Jako OSVČ diverzifikuju, tzn. i když mě jeden zákoš umí vytížit na 100%, nespoléhám na to. Aktuálně dělím čas mezi 3. Každý z nich ví, že pro ně nemám 100% času. Každý z nich ví, že nemá tolik provazu, za který by tahali, aby si mohli diktovat podmínky a já na všechny kývnul, protože o ně nemůžu přijít.
Navýšení cen řeším vždy osobně, vždy s nějakým předstihem a vždy jsem připraven na nějaký kompromis - např. stávající projekty dojedou za stávající cenu i kdyby se to protáhlo za termín zdražení atp. Zatím se to daří udržovat tak, že tam, kde spolupráce pokračuje, tam je to win-win. Ani přes win-win vztahy ne každý projekt vyjde hezky a v černých, někde to vyšlo i hodně do mínusu, ale zase je tam rozšíření skill-setu, takže investice do budoucna. A nejpoholnější je oznámení navýšení poslednímu - ostatní už kývli, jestli chceš zachovat nějaký podíl z mého času, tak to bude za tolik.
Nahrazení interním nováčkem za půlku už jsem taky zažil, ale díky širšímu rozkročení mi to vůbec nevadilo, prostě spolupráce na tuhle stranu skončila. Nemá cenu se podbízet cenou a pak se drbat za uchem, že to dělám vlastně zadarmo.