Taky topím automatem, jen nemám směšovací ventil, tedy do radiátorů jde aktuální teplota z kotle (60-70).
Na všech radiátorech kromě koupelny (žebřík + vracečka do podlahy) mám termostatické ventily. Když kotel topí, žádnou místnost nepřetopí. Když už je někde teplo, tak ventil nepustí víc teplý vody, takže autoregulace.
Mám doma jeden bluetooth ventil z Lidlu (na vyzkoušení), ale je dělanej na ústřední vytápění, kdy v trubkách je VŽDY teplá voda. Když kotel netopí (termostat je spokojenej s teplotou), tak ventil periodicky zkouší "doraz" - protože on si myslí, že místnost vytápí (je otevřenej), ale teplota se nezvedá - tím pádem si myslí, že není seřízenej a aby se seřídil, dojede na krajní pozici a od ní si odroluje. Ale protože v trubkách je studená, tak se změny teploty nedočká a opakuje to brzo znova... Takže je v krabici na polici v garáži - k ničemu. Možná, ale jen možná, by se dalo nastavit, aby tenhle ventil ignoroval určitý hodiny během dne (noc), ale pak se může stát, že během dne nezatopí kotel ani jednou a v pracovně zmrzneš... Taky by se ventil dal rozebrat a předělat na vlastní elektroniku, ale s tím se odmítám dělat.
Ke kotli mi taky vede termostat, má jen dva dráty a funguje na jednoduchym principu "spojeno = topit, rozpojeno = netopit". V kotelně mám Raspberry Pi, který má relé paralelně připojený ke vstupu z termostatu, můžu si teda zatopit, i když termostatu se zrovna nechce (ale nemůžu přestat topit, když termostat chce). Ale nemám to naprogramovaný, aby se to spustilo automaticky, když klesne teplota v dětskym pokoji. Když by to topilo kvůli pokojíčku, tak termostatický hlavice na radiátorech zařídí, aby se jinde netopilo moc.
Možná by to pro Tebe šlo taky tudy - měřit si teplotu v pokojíčku a když spadne, tak nechat Raspberry spustit kotel. Nemuselo by ani být v kotelně, stačilo by u termostatu. Ale musíš mít taky jen hloupej termostat... Tohle pak jde i dát dohromady ve smyslu "je otevřený okno? ignoruj změnu teploty".
Kotel mám Viadrus Hercules Duo, mimochodem.
Kotel si hlídá teplotu v bojleru po svym, ale protože mám vedle Raspberry, můžu mu říct "termostat říká, že je zima, zatop" a zároveň si dalším relé ručně pustím třícestný ventil na přehození vody do bojleru. Kotel si myslí "vytápím barák", přitom ale ohřívá vodu. To je pro případy, kdy vím, že budu napouštět vanu pro sebe, a pak chci ještě teplou pro zbytek rodiny, třeba. Taky to není naprogramované