Zdravím,
taky musím hodit něco do prostoru, to tak pročítám.
Před 4mi lety jsem skončil v jedné firmě. Rozešli jsme se s velice dobrými vztahy pochopením. Firma po mě chtěla nějaké další práce na projetech, které jsem dříve vedl.
Byl jsem nucen si udělat IČO ( jsem elektrikář-programátor). Ok, není problém, 3 roky jsem jim poskytoval služby po víkendech, po večerech, prostě jak se hodilo za nějakou sumu. Pak, ale říkám si, už to dělám takhle dlouho na úkor mého času, tak zvedneme sazbu cca o 20%, věděl jsem, že jim to nikdo jinej neudělá. Ale s tím jsem tam nevyhrožoval.
Prostě a jednoduše jsem řekl, že zdražuji hodinovku, že ro ně dělám x let a doba postoupila a je nutné hratit náklady spojené s podnikáním ( infalace, zálohy OSVČ ( hradím je dobrovolně i když mám hpp jinde)). A hle, úplně bez problému. Dokonce jsem uhádal 25%.
A teď ještě větší sranda: V květnu tohoto roku jsem u svého bývalého zaměstnavalete skončil s tím, že půjdu dělat pro výše zmíněného zaměstnavatele + spřátelenou firmu. Dohoda zněla takto: U spřátelené firmy na HPP za 24 tis hrubého a u druhé firmy formou IČO která mi formou paušálu stanoveného v rámcové smlouvě dorovná zbytek do klasické mzdy ( zařídil jsem si i řemeslnou živnost kvůli odvodům a 80% daňovému paušálu). Win win pro všechny, jedna firma bude mít minimální náklad na zaměstnance, druhá nebude mít žádné a já díky řemeslné živnosti budu mít odvody minimální.
A teď k jádru pudla, opět jsem přišel, že mé vstupní náklady na podnikání jsou vlivem inflace vyšší a opět se domluvilo navýšení od nového roku a vše bez problému.
Nikoho nezajímají tvé osobní náklady, či reálné důvody ale brané z osobního hlediska ( slova, že se vše zdražilo, nebo že mi přece stoupla kvalifikace, nebo jsem tu už dlouho, nic takového) nikoho nezajímají. Důležité je to brát čistě ekonomicky: jednoduše se zvýšily vstupní náklady za, za které je moje práce k dispozici a musím kvůli tomu úměrně podražit. To pochopí každý. A hlavně firmy, protože vy jako OSVČ nejste jejich zaměstnanec, vy dodáváte službu, odběratel vám pouze zaplatí a víc ho nezajímá. Vy daníte ( od nového roku opět rostou zálohy). Takže cenotvorbu si určujete pouze vy.
A další hledisko tohodle švarcu, odběratel neplatí výlohy na zaměstnance, takže i kdyby jste chtěl 100k za měsíc, tak je to pořád levější než mít zaměstnace který má 100k hrubého, takže prostor k vyjednávání máte