Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?

Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #90 kdy: 25. 01. 2022, 23:23:06 »
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu
Jenže o to vůbec nejde, důležité je, že to vůbec jde nějak ošetřit. U toho druhého typu jazyků to prostě nejde z principu, protože ta typová informace chybí a runtime nemá jak tu chybu vůbec rozpoznat. To je snad jasné jak facka, ne?


Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #91 kdy: 25. 01. 2022, 23:26:22 »
Pokud není jazyk staticky typovaný, žádné další buzzwordy ho už nezachrání.
Tak to jestli je ve "výchozím stavu" staticky/dynamicky typovaný je dle mého ne až tak podstatná věc.
Pravda
Nesmysl :-D
  ::)

BoneFlute

  • *****
  • 1 842
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #92 kdy: 25. 01. 2022, 23:45:45 »
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu
Jenže o to vůbec nejde, důležité je, že to vůbec jde nějak ošetřit. U toho druhého typu jazyků to prostě nejde z principu, protože ta typová informace chybí a runtime nemá jak tu chybu vůbec rozpoznat. To je snad jasné jak facka, ne?
Tou druhou skupinou myslíš ty slabě typované? Ty, o nichž se celou dobu bavím a tvrdím, že defakto neexistují? Takže ta argumentace je taková, že silně/slabě typované je důležitější než staticky/dynamicky, protože když by nějaký slabě typovaný jazyk existoval, tak by to bylo špatně? To si ze mě děláš legraci, že jo.

Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #93 kdy: 25. 01. 2022, 23:55:23 »
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu
Jenže o to vůbec nejde, důležité je, že to vůbec jde nějak ošetřit. U toho druhého typu jazyků to prostě nejde z principu, protože ta typová informace chybí a runtime nemá jak tu chybu vůbec rozpoznat. To je snad jasné jak facka, ne?
Tou druhou skupinou myslíš ty slabě typované? Ty, o nichž se celou dobu bavím a tvrdím, že defakto neexistují? Takže ta argumentace je taková, že silně/slabě typované je důležitější než staticky/dynamicky, protože když by nějaký slabě typovaný jazyk existoval, tak by to bylo špatně? To si ze mě děláš legraci, že jo.
C++

BoneFlute

  • *****
  • 1 842
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #94 kdy: 26. 01. 2022, 00:12:36 »
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu
Jenže o to vůbec nejde, důležité je, že to vůbec jde nějak ošetřit. U toho druhého typu jazyků to prostě nejde z principu, protože ta typová informace chybí a runtime nemá jak tu chybu vůbec rozpoznat. To je snad jasné jak facka, ne?
Tou druhou skupinou myslíš ty slabě typované? Ty, o nichž se celou dobu bavím a tvrdím, že defakto neexistují? Takže ta argumentace je taková, že silně/slabě typované je důležitější než staticky/dynamicky, