Osobně jsem se po letech v Praze přestěhoval na sever do maloměsta do baráku, a pár mých komentářů. Maloměsto je veskrze fajn, parkování je problém asi všude, ale tady se zaparkuje i v centru nebo u pošty. Všude blíž než v Praze, opravdu realita je taková, že tím jak je to město malé, tak je všechno víc u sebe a dostupnější. Kvalita služeb i ceny super, celkově bych řekl, že se mi maloměsto veskrze líbí, oproti tomu jak na to všichni mí pražští známí házeli bobek bych řekl, že maloměsto je super.
Ad. barák, žiju sám na baráku, na zahrádku nechodím, nebaví mě to, měl jsem nějakou představu, že mě zahrada alespoň bude trošku brát, ale spíše mě to štve. Mám 50 let starý barák, tj. 70 léta, moje úvodní úvaha, že když budu něco potřebovat, najmu si řemeslníka vzala rychle za své.
Dohodnout se s řemeslníky je nadlidský úkol, všichni slibují, non-stop, a pak se nezastaví, balamutí, 39/40 řemeslníků na některé profese nemá o vaši zakázku zájem, a cena snad i vymalování je neuvěřitelná. Nikdy jsem tento problém v Praze neměl, nikdy nebyl problém někoho sehnat, ale na maloměstě to je velký problém.
Není to čistě jen o penězích, kdyby to bylo o tom prostě udělat plán na rekonstrukci, a pak poslat mega, tak super, ale tak to nefunguje. Jde to tak, že obvoláte 10 řemeslníků, z toho se jeden ozve, za měsíc přijede, dva měsíce slibuje, a pak můžete začít hledat znovu, protože má lepší kšeft, covid a já nevím co.
Odklízení sněhu v zimě, odhrabávání listí v létě, malé popelnice (nezapomeňte, že to není jak u sídliště, kde máte 2 velké kontajnery, a když se to nevejdete, jdete o vchod dál),, prostě do popelnice při nějakém úklidu věci nenarvete.
Za mě můžu říci, že problémy co ostatní říkaj o barácích - kotel (nejmenší problém), revize komínů (nulový problém) vlastně problémy vůbec nejsou, problém je to, že se o vše musíte starat.
Osobně barák prodávám, zatím mám zajištěný pronájem v Praze, ale uvažuji ještě o koupi bytu na maloměstě. Jít do toho znova, jdu někam, klidně na vesnici, maloměsto, kamkoliv, ale už ne do starého baráku, do novostavby bych v dnešní stavitelské džungli ani také nešel, + kvalita prací, udělat jen dobře izolaci, aby se tam nekondenzovala voda a za 10 let jste to nevyhodili je kumšt.
Osobně mě prostě láká více byt. Je tam spousta nevýhod, ale veskrze člověk může pracovně jet na 2 týdny do vídně, bez toho aby se strachoval, kdo odklidí sníh před barákem.
Jde čistě i o časovou logiku.
Ad. Praha, home office, atd... První věc, když nastala vlna home office, co jsem si myslel, že budu v baráku pracovat ze zahrady. Na co jsem došel, že je spousta nabídek práce, víděň, brno, amestdam, ukážete se 2x do měsíce, jednou zaletíte na týden, a pohoda. Z tohoto hlediska dopravního uzlu má Praha jistou výhodu.
Ceny bytů v Praze jsou fantasmagorie, dává logiku jenom pronájem. Ad. příroda, to na maloměstě tak extra neobdivuji, i v Praze je příroda, ale spíše ten celkový klid maloměsta, obecně míň lidí, míň aut, víc živnostníků a obchůdků, nejen velké řetězce a hypermarkety.
Nicméně jak jsem upozorňoval, IT je dnes de fakto evropské, nabídky německo, rakousko, británie, amsterdam, brusel, 80-90% home office. Je fajn na to myslet.
Co mě překvapilo, že ty dvě hodiny týdně jednou do Prahy autem mi nevadí. Středočeský kraj je podle mě nejhorší možná varianta (všichni jezdí jen domů přespat), města mimo střední čechy fakt žijí a není to jenom noclehárna.