Ekviterm a všechny hlavice otevřený je takový řešení "ala průměr" - prostě nějak to funguje jakž takž použitelně, ideální to není ani omylem, ale prostě je to nejjednodušší pro lidi co tomu nerozumí a nechtějí nic řešit. Pokud si s tím chce člověk v rámci smarthome pohrát, tak se dá určitě vyladit mnohem lepší způsob řízení
Já teda mám el. podlahovku, takže se mě ekviterm, hlavice atd netýkají , ale z principu se mě týkají termostaty v jednotlivých pokojích. A to si myslím že je super věc. Ačkoliv je to novostavba a je dobře zaizolovaná, tak prostě když v jedné místnosti (krajní, střešní) nechci topit, tak je tam tak o několik °C míň než v ostatních. Natož v předsíni která sousedí s garáží, kde mám v zimě 13°C.
Takže si myslím že mít jeden termostat někde v obýváku s kuchyní (kde je hodně odpadního tepla a tím pádem vyšší teplota než kde jinde a ve výsledku se tam skoro ani netopí většinu dne) je naprostá blbost zažitá z roku 1960. Nemít podlahovku, tak mám určitě v rámci automatizace teplotní čidlo v každém pokoji, na každém radiátoru elektrickou hlavici a kotel spínaný logikou "alespoň jedna hlavice chce topit = zapni kotel". Ještě vyšší dívčí by byla zasáhnout do ekvitermy dle rozdílu v požadované a aktuální teplotě v jednotlivých pokojích. Tzn třeba kdyby se požadovaná teplota lišila od aktuální o víc než 2°C, tak "ohnout" ekviterm jako kdyby venku bylo o 10°C míň atd atd...myslím že by to fungovalo bezvadně. Třeba na rychlý zatopení v koupelně na večer atd atd. Ačkoliv nejsem úplně příznivce vypínání topení když člověk jede jen na půl dne pryč (velká tepelná kapacita baráku), tak třeba v té koupelně mi přijde zbytečný topit celej den na 24°C. Stačí jen rychle zatopit večer. No a to rychlý zatopení člověk neudělá, když mu do radiátoru půjde vlažná voda, jak kdyby se tam mělo topit průběžně...