Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #75 kdy: 25. 01. 2022, 16:56:24 »
Ale Idris tady tvrdil, že než statické verzus dynamické, to je mnohem zásadnějším rozdílem silné verzus slabé. […]
Tak jak teda?
Je teda silné verzus slabé "jen" o vhodném/nevhodném samo konvertování, nebo je v tom víc?
Evidentně jsem měl na mysli jinou definici silné vs. slabé (je jich několik a žádná “závazná”). Já mám zažitou tu o typovém runtimu.
Můžeš to ještě jednou, pro pořádek, shrnout?

zvlášť když se někdo odmítá bavit o C/C++ :)
To skutečně odmítám.

Pokud je tohle jen "programátorský prožitek", tak se všechny výpočetně úplné jazyky liší jen v tom prožitku. Ty kategorie silný/slabý jsou samozřejmě neostré, ale to je jakákoliv klasifikace.

Jestli je důležitější rozdíl silný/slabý nebo statický/dynamický netuším. Obojí přináší dost znatelné důsledky. A ano, esence toho slabého typování jsou IMO ty automatické konverze.
Já nemám absolutně nic proti tomu sprostě řvát na autory jazyků, aby je dělali s maximálním uživatelským prožitkem = bez automatické konverze.

A ano, esence toho slabého typování jsou IMO ty automatické konverze.
Děkuji za odpověď. Budu tě nadále všude citovat ;-)

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 25. 01. 2022, 17:05:22 »
Mohl bych třeba namítnout, že tyhle věci by programátor nějak obsáhnout mohl a že ta taxonomie se nějak dělat musela. Co mi přijde ale zásadnější, je že bool by se do této situace v rozumně psaném kódu neměl nikdy dostat - už podle názvů proměnných by mělo být jasné, co je číslo (počet) a co je bool.
Tahle situace nastane úplně hravě. Stačí třeba omylem přehodit parametry funkce o pár úrovní zanoření výš. V dynamicky typovaném jazyce z názvu parametru nezjistím, co je uvnitř, protože to přišlo zvenku. Slabé typování k tomu  pak přidá bonusové WTF, kdy taková situace neskončí chybou ani v runtime, ale tichou a nenápadnou konverzí na totální nesmysl.

Tohle je ale obecný problém. Mám tři parametry typu int, prohodím je a sčítám hrušky s jablky. Jak píše Idris, type alias s nutností explicitního castu tohle celkem řeší, pokud ovšem všechny tři parametry nejsou typu "cena v Kč"...

Úplně stejně blbá situace v Pythonu (a jiných jazycích) nastane, když se číselná konstanta z jedné množiny pošle do proměnné, kde má být jiná množina povolených konstant. A enum to taky nezachrání, to by se k němu musel Python chovat jinak.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 25. 01. 2022, 17:11:29 »
Evidentně jsem měl na mysli jinou definici silné vs. slabé (je jich několik a žádná “závazná”). Já mám zažitou tu o typovém runtimu.
Vyšel jsem z té přísnější definice, že slabě typovaný je jazyk, který za běhu vůbec na typy nehledí a špatné explicitní přetypování vede do pekel (segfault nebo tak něco).

Pokud upřednostňuješ tu definici s implicitním přetypováním — proti gustu žádný dišputát — bude ale slabě typované například C#. Prostě můžu sčítat hrušky s jabkama tím, že z hrušky udělám jabko, ale k tomu musím vědět, že jde o hrušku, a ne třeba bagr.

Je trochu nešťastné, že obě tato dělení mají tak zmatenou terminologii, ale rozhodně to je zajímavé téma.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: 25. 01. 2022, 17:13:39 »
Tohle je ale obecný problém. Mám tři parametry typu int, prohodím je a sčítám hrušky s jablky.
Proto se mi líbí jazyky s pojmenovanými argumenty funkcí (kde je jméno součástí signatury).

« Odpověď #79 kdy: 25. 01. 2022, 17:25:52 »
Tak spousta věcí už dnes jde dobře i v tom Pythonu ošetřit. Třeba zmiňovaný problém s parametry funkce (např. 2-krát int) ve skutečnosti málo kdy nastává. Většinou to jsou dva jiné typy např. váha, výška. Pro to se dá v Pythonu udělat buď alespoň typový alias nebo zcela nový typ (namedtuple, dataclasses atd). Jednoduché, ale přesto se to musí pořád někde připomínat, protože maintreamové jazyky jako Java a dnes už i Python k tomu přirozeně nevedou. Ostatně celý Domain Driven Design se mnohem lépe implementuje např. v F# než v C# nebo dokonce Idris https://github.com/andorp/order-taking :D (zdravím Idrise)

Jinak souhlasím, že silné/slabé typování je sice dosti vágní rozdělení, ale mnohem důležitější než dynamické/statické.
Spousta dynamických jazyků se dá nějak staticky zkontrolovat, pokud k tomu mají aspoň nějak zpracvaný typový aparát.

