1. javascript, na zaklady programovania bez nutnosti riesit prostredie a cokolvek instalovat(html prehliadac ma dnes kazdy)
2. PHP, poskusat si serverovu cast. jasne, lahsie by bolo skusit nodejs, lenze tu ide o to si skusit jazyk bez event loop a pracovat s takym prostredim
3. prejst na kompilovany jazyk, s GC, a poskusat si pracu s konstantne beziacim programom a paralelizmom, pripadne konkurenciou. pozriet ako funguju pointery, co moze v takom konstantne beziacom programe sposobit null a tak podobne. z jazykov by som volil Go
4. skusit kompilovany jayzk ktory ma manualnu spravu pamete(cize bez GC) a kniznice na pracu s low-level vecami ako je hardware alebo video. tu by som volil asi C, ako najrozsirenejsiu klasiku alebo z novych zig. niekto by povedal rust ale ta jeho syntax a menezment pamete je prilis unikatna takze to by som dal do dalsieho kroku.
5. exoticke jazyky - jazyky ktore robia veci inak. cize rust, elixir a podobne.
programovanie je cesta, nie destinacia.
Osobne robim s Go od 2018(alebo 2019?), predtym php od 2004, a totalne ho milujem. Avsak kvoli GC nema niektore kniznice ktore by sa mi zisli(praca s videom) takze do buducna sa asi pustim do rustu, Zigu alebo Ccka ked budem potrebovat nieco taketo riesit.
Taktiez rozne jazyky otvaraju nove moznosti myslenia a kreativity, takze je fajn skusat nove veci.