Trhání TV na Kodi (RPi4)

jfila

Trhání TV na Kodi (RPi4)
« kdy: 14. 03. 2022, 15:33:30 »
Poradil by někdo kde může být problém, LibreElec 9.2 na RPi4 a dva DVB-T2 tunery, USB i original RPi DVB-T2 Hat + Tvheadend. Přehrání videa z NAS funguje normálně, ale TV z obou tunerů se trhá. Pokud si stream z Tvheadendu pustím na PC ve VLC, tak vše funguje. Htop také neukazuje nějaké enormní využití CPU či RAM. Co doporučíte? Kde může být problém?
« Poslední změna: 14. 03. 2022, 15:36:03 od jfila »

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Trhání TV na Kodi (RPi4)
« Odpověď #1 kdy: 14. 03. 2022, 16:09:28 »
V první řadě bych zkusil novější systém. LibreELEC 9.2 je snad ještě z doby, kdy RPi4 bylo úplně nové a mohl by být problém s podporou H265/HEVC. Já jsem přešel na 10.0.0 (nebo 0.2?) a celkově stabilita šla nahoru.

« Odpověď #2 kdy: 14. 03. 2022, 16:20:53 »
Jak je na tom zobrazovací frekvence displeje? Sedí nějak se snímkovou frekvencí zdroje? Dávám zpravidla refresh rate zobrazovadla na 50 Hz, někdy bývá výchozích 60 Hz a to nemusí vypadat tak plynule, jak by mělo, protože zdrojový stream má těch 50 (případně 25, jak co, i když mám dojem, že se to v DVB-T2 všechno vysílá už v 50p).

Pokud tam těch 50 Hz je, tak je samozřejmě problém někde jinde, ale tohle je tak nejběžnější potíž, co si dovedu vybavit. Provozoval jsem (ještě s DVB-T, ne T2) i na horším hardwaru (jednojádrový jednovláknový první Intel Atom (jednovláknový proto, že jsem měl vypnutý HT, neboť v HW byl nějaký bug, který při SMT zatuhnul PC) s Nvidia ION, na DVB-T v MPEG-4 FullHD to stačilo a mastilo to plynule, protože to dával ten ION hardwarově, na DVB-T2 to samozřejmě už nebylo, protože HEVC ten ION neumí a jednovláknový starý Atom by byl při dekódování SW cestou úplně bez šance).

jfila

« Odpověď #3 kdy: 14. 03. 2022, 19:41:26 »
Udělal jsem update, viz první post. I druhý diskutující měl pravdu, RPI4 je připojeno k 4k TV a při tomto rozlišení bylo nastaveno 30 snímků za vteřinu. Jen nechápu proč jsme to nepoznali už na filmech z NASu. Jaké nejvyšší rozlišení v rozumné obnovovací frekvenci RPi4 v kombinaci s LibreElec je vlastně možné?

« Odpověď #4 kdy: 14. 03. 2022, 21:50:20 »
…RPI4 je připojeno k 4k TV a při tomto rozlišení bylo nastaveno 30 snímků za vteřinu. Jen nechápu proč jsme to nepoznali už na filmech z NASu. Jaké nejvyšší rozlišení v rozumné obnovovací frekvenci RPi4 v kombinaci s LibreElec je vlastně možné?
Protože ty filmy z NASu bývají často ve 24 fps (nebo přesněji 23,976, jestli se nepletu) a tam je to jedno, to je cukatura sama o sobě ;). Popř. mohou být výjimečně i v 30 fps a pak to samozřejmě sedí.
Ideální je nastavit Kodi tak, aby měnil zobrazovací frekvenci podle přehrávaného obsahu, měl by to umět (já to tak mám v LibreElec). Samozřejmě to musí umět i zobrazovadlo, moje nemá problém přijmout i těch 24 fps, má to pak tu výhodu, že různé „inteligentní“ „zplynulovače“ videa v těch zobrazovadlech pak dostávají přesný sled snímků a mohou si mezi nimi navymýšlet další pro vytvoření dojmu velmi plynulého videa (já to občas používám, samozřejmě to má svá negativa, hlavně když se pohybují různé objekty odlišnými rychlostmi, pak jsou tam artefakty, protože ten „zplynulovač“ si tu scénu neumí v tom fofru domyslet dostatečně detailně).
Co zvládá RPi4, netuším, nemám, ještě jsem neopustil éru FullHD, takže si vystačím se slabším hardwarem ;-).

« Odpověď #5 kdy: 17. 03. 2022, 13:05:56 »
Dela mi to take (RPi TV hat). Klienta mam samostatne.
Je treba mit LAN pripojeni. Dale je treba nastavit spravne stream - vetsina nastaveni  mi na RPi nefungovala nebo HW proste nestacil.  Ta implementace TVH na RPi neni idealni. TV hat se dodava i pro RPi Zero, ale to je uplne mimo jeho moznosti (DVB-T2), verzi Zero2 jsem nemel moznost odzkouset - proste neni, ale bude to asi podobne, protoze vykon jednoho jadra je jen o 20% vyssi.
 Take se da vypozorovat, ze problem s plynulosti ma multiplexe s velkym datovym tokem (CT apod), napr. PRIMA ma datovy tok nizky a tam problem nebyl. Dalsi problem jsou drop-outy.. VLC  je v tomhle smeru tolerantni, a clovek si toho nemusi ani vsimnout.. Ale staci zkusit video ulozit v jinem formatu a je to tu..

jfila

« Odpověď #6 kdy: 18. 03. 2022, 06:02:39 »
Ještě jsem to zkoušel na jiné sestavě (RoI4 + TV HAT+FullHD TV), udělal jsem update a nastavil 1080p a 60 snímků za vteřinu. Nyní to funguje perfektně, ještě zkusím nahrávání. Možná by mohlo být rychlejší přepínání na jiný kanál, to obyčejná TV dokáže o hodně rychleji. Další poznatek je, že USB tuner není tak dobrý jako originální SPI tuner k RPi, občasné zadrhnutí či trochu kostičkuje.

« Odpověď #7 kdy: 18. 03. 2022, 10:26:18 »
Jaké USB tunery používáš?

jfila

« Odpověď #8 kdy: 19. 03. 2022, 07:02:28 »
RTL2832P, SONY CXD2887ER, Rafael Micro R828D

Více info případně na:  https://blog.jfila.cz/2020/01/novy-dvb-t2-tuner.html?m=1.