...na to věru není jednoduchá odpověď :-) Otázkou je, jakým všelijakým bydením jste si za svůj život prošel, a jakým Vaše drahá polovice = jaká máte očekávání a nakolik realistická.
Ajťák co mu stačí noťas na klíně a malý server někde v koutě nebo v kumbálu, a nejlíp je bez rodiny, tomu stačí o málo víc než garsonka. Nejlíp někde v menším městě, na ospalém sídlišti s optikou. A prakticky neřešíte další technické záležitosti.
S rodinou má člověk o něco větší nároky na obytný a úložný prostor.
Anebo jestli máte živnost / malou firmu u které je potřeba minimální dílna / pájecí pracoviště / sklad... to je v bytovce taky na hraně.
Ano na vlastním domku je neustále co dělat. Dobře ohlídaná novostavba by mohla být míň trápení, než starý barák - protože ze starého nový neuděláte. A dále, RD znamená "méně koncentrovanou obytnou zástavbu", takže na mnoha místech budou problémem třeba odpadní vody (kam s nimi) - pokud nemáte kliku na osvícenou radnici, která razí heslo "kanalizace především, a to ve vlastní režii". Zaslechl jsem, že snad na Moravě pár takových obcí existuje. Toto v bytovce neřešíte, ta má kanalizaci vyřešenou, a stejně tak třeba vytápění.
S mrňavými dětmi jsem oceňoval krajskou nemocnici 5 minut autem. Jako zaměstnaný rodič oceňuju velkou sámošku 5 minut pěšky přes ulici, která má otevřeno od sedmi ráno do deseti večer.
Pokud ale není obchod kousek pěšky, takže člověk musí nastartovat auto, tak už je pak asi dost jedno, jestli je to 3 km nebo 15 km. Kdo si užívá skutečnou romantiku někde na samotě, má v rodině aspoň dvě auta, a aspoň jeden dospělák denně pendluje do práce, s děckama do školy apod.
Děcka si na samotě u lesa budou připadat odříznutá - ale to si na sídlišti můžou klidně připadat taky :-( a návštěvy se budou odehrávat autem (rodič taxikaří) na vsi stejně jako ve větším městě.
Děti rostou, jejich požadavky se vyvíjejí, místní škola je sázka do loterie, podmínky ve škole se v čase mění...
Pokud jde o čistotu ovzduší, tak malá ves v mírném terénním ďolíku je v topné sezóně často horší, než dobře umístěné sídliště v krajském městě. Hlavně v zimě, probíralo se to tu mockrát. Možná se teď něco zlepší (starým kotlům teoreticky odzvonilo).
Zimní údržbu příjezdových cest už tu někdo zmiňoval...
Nevím jak kde jinde, ale v polabí je teď spousta kilometrů cyklostezek. A třeba studnu pro zalejvání a bazén pořídíte v nížině podél řeky prostě tak, že vrtáte pár metrů do zvodnělých písků v podloží. Ale slyšel jsem taky názor, že nížina s blízkou řekou znamená vlhčí prostředí, příznivé pro respirační choroby ("rýmičky")... což může být pověra.
Říkal jste, že Ústí a vůbec tenhle směr je pasé... nehodlám přesvědčovat, nemám na tom žádný zájem, jenom to uvedu jako příklad, protože tu bydlím. Jsem bytovkář, mám relativně velikou kliku na okrajovou čtvrť, která je daleko od dvou chemiček v centru, tlaková plynárna je zavřená už asi 30 let a na nedalekou skládku teď zrovna taky nevyvážejí fenolové kaly z Litvínova, takže je tu vzduch málem jak na horách. Je to velký kontrast třeba oproti Štětí, kde jsem vyrostl (papírna v převažujícím západním větru, zejména v sychravém počasí). Tady v Ústí je právě při sychravém počasí cítit horský vzduch. Dokonce bych řekl, že pominul i pravidelný zimní jev: sídliště má dálkové teplo z místní teplárny, ale přesto se v zimě nedalo v noci větrat. Protože kdosi v okolí topil ještě loni uhlím a neuměl to - vydusil vždycky celé sídliště. Letos je vzduch poprvé čistý - nevím přesně proč. Jeden domek tady vedle prošel rekonstrukcí a od léta u něj hučí tepelné čerpadlo. O kus dál na jakémsi vrakáči / v autodílně mívali v budce s trvalou ostrahou zřejmě kamínka s nízkým asi třímetrovým komínem. To byla taky pěkná dýmovnice, a s tou je zřejmě taky konec...
Pokud se týče konektivity, sídliště s travnatými plochami je ideálním prostředím pro bujení optiky. Konkrétně v Ústí je Teta se symetrickým Ethernetem (server doma? já tu potřebu nemám, ale u Tety podle všeho žádný problém) a zrovna jsme v SVJ dávali souhlas s nějakou konkurenční optikou (PON), kterou připravují T-Mobile a CETIN zřejmě spolu... a na protějším konci města zrovna na podzim natáhl PON někdo další... Menší místní PON sítě pokud vím fungují několik let v menších městech jako je Štětí, Lovosice (btw chemička), Litoměřice... Tady v Ústí dlouhá léta funguje poskytovatel "kvalitních rádiových pojítek pro firmy" (Coprosys). V okrajových čtvrtích a okolních vesnicích wifináři Amigonet v posledních pár letech přešli na přístupová rádia v pásmu 60 GHz, což si místní domkáři nepokrytí optikou nahlas pochvalují :-)
Pokud se týče Starnetu, o existenci této firmy jsem se dozvěděl před cca 3 lety tak, že se mi jednoho dne na stožáru STA objevil jejich 5GHz Mikrotik - asi 30 cm od zářiče TV antény, kabel provrtaný stropem z chodby na půdu, aniž by se kdokoli zeptal... podle mého tam to rádio hnije dál, přestože lidi co si ho objednali jsou dávno odstěhovaní. Asi to pomalu konečně sundám.
Pořídit za rozumné peníze internet na malé vsi může znamenat, že se člověk sám stane providerem pro své sousedy = chodí ho v té pustině kontrolovat ČTÚ (obsazené pásmo na 5 GHz a vyzařované výkony), vede povinnou evidenci atd.
Parkování v Ústí na sídlištích už je dost smutné - volné fleky došly. Pořád ještě má smysl auto vlastnit, ale mám strach, že to nebude dlouho trvat :-) V tomhle mají menší města možná dodnes výhodu. A RD na vlastním pozemku to samozřejmě s parkováním jistí.
Ve Štětí jsem jako děcko a puberťák jezdil všude na kole. Je to v rovině a provoz není tragický. To tady v Ústí ani náhodou - na kole málem není kudy. V tomto ohledu, co takový Hradec, Pardubice...
Za mě shrnuto: libovolné menší město, nejlíp bez smrdutého průmyslu a intenzivní živočišné výroby. On zase průmysl většinou městu přináší určitého "technokratického genia loci" - koncentrují se tam technické mozky, lidi nemají tak hluboko do kapsy, je to vidět na úrovni škol, na skladbě kroužků pro děcka...
Pokud není vláknová optika, tak aspoň výhled na vysoké body v okolí.
Pokud se týče místních vztahů... člověk samozřejmě "nastoupí do rozjetého vlaku", ale pro Vaši vlastní pohodu má klíčový vliv, jak se u sousedů sám zapíšete. To se nestane přes noc, to se vyvine časem.