K původní otázce, je dobré umět i teorii, chápu že to některé firmy chtějí, dřív jsem si myslel, že ty lidi co to zvládají jsou geniální, ale není to pravda. Pro mě nejjednodušší cesta je zaplatit si nějaký kurz na Udemy, a udělat 1 lekci za den, to je na 10 minut, za rok se pak toho člověk naučí kompletně dost.
Třeba to prohození proměnných jsem věděl, to bylo v kurzu na udemy, v Pythonu je to jednoduché (a,b) = (b,a)
Někdy to ale ty firmy pravda přehánějí a chtějí nesmysly, moje zkušenost je taková, že je to o hodně častější u českých než zahraničních firem. Prostě přijde nějakej ajťák co řešil před měsícem nějaký ultra specifický problém, na který je expert, a začne tě na něm dusit.
Na druhou stranu u nás ve firmě najali člověka, co dictionary v pythonu kopíruje stylem dict1 = dict2, a pak dělá dict1.update, tam člověk přesně vidí tu chybějící teorii třeba v tom, že mutable types takto kopírovat nejdou.
V každém případě, nemusíš na to být geniální, prostě tomu každý den věnuj 10 minut, a uvidíš že během pár let budeš úplně jinde.
A jinak představy firem jsou často nereálné, oni si vytvoří neskutečné síto, a pak když jim s ním někdo projde tak se diví, že chce 200k a oni mají budget 100k, ale všechny lidi co by za těch 100k dělali už od pohovoru vyhodili