V rámci EU jsou ze zákona všechny SEPA platby za cenu místních plateb, tj. kvůli poplatkům se nemusíš bát. Můžeš mít tak účet jak v ČR, tak přímo v bance v zahraničí. Už jsem se ale setkal s tím, že zaměstnavatelé nechtěli zasílat mzdu do zahraničí (přestože pro to neexistuje žádný objektivní důvod), tak tě možná budou tlačit do účtu v dané zemi.
Škoda, že neuvádíš, do jaké země se hodláš stěhovat.
Pokud ti vyhovuje FIO, proč ne. Já tam mám hlavní korunový účet, ale eurový mám u Equa z důvodu, že u FIO je povinný minimální zůstatek, ale je to tuším jen 10 EUR, takže žádná překážka. Navíc Equa nyní pohltí Raifka a kdo ví, co s ní udělá, když si vzpomenu jak "zatočila" s Expandií / eBankou, tak mi trochu vstávají vlasy hrůzou na hlavě, hlavně nejspíše dojde ke změnám čísla účtu (minimálně kódu banky). U obou není poplatek za vedení, u FIO můžeš využívat slovenské pobočky pro výběr EUR v hotovosti na pokladnách.
Výhodou FIO je, že je "československý", tj. s kódem banky 2010 jde o účet stejný, ale když ke stejnému číslu účtu dáš kód 8330, půjde rázem o slovenský účet. Podmínky pro založení účtu se drobně liší dle toho, kde ho založíš, pokud chceš v zahraničí vybírat kartou, měl by mírně výhodněji vycházet účet založený na Slovensku.
Další česká banka, která by mohla být zajímavá, je Creditas, za 10 Kč poplatek umožňuje výběr EUR v hotovosti na pokladnách (v ČR), může se hodit, pokud by např. manželka chtěla vybírat občas eura v hotovosti, např. když by za tebou jela a podobně.
Výhodný kurz nemá žádná banka, Creditas je takový "jednooký mezi slepými králem". Např. nyní nakupuje eura za 24,157, zatímco FIO za 23,96644. Nicméně devizovky jsou na tom lépe, já mám smlouvu se třemi (Akcenta, Fortissimo a Easychange), Easychange v tuto chvíli nakupuje EUR za 24.598 (pozor, mimo pracovní dobu účtuje přirážky, tj. obchody to chce realizovat cca 9-15 h ve všední den).
Moje rada tedy je:
1.
otevři si eur účet před odjezdem u nějaké české banky, asi u té, kde máš nyní běžný účet
2.
uzavři si smlouvu s nějakou devizovkou, klidně s vícero, ze zahraničí se to bude dělat hůře. Rámcovou smlouvu můžeš mít otevřenou, využít ji nemusíš, ale až budeš potřebovat, budeš rád, že ji máš. Směnu pak uděláš tak, že uzavřeš jednorázový obchod, např. "prodávám 5000 EUR" a pošleš je na jejich účet, oni ti obratem pošlou CZK na tvůj český účet.
3.
po příjezdu si v dané zemi otevři místní účet, může se hodit, nikdy nevíš, jestli tam nebudeš chtít zůstat a můžeš se tak dostat např. do úvěrových registrů a pak snáze získat např. hypotéku, v různých zemích mají banky různé výhody, ať už budeš sbírat odměny, míle do bonusových programů, mít vstupy do letištních salonků,... v některých zemích mají různé karetní "
trucstandardy" (jako Girocard v Německu, Rakousku a Holandsku, kdy v neturistických oblastech v supermaketu klidně běžnou VISA/Mastercard nezaplatíš, byť se to dost zlepšuje a spíše se to týká malých obchodů, ale třeba i pošty a podobně), takže opět důvod pro to mít místní kartu. Také
bankomaty čím dál častěji účtují vlastní poplatek (cca kolem 6 EUR) za výběr zahraniční kartou a obchodníci "nabízejí" (vnucují)
DCC (tedy "švindlkurzem" s marží klidně 20 % zaúčtování v měně dle státu registrace karty, tj. v CZK). Tedy i když banka ti nic za výběr z bankomatu nic účtovat nebude, zadarmo ho přesto mít nemusíš, nebo budeš zjišťovat, který bankomat si něco účtuje a který ne. Také se může stát, že některé platební brány nepřijmou zahraniční kartu, na což můžeš pak narazit, když si budeš objednávat něco přes eshop, lístky do kina, a podobně.
Zkrátka mít "místní" kartu ti může ušetřit spoustu problémů. Revolut používám také, ale na zmíněný účel bych ho opravdu nedoporučil. Má dost blbě udělané AML, tak tu a tam blokuje účty a být i několik měsíců bez prostředků a přes chat si dopisovat s klientskou podporou, která na tebe z vysoka ... , to fakt nechceš. Navíc např.
v ČR když máš spor s bankou nebo i devizovkou, můžeš se obrátit na finančního arbitra, který je velmi významná autorita, sám mám za sebou 6 vyhraných sporů s českými bankami, o některých jsem psal na Měšci (
www.mesec.cz/autori/chrz). U Revolutu se můžeš obrátit tak maximálně na Hlavní nádraží
.