Vyskočení chrániče likviduje elektroniku

Vyskočení chrániče likviduje elektroniku
« kdy: 25. 02. 2022, 13:09:28 »
jasne ze nasledujici dotaz castecne/teoreticky patri na elektrika.cz
ale presne tihle nafoukani arogantni typkove mi zprznili dum a naprosta vetsina populace na rootu je svepravna a bude mit hodnotny nazor.

kdyz mi zehlicka vyhodi chranic (je na cele fazi), nekdy i s jisticem na dane zasuvkove vetvi), tak se mi obcas neco "stane".

velmi casto se na par dni az tydnu znefunkcni opticky transceiver v SFP+ portu Supermicro motherboardu. (ale ten intel chipset ma pry obecne problemy a patch je jen pro velke zakazniky  co mu board fyzicky poslou, tak jsem to cetl). POchopitelne je za UPS, ale je to jen APC a jen "line interactive"

vcera mi zehlicka (dost drahej Philips, fungovala super, uz je vztekle hozena na zahradu) vyhodila chranic, jistic a od nefunguje ergometr. proste vubec se rozsviti displaj a proto je to indukci, je to ted tezitko. drahej byl jak svina.

Nejaka analyza?
Servery ocividne patri na online UPS, jaky se delaji nejmensi/nejlevnejsi? Co je doporucena znacka?

Nemuzu mit UPS pred kazdym dulezitym spotrebicem), je nejake prakticke reseni?
« Poslední změna: 25. 02. 2022, 16:37:46 od Petr Krčmář »

RDa

• 2 709
    • Zobrazit profil
Re:vyskoceni chranice likviduje elektroniku
« Odpověď #1 kdy: 25. 02. 2022, 13:29:10 »
Nemas nekde preruseny nulovy vodic, takze se ti objevuje 400V na fazich?
Neporouchana zehlicka by nemela vyhazovat jisteni - takze proto bych hledal zavadu v instalaci, nez spotrebicich.

« Odpověď #2 kdy: 25. 02. 2022, 13:30:03 »
Vybavení chrániče by určite nemělo s sebou vzít i jističe, to podle mě poukazuje na nějakej problém v zapojení, např. uvolněná svorka nuláku někde v rozvaděči. Souhlas s hodnocením velkých pánů z elektriky.cz, takhle agresivně arogantní komunitu jen tak někde nenajdete.

« Odpověď #3 kdy: 25. 02. 2022, 13:32:22 »
Muze to byt ten preruseny nulak, viz https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/54637-faze-v-nulaku.html Zkusit promerit aspon doutnavkou jak fazi tak nulak v zasuvkach.

« Odpověď #4 kdy: 25. 02. 2022, 14:20:39 »
Podle mne ve skutečnosti dojde k nějakému jinému problému, který způsobí „že se něco stane“ a vedle toho i shodí jistič a chránič. Žehlička, která není vadná, nemůže vyhazovat jistič natož chránič.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 25. 02. 2022, 14:48:26 »
Dovolil bych si zde poukazat na velmi ruznorodou kvalitu hlavne levnych chranicu. Argumenty lidi typu "chranic nechci, protoze mi s nim nejde <doplntecokoliv-cirkularka>" mi prijdou uplne zcestne, je potreba opravit zjevne vadny nebo nespravne zapojeny spotrebic.

Chranic se mi povedlo vyhodit nescetnekrat, nikdy zadna elektronika neodesla, a to ani za chranicem, ani bez. A taky obcas mackam tlacitko "test", ktere zpusobi vybaveni chranice.

« Odpověď #6 kdy: 25. 02. 2022, 15:39:57 »
pokousim se najit a uprosit  nekoho aby my cely barak propipal, zmapoval atd.
uprosit= ze clovek nehledi na korunu, je podminka nezbytna nikoli postacujici.

ze vim, ze jsem po te nekolika milionove investici do rekonstrukce porad v pr****, to vim.
to je hezky, ze mam ve zdech kilometr dratu 7a a pripravu na optiku,...

ze prvni banda elektrikari byla prasata, to jsem uz poznal na tom, ze tri dalsi po nich proste odmitli cokoliv na baraku dodelavat, ze oni by se nechali draty trcet ze zdi delsi atd.
teda jeste driv jsem to poznal, kdyz jsem nasel v prizemi vypinac oznaceny vetrani, ze ktereho drat koncil na pude, kde byl od izolovany pohozeny na icku. celej barak vyskocil okamzite...

« Odpověď #7 kdy: 25. 02. 2022, 16:03:30 »
p.s. chranice a jistice pochazeji az od treti vlny remeslniku, to dodelavali moji znami a rozhodne se na nich nesetrilo.

nicmene jste mne teprv vydesili. koupim v bazaru nejakou online UPS(y), ono to u mne par set tisici v  IT vybaveni...
ale jsou to casto velke krapy, jak je to cilene na vetsi servery.
nejake typ na male dostupne online UPS?

neni to reseni priciny problemy, ale alespon docasne kompenzace

« Odpověď #8 kdy: 25. 02. 2022, 16:23:41 »
Samozrjeme, jestli je to nekdo kdo mi to opravdu da dohromady, tak mu zaplatim.

