I já mám doma HTPC s Gemini Lake J4205.
Pokud seženete desku, která má 4 SATA porty, jako zmíněný AsRock, tak by to na malý NAS mělo stačit. Výkon procesoru s naprosto nemravnou rezervou stačí na fileserver pro gigabitovou síť.
Pokud se bavíte o virtualizaci a případně nějakém "moderním vývojovém prostředí", tak ohledně dimenzování výkonu CPU moc neporadím - víceméně řešíte otázku, jak moc se chcete rozmazlit = jaký špičkový výpočetní výkon těmi molochy chcete mařit a kolik jste ochoten za to platit ve spotřebě elektřtiny. Pokud nevíte, navrhuji začít tím J4205, pokud seženete. RAMky to vezme 32 GB (otestováno). Možná nakonec zjistíte, že to kupodivu vlastně stačí, a spotřeba procesoru nějakých 5W je hodně příjemná (na peněženku, i na akustický komfort).
Ohledně celkové spotřeby ze zásuvky nemám jasno. Dobře se měří zdroje s aktivním PFC, ale ty dávají konstrukčně smysl až od nějakých 200W výš. Při nižších příkonech má aktivní PFC příliš velké relativní ztráty (vlastní spotřebu), potřebují tu spínací ztrátu chladit = mají taky ventilátor = o to větší spotřebu apod.
Pokud použijete zdroj o nižším nominálním výkonu s vysokou účinností (můj případ, použil jsem 60W měnič + ATX-like spínaní na sekundární straně) tak to nebude mít PFC, a dost blbě se tomu měří spotřeba střídaviny na primáru, protože odebíraný proud má velice nesínusový průběh (usměrnění do primárního elytu produkuje ostré špice těsně před vrcholem napěťové sinusoidy). Tohle nezměříte multimetrem - jako rozumný RMS měřák mě napadá vyřazený starý kotoučový elektroměr. Hezká hodnota by byla za samotný motherboard s jedním zastaveným diskem a jedním ultra-pomalým ventilátorem něco kolem 10W.