Tak jsem urgoval operátory co mi nabídnou a je to jedna velká bída. T-mobile hned cuknul že tam nic není a jak to nesrmdělo kšeftem tak mě uklidnil větou: "možná v budoucnu" a rozloučil se, O2 víc nezvládne protože siť je plná ale nabídnul mi "zrovna dneska výhodně" další kanály do TV když u jsem u telefonu, Vodafone byl věcnější a rovnou uvedl, že tam signál není ale nad skálou kousek výš kdybych umístil anténu tak by tam byl přímý výhled na vysílač a pak by se dalo už něco řešit (cca 180m kabelu, nesdílené řešení pro jednu domácnost).
Co se týká starlinku tak se mi při hledání nejvhodnějšího místa začalo zdát podezřelé, že když provádím měření a je tam strom tak to ničemu nevadí a mám 100% signál (respektive 0% zakrytí v aplikaci), preventivně jsem vzal telefony z rodiny a dělal měření na různých místech. Jak jsem tušil ukázalo se, že průměrem je nejlepší výsledek 1,5-2,5% což znamená pravidelné výpadky (na obou pozemcích), nejlepší výsledek byl 0,5% uprostřed na obecní louce což se stejně stále nedoporučuje vzhledem k výpadkům. Jediná možnost by tam bylo postavit vysoký sloup a na něj umístit starlink, takže už by to znamenalo: povolení obce na pozemek, stavební povolení sloupu, vyjádření ekologů (protože ti se cpou do všeho), povolení čez (má tam kousek sloupy s vedením 0,4kV), postavit sloup, udělat tam ochranu před blesky a na oba objekty udělat bezdrátový AP a ještě zajistit napájení. Nejsem ISP kterej to dělá na kšeft. Musím počkat než bude více satelitů, tím stačí menší část oblohy.
Varování pro starlink zájemce: Radší si změřte dostupnost více telefony, jak vidno některým je to jedno i když stojíte vedle stromu.