SDR přijímač a DVB-T2

SDR přijímač a DVB-T2
« kdy: 18. 03. 2022, 10:32:00 »
Vím, že jsou USB tunery, které podporují pouze starší DVB-T, ale nikde jsem nenašel, jestli by takový tuner pro DVB-T uměl zpracovat DVB-T2.
Také existují různé SDR přijímače, které umí tento signál zachytit a např. DAB+ jde i zpracovat, ale opět jsem nedohledal, jestli lze zpracovat i DVB-T2.
Dle mě by mohlo jít o softwarovou záležitost, kde o vše by se nakonec postaral PC.
Nezkoušel jste někdo s tímto experimentovat?

RDa

• 2 619
    • Zobrazit profil
Re:SDR přijímač a DVB-T2
« Odpověď #1 kdy: 18. 03. 2022, 11:30:42 »
Zkontroluj jaky QAM rezim ten tvuj hw podporuje, protoze v T2 jsou umozneny lepsi modulace (256QAM).
Taky si over zda vysilani ktere chces prijimat v cem vlastne vysila, a pak uvidis zda to je, nebo neni kompatibilni po SDR strance.

Tuner i dekoder je hw (fw based), pro sw dekodovani v rezimu AD prevodniku to urcite nebude dostatecny na dvb mux, proto to vetsinou konci u audio aplikaci s malou sirkou pasma.

« Odpověď #2 kdy: 18. 03. 2022, 11:44:49 »
Tuner pro DVB-T si s DVB-T2 neporadí ani omylem, stejně jako si třeba tuner pro DVB-S neporadí s DVB-S2.

_Jenda

• 1 592
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #3 kdy: 18. 03. 2022, 12:58:15 »
Také existují různé SDR přijímače, které umí tento signál zachytit a např. DAB+ jde i zpracovat, ale opět jsem nedohledal, jestli lze zpracovat i DVB-T2.
Ano, šlo by to, existuje gr-dtv, ale podle rychlého googlení mi přijde, že pro DVB-T2 má podporu jen pro vysílání. Musel by sis to napsat, nebo najít nějaký jiný projekt, pokud existuje.

V praxi ale narazíš na to, že tyhle přijímače (i.e., rtl-sdr) mají v SDR režimu moc pomalé samplování (3 MS/s, potřeboval bys tak 8 ) a televizi tím tak neprotlačíš. S jiným přijímačem - třeba bladeRF, možná i s levnějším AirSpy - by to šlo.

Tuner pro DVB-T si s DVB-T2 neporadí ani omylem, stejně jako si třeba tuner pro DVB-S neporadí s DVB-S2.
Pozor, že slovem "tuner" se v oblasti kolem rtl-sdr často označuje ta analogová věc na začátku, a té je úplně fuk, jestli přes ní teče DVB-T, DVB-T2 nebo signály vzdálených civilizací.

« Odpověď #4 kdy: 18. 03. 2022, 13:24:32 »
Stejně jako u set-top-boxů pro DVB-T2 v ceně pár stovek Kč se i u USB tunerů pro DVB-T2 používá výhradně HW, který je schopen naladit programy, tj. HW tuner. Samotné dekódování HEVC pak u USB tunerů již může dělat i SW.
A opačně vzato, tak USB tuner pro DVB-T nemá HW na to, aby naladil programy v DVB-T2, ale naladí pouze programy v DVB-T (případně i DVB-C, protože spousta USB tunerů umí oboje).

RDa

• 2 619
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 18. 03. 2022, 13:46:51 »
Tuner si s tim poradi (jestli sedi frekvencni pasmo), ale demodulator a dekoder uz ne.

Ale jsme zas u neschopnosti amateru pojmenovat veci spravne. Jedni mysli "DVBT tuner", ale pritom je to tuner+demodulator, dekoder streamu, oprava chyb a buhvi co dalsiho, aby z toho lez TS stream daneho multiplexu.

Ze se pak data streamu z TS selektuji a dekomprimuji z AVC ci HEVC na strane pocitace je pak uz jenom tresnicka.

Zmeny standardu obnasi hlavne zmeny v modulaci a kodovani - a kdyz tohle je zadratovany v cipech / HW, tak neni sance aby to fungovalo dal.

« Odpověď #6 kdy: 18. 03. 2022, 15:00:24 »
Jasně, tuner dokáže naladit, demodulátor zpracovat a předat k dekódování, které může probíhat v PC.
Když jsem se zaměřil na ten demodulátor, tak jsem objevil tohle video https://www.youtube.com/watch?v=aGgaCsdAP8U , kde sice složitě SW dekóduje DVB-S2, ale jde mu to.
Určitě také půjde o již vzpomenutou samplovací frekvenci, což odráží různé cenové hladiny SDR přijímačů, kde ty levné s RTL2832 umí zpracovat a dekódovat DAB+, ale DVB-S-T/2 by asi nezvládly.

CFM

« Odpověď #7 kdy: 18. 03. 2022, 16:38:56 »
Zajímavé, jen bych doplnil, že není DVB-T2 jako DVB-T2. Jsou povoleny různé formáty (https://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2) s různou šířkou pásma (DVB-T2 is specified for 1.7, 5, 6, 7, 8, and 10 MHz channel bandwidth). U nás se používá 8 MHz, pokud se nepletu.

