Aby som zabránil tomu, že budem skutočne mizerný a negatívny ohľadom kvalit Agile, napíšte mi prosím niekto kto s tým má pozitívnu skúsenosť a ako to vypadá keď to reálne funguje a či som celé devops, sre a pod. len pochopil celé zle a v skutočnosti to nie je tak ako to popisujem. Vďaka.
Nebyl bych tak prisny.
Standupy jsou fajn, obzvlast ted, kdyz 80% lidi pracuje alespon castecne z domu a nejakych 20% jsem uz rok nevidel tvari v tvar. Samozrejme standup neni od toho, aby se tam nejaky clen teamu griloval, spis mi to pomaha vcas zachytit problem a hlavne nechci, aby se mi nekdo trapil cely sprint na necem pro nej neresitelnem, zbytecne to kazi moralku.
Sprinty taky celkem fungujou pro nejake kratkodobe planovani, delame na velkych projektech ktere se tahnou roky, je dobry si urcit krome velkych milniku i nejakou kratsi casovou jednotku.
Co z Agile bezvyhradne uznavam je iterativni proces. Kdykoliv se v necem ztracime nekolik sprintu po sobe, je jasne ze je treba praci rozkouskovat. A myslim tim opravdu kompletni cyklus, pokud nemam rozumne pokryti testy a projekt se nezbuildi, tak opravdu neni hotovo. Stejne tak neni mozne, aby sel kod z branche do masteru bez review.
Story pointy jsem zrusil hned jak jsem do toho mohl mluvit. Nektere technicke nebo repetivni tasky se daji odhadnout dobre, ale nova funkcionalita je vzdycky osemetna, V praxi bych musel bodovat a pocitat velocity pro ruzne druhy uloh a tam kde by se mi velocity hodila nejvic je zaroven nejmene spolehliva.
Backlog je fajn, obzvlast v tom, ze kdyz nam tam visi neco opravdu dlouho, nejspis to nemusime delat. Stejne tak retrospektiva obcas da ukaze na nejaky problem a je dobre seznamit s nim cely tym.
Obecne si myslim, ze pro team leada by mela byt povinnost mit nejaky prehled o Agile, ale v praxi je na nem, at si vybere co potrebuje a co funguje.
Podle mne je vzdycky chyba neco brat jako pismo svate, ale od manifestu Agile uz taky ubehly dve dekady a od pocatecniho nekritickeho prijimani se preslo k realistictejsimu pohledu na nej.