudu a studovat sám. V důsledku je stejně nejdůležitější, jak s těmi poznatky naložíte a jak je zúročíte.
Přesně, teď tu řeknu co mi vyhovuje na samostudiu a předem upozorňuji, že mě, že to není dogma pro každého a že to někdo může mít jinak a za mě ok.
Mě na samostudiu vyhovuje ta časová flexibilita i flexibilita místa. Vyhovuje mi to, že si můžu doma udělat sypaný čaj, nemusím se nikam trmácet, můžu si sednout do křesla s laptopem a učit se, zrovna když mám čas, když se mi to hodí a když chci.
Vím o spoustě lidí, co chtějí ten lidský kontakt, nebo mají doma třeba děti, a tak. Za mě ok, nejsou ani výš, ani míň, prostě volí jinou cestu.
Na co jsem si u samostudia přišel je ovšem taková jedna ekonomická poznámka. Třeba kurz, který u Gopasu stojí 80.000 Kč se dá samostudiem udělat za 300 Kč. Je to proto, že v ČR je 50 lidí, co ho chce studovat, a tak ta příprava i veškeré náklady se dělí mezi 50 lidí, ale po světě je to třeba 50.000 lidí, a mezi ty se rozdělí ty náklady.
Mě spousta lidí říká, že rádo chodí do kanceláře, mě to sice hlava třeba nebere, ale už jsem to kolikrát zaslechl, že ti lidé mají rádi ten sociální kontakt apod. Že jsou v tom korpu v kanclu spokojení. Je to přesně ono, já když takový život žil, tak jsem uvažoval pod jaké metro skočit, ale někdo je tak totálně šťastný.
Neměla by to tedy být diskuze o hledání univerzální pravdy, ale spíše o možnostech, cestách, a na to se i tazatel asi původně ptal. Ono i k tomu Gatesovi, já zrovna včera byl na obědě s podnikatelem, který mi brečel, že ho firma už sere a moc se těší a sní o tom, jak se jí zbaví a nejradši by se vrátil do korporátu na teplé místečko, ale vlastně lidi v okolí mu závidí toho bavoráka, přičemž by ho třeba ani za tu cenu, co za něj musel zaplatit (osobními obětmi) nechtěli.