« Odpověď #9 kdy: 25. 02. 2022, 16:36:41 »
Moje zkušenosti na tohle téma by vydaly na knižní román. Nicméně většinou jsem to zarazil v počáteční fázi a namachrované blby vyhodil dřív než stihli zprasit víc než udělat. Stálo mě to 4 roky nervů, spoustu vyhozených peněz, hromadu výhrůžek žalobami, ale povětšinou mám na baráku elektro v cajku. Přemluvil sem staršího pana důchodce revizáka, aby přijel na placenou konzultaci a podle jeho rad si to opravil sám. Chce to projít kompletně každý drát, každý věneček a spoj, rozbebrat každou krabici, zásuvku a vypínač a kontrolovat a měřit. Mít správně průřezy, jednotný materiál, minimalizovat přechodové odpory a rozložit rovnoměrně zátěž. Na přístrojích v rozvaděči nešetřit a nakonec si to nechat znovu komplet prohlídnout - hlavně pro vlastní klid.
PMD85 -> Didaktik Gama -> PC XT -> ... x86/x51/ARM
Basic -> Turbo Pascal -> C++ -> Turbo ASM -> C# -> PHP -> Bash -> Go :-)

« Odpověď #10 kdy: 25. 02. 2022, 16:40:40 »
presne takhle skoncim ( co se tyce rozsahu zasahu).
(btw - faze vyhruzek, jednani s pravnikem atd, tim vsim jsem taky prosel)

ale sam to nedam.

Moje zkušenosti na tohle téma by vydaly na knižní román. Nicméně většinou jsem to zarazil v počáteční fázi a namachrované blby vyhodil dřív než stihli zprasit víc než udělat. Stálo mě to 4 roky nervů, spoustu vyhozených peněz, hromadu výhrůžek žalobami, ale povětšinou mám na baráku elektro v cajku. Přemluvil sem staršího pana důchodce revizáka, aby přijel na placenou konzultaci a podle jeho rad si to opravil sám. Chce to projít kompletně každý drát, každý věneček a spoj, rozbebrat každou krabici, zásuvku a vypínač a kontrolovat a měřit. Mít správně průřezy, jednotný materiál, minimalizovat přechodové odpory a rozložit rovnoměrně zátěž. Na přístrojích v rozvaděči nešetřit a nakonec si to nechat znovu komplet prohlídnout - hlavně pro vlastní klid.

crown

• 390
    • Zobrazit profil
Re:Vyskočení chrániče likviduje elektroniku
« Odpověď #11 kdy: 25. 02. 2022, 16:53:53 »
Chranic vyhodi pokud je rozdil proudu mazi fazi a pracovni nulou. To znamena, ze proud tece jinudy - muze to byt na ochranou nulu (standardne chranic vyhodi napriklad, kdyz precvaknete kabel klestemi a spoji se nula a pracovni nula, samozrejme pri vyhozenem jistici) nebo skrz uzivatele do zeme. Kazdopadne je to nebezpecna situace.

Povoleny nulak je taky paradni situace, to pak mate fazi vsude mozne a pri dvoudratovem zapojeni (stare baraky) i na ochrannem koliku v zasuvce. Presne to jsem videl jednou u sousedky.

EDIT: Jo a vyhozeni chranice nemuze likvidovat elektroniku. Muze ji ale likvidovat prepeti.

« Odpověď #12 kdy: 25. 02. 2022, 17:18:00 »
OK, ale protoze to nestava vzdycky, jak teda?

pripojim rekneme tu zehlicku, ma 2.4kW, prudce tam nabehne proud (asi). co dal, pokud se nic nezmenilo fyzicky po trase vedeni, u mimoradne velkeho proudu se to chova jinak, to preskoci, naindukuje se?

« Odpověď #13 kdy: 25. 02. 2022, 17:29:38 »
Chránič + jistič vypadne zároveň, pokud je třeba tvrdý zkrat na zem - protože to splní obě podmínky jak pro chránič (rozdíl v proudu mezi fází a nulou) a pro jistič (nadproud fází). Takže ta žehlička mohla mít prostě jen někde prodřenou izolaci, klidně v blbé šňůře v ohybu co se zkratovala.

Úplně stejně mi vypadnul chránič + hlavní jistič když prásknul blesk - přepětí svedly přepěťovky do země - tzn byl rozdíl v proudu mezi fází a nulou a taky byl dost nadproud

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 02. 2022, 17:34:55 »
OK, ale protoze to nestava vzdycky, jak teda?

pripojim rekneme tu zehlicku, ma 2.4kW, prudce tam nabehne proud (asi). co dal, pokud se nic nezmenilo fyzicky po trase vedeni, u mimoradne velkeho proudu se to chova jinak, to preskoci, naindukuje se?

Chyba v zehlicce - jak uvedeno mozna prodrena izolace.
Chyba v zasuvce - faze a nula muze byt castecne zkratovana
Chyba ve vedeni po ceste - faze a nula muze byt castecne zkratovana

Test je jednoduchy, pichni zehlicku do zasuvky na jinem jistici (pod stejnym chranicem). Pokud tam vyhodi opet, tak je spatna zehlicka. Pokud ne, tak zasuvka nebo vedeni.
Potom muzes do te same zasuvky dat jiny velky spotrebic (zehlicka / rychlovarka / primotop) a uvidis, jestli take vyhodi.
« Poslední změna: 25. 02. 2022, 17:36:32 od crown »