Jinak QO-100 má sníženou šířku pásma viz:
https://wiki.batc.org.uk/Receiving_Oscar_100_DATV_signals.
https://wiki.batc.org.uk/QO-100_WB_Bandplan
V čase 6:25 je vidět, že používá vzorkovací frekvenci 2MHz (--sr 2000e3).

p.s. nahrál 32 sekund surových dat a dekodér běžel od 6:25 do 7:32 takže na realtime by to chtělo buď optimalizovat, nebo silnější PC :-)
« Poslední změna: 18. 03. 2022, 16:44:34 od CFM »

« Odpověď #8 kdy: 18. 03. 2022, 17:22:12 »
Toho jsem si takhle detailně nevšiml, ale silnější PC by mohla nahradit akcelerace pomocí GPU, pokud se tak již nedělo, která je zásadní při dekódování HEVC nebo AV1.

« Odpověď #9 kdy: 18. 03. 2022, 18:56:20 »
Tuner si s tim poradi (jestli sedi frekvencni pasmo), ale demodulator a dekoder uz ne.

Ale jsme zas u neschopnosti amateru pojmenovat veci spravne. Jedni mysli "DVBT tuner", ale pritom je to tuner+demodulator, dekoder streamu, oprava chyb a buhvi co dalsiho, aby z toho lez TS stream daneho multiplexu.

Ze se pak data streamu z TS selektuji a dekomprimuji z AVC ci HEVC na strane pocitace je pak uz jenom tresnicka.

Zmeny standardu obnasi hlavne zmeny v modulaci a kodovani - a kdyz tohle je zadratovany v cipech / HW, tak neni sance aby to fungovalo dal.
Tuner pro DVB-T si opravdu s DVB-T2 neporadí. To jenom část amatérů si naivně myslí opak, leč nikdy nikomu se toto nepovedlo uvést do praxe :P

_Jenda

• 1 592
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #10 kdy: 18. 03. 2022, 19:26:32 »
Toho jsem si takhle detailně nevšiml, ale silnější PC by mohla nahradit akcelerace pomocí GPU, pokud se tak již nedělo, která je zásadní při dekódování HEVC nebo AV1.
Problém není s dekódováním videa (které mimochodem děláš úplně stejně i při použití hardwarového demodulátoru, protože z něj padá MPEG-TS, ne bitmapy -- ty bys přes USB2 ani neprotlačil), ale s demodulací signálu a přečtením dat z toho OFDM -- tam je spousta různých resamplování, FEC, Viterbi a věci co ani neumím pojmenovat (a nevím která z toho je nejnáročnější).

To portovat na GPU je další gigantický Projekt, tak na pár měsíců zkušeného programátora minimálně.
Tuner pro DVB-T si opravdu s DVB-T2 neporadí. To jenom část amatérů si naivně myslí opak, leč nikdy nikomu se toto nepovedlo uvést do praxe :P
A nebo jsi zase nepochopil co jsme se ti já i RDa snažili říct.

« Odpověď #11 kdy: 18. 03. 2022, 19:41:02 »
Netřeba něco říkat, ale stačí ukázat nějaký skutečně funkční DVB-T tuner, který je schopen přijímat DVB-T2 signál. Jak prosté, milý Watsone :D

RDa

• 2 619
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 18. 03. 2022, 20:04:13 »
Netřeba něco říkat, ale stačí ukázat nějaký skutečně funkční DVB-T tuner, který je schopen přijímat DVB-T2 signál. Jak prosté, milý Watsone :D

Si to precti jeste jednou. To cemu rikas "dvb-t tuner" (zarizeni) neni vubec jenom tuner (obvod).
Nikde jsem netvrdil ze to zvladne prijmout a dekodovat, ale jen ze to dokaze naladit danou frekvenci.

Analogie abys to pochopil:

To ze nejsi nevidomej a oci ti funguji (cast "tuner") prece neznamena, ze dokazes precist a rozumet jakemukoliv textu - jednak neexistuje jenom latinka ale i azbuka, cinske, japonske a arabske abecedy (faze "modulace"), a druhak neexistuje jenom cestina ale spousta cizich jazyku (faze "kodovani"). A pak nastupuje dalsi uroven - cteni mezi radky (ktere streamy z muxu tvory danej kanal?) a metafor (faze "video kodek"), takze hodne stesti v (ne)pochopeni (se) :-)
« Poslední změna: 18. 03. 2022, 20:05:53 od RDa »

« Odpověď #13 kdy: 18. 03. 2022, 21:04:39 »
Přestaň blábolit kraviny a nastuduj si, co je to tuner:

"Tuner je technické zařízení, které umožňuje zpracovat vysokofrekvenční signál, získaný z antény, a dekódovat z něho signál pro další zpracování."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tuner

« Odpověď #14 kdy: 18. 03. 2022, 21:06:55 »
Takže pokud jsem napsal, že si DVB-T tuner neporadí s DVB-T2 signálem, tak je to fakt a matlat nějakou omáčku okolo a vymýšlet teorie o ladění jsou naprostá pitomost. Prostě si s tím neporadí, tečka.