Nesmim se vyjadrovat k nicemu, co neni moje domena? Vy se taky nevyjadrujete k politice, politice, ekonomii... mezi kamarady u piva (tady je uroven podobna)? Evidentne to take neni vase domena. Dle toho, co pisete, neni vase domena ani cokoliv na backendu. Proc jste se k tomu tedy - dle vasi logiky - vyjadroval?
Musi byt webovy frontend moje domena, abych vedel, ze JavaScript je ukrutne pomaly, latence na webovem frontendu je zpusobena requesty, resourcy, parsovanim HTML, CSS, JS (uz aby se rozsirilo WebAssembly), prebujelymi JS knihovnami a cpanim JS tam, kde by stacilo plain CSS?
Onehda jsem mel hovor s jednim rekruterem, nabidka byla celkem zajimava (detaily zminovat samozrejme nebudu), ale pry ten svuj uzasny produkt napsali v TypeScriptu, ale zjistili, ze je to prilis pomale a museli to zacit prepisovat do C++. Tot k te optimalizaci na mikrosekundy...
Pokud cerpate znalosti z rozhovoru s recruitery, ani se nedivim, ze placate nesmysly. Alespon jste se naucil buzzwordy.
Javascript neni pomaly, pomale jsou manipulace s DOMem, webassembly mozna pomuze jen u canvas aplikaci a her, urcite ne u klasickych aplikaci s DOM ui. Mozna byste to zjistil, kdybyste obcas otevrel profiler.
Ano, presne tak, jeste taky cerpam informace od vseznalku z rootu
Abyste mohl rict, ze neco "neni pomale", musite ale rict, co resite nebo to s necim srovnat. Ano, pokud resite DOM traversing, tak na to zrejme JavaScript je "dost" rychly. Pokud uz chcete JavaScript s necim srovnat, pak ano, zrejme je rychlejsi nez vase babicka, ale mezi jazyky, ktere resi skutecne problemy (v kterych je mimo jine i ten vas JavaScript napsan) se radit neda...
Samozrejme, ze WebAssembly s DOMem nyni nepomuze, protoze (pokud vim) ho nativne ani zatim neumi. Nevim, jestli jste cetl (nebo pochopil), co jsem psal. Ja mluvil o requestech, ktere vubec ten vas JavaScript musi do prohlizece dopravit a kdyz uz tam je, tak ho musi prohlizec naparsovat a zkontrolovat syntaxi. WebAssembly je binarni.
Proc mi nutite profiler? Profilery jsou dneska na kazdy nesmysl. Ja vam rikam, ze kdyz udelate spravne vse vubec pred pouzitim JavaScriptu a toho JavaScriptu budete mit minimum (ano, jde to), nemusite resit profilery, protoze - pokud jste to nevedel - browser musi udelat spoustu dalsich operaci (je napsany v C++, vite?) predtim nez se vubec prokouse k vasemu JS.
Ano, samozrejme, pokud spustite 10000x smycku, jejiz body trva 100ms, tak jste prave zabil UI. Ale potrebujete na tohle skutecne profiler? Bezny uzivatel webovek skutecne nemeri vykonnost na milisekundy, ten vam jen rekne "je to pomale" vs. "je to rychle"
Vy uz jste se davno odkopal tim, ze nemate ahnung, co se deje na backendu, vase formulace
"u frontendu musite myslet na rychlost mnohem casteji nez u backendu" to dokazuje. Mozna si tim jen snazite dokazat, ze vase remeslo je nejdulezitejsi na svete - ale neni
Tohle neni ani tak pro vas, vy uz svoji pravdu mate, spis pro ostatni, co se tak na webu meri:
https://www.keycdn.com/blog/website-performance-metrics...