“Dynamic typing is but a special case of static typing, one
that limits, rather than liberates, one that shuts down
opportunities, rather than opening up new vistas. Need I
say it?” — Bob Harper
« Poslední změna: 25. 01. 2022, 17:33:13 od uetoyo »

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 25. 01. 2022, 17:27:03 »
Vyšel jsem z té přísnější definice, že slabě typovaný je jazyk, který za běhu vůbec na typy nehledí a špatné explicitní přetypování vede do pekel (segfault nebo tak něco).
Jak jsem ukazoval, to i taková Java ignoruje deklarované typy. A jak jsem se pokoušel vyjádřit, při běhu už je všechno jedno. To už se jenom modlíš.

Pokud upřednostňuješ tu definici s implicitním přetypováním — proti gustu žádný dišputát —
A já měl pocit, že jsem se vyjádřil tak jasně: pro mě dělení na slabě a silně typované je pod mojí rozlišovací schopnost. Pokud není jazyk staticky typovaný, žádné další buzzwordy ho už nezachrání.

« Odpověď #81 kdy: 25. 01. 2022, 17:40:40 »
Tohle je ale obecný problém. Mám tři parametry typu int, prohodím je a sčítám hrušky s jablky.
Proto se mi líbí jazyky s pojmenovanými argumenty funkcí (kde je jméno součástí signatury).

Třeba v Pythonu se vždy snažím je uvádět i při volání. Je to jeden ze způsobů jak se vyhnout problémům.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 25. 01. 2022, 17:46:41 »
Jak jsem ukazoval, to i taková Java ignoruje deklarované typy. [...] při běhu už je všechno jedno. To už se jenom modlíš.
[...] Pokud není jazyk staticky typovaný, žádné další buzzwordy ho už nezachrání.
To není pravda (a nechápu, co je na tom tak těžké k pochopení), Java, Go apod. za běhu typ kontrulují a chybně typované volání nebo přístup se dá odchytit (výjimka nebo zotavitelný panic). Statické typování (nebo jeho absence) tohle nijak neovlivňuje.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #83 kdy: 25. 01. 2022, 17:48:23 »
Třeba v Pythonu se vždy snažím je uvádět i při volání. Je to jeden ze způsobů jak se vyhnout problémům.
Kéž by tohle bylo samozřejmostí (emphasis mine).

« Odpověď #84 kdy: 25. 01. 2022, 17:55:30 »
Pokud není jazyk staticky typovaný, žádné další buzzwordy ho už nezachrání.

Tak to jestli je ve "výchozím stavu" staticky/dynamicky typovaný je dle mého ne až tak podstatná věc.
Takový Erlang je velmi důležitý dynamicky typovaný jazyk, který nezvládli staticky otypovat ani Wadler a Marlow. Přímo si na tom vylámaly zuby. Přitom ten jazyk má hmatatelný výsledky co neokecáš žádnou teorií.  Ale pokud máš takovou preferenci nic proti. Jen je dobré si připomínat, že to o kvalitě jazyka to nic neříká.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 25. 01. 2022, 18:01:49 »
Ostatně celý Domain Driven Design se mnohem lépe implementuje např. v F# než v C#
Zajímavé. Dík za tip na knihu.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 25. 01. 2022, 18:02:52 »
Tak to jestli je ve "výchozím stavu" staticky/dynamicky typovaný je dle mého ne až tak podstatná věc.
Pravda

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 25. 01. 2022, 18:15:02 »

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #88 kdy: 25. 01. 2022, 23:08:29 »
Jak jsem ukazoval, to i taková Java ignoruje deklarované typy. [...] při běhu už je všechno jedno. To už se jenom modlíš.
[...] Pokud není jazyk staticky typovaný, žádné další buzzwordy ho už nezachrání.
To není pravda (a nechápu, co je na tom tak těžké k pochopení), Java, Go apod. za běhu typ kontrulují a chybně typované volání nebo přístup se dá odchytit (výjimka nebo zotavitelný panic). Statické typování (nebo jeho absence) tohle nijak neovlivňuje.
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu. (A nechápu, co je na tom tak těžkého k pochopení. :-P)

Je fajn, že to ten runtime hlídá, je super, když to mohu odchytit, a vůbec, o tom žádná. Ale je to porovnávání: typy verzus žádné typy. Nikoliv silné typování verzus slabé (protože všechny "normální" jazyky co znám jsou dle tvé definice silně typované.) A už vůbec ne dynamické verzus statické, protože dynamické v oblasti typů nic zajímavého proti statickým nepřináší. Proto na pojmu silného/slabého typování není co řešit, protože defakto ten problém neexistuje (jo, ta automatická konverze, já vím).

Takový Erlang je velmi důležitý dynamicky typovaný jazyk, který nezvládli staticky otypovat ani Wadler a Marlow. Přímo si na tom vylámaly zuby. Přitom ten jazyk má hmatatelný výsledky co neokecáš žádnou teorií.  Ale pokud máš takovou preferenci nic proti. Jen je dobré si připomínat, že to o kvalitě jazyka to nic neříká.
Erlang je skvělý jazyk, a má hmatatelné výsledky. Protože je lepší mít jazyk s dynamickým typováním, než ho nemít vůbec.

Pravda
Nesmysl :-D

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 25. 01. 2022, 23:14:01 »
Tady je skvělá definice silného/slabého typování: http://blogs.perl.org/users/ovid/2010/08/what-to-know-before-debating-type-systems.html :)
Ano. Defakto píše: nebavte se o tom, taková klasifikace je blbost. :-D Co mi to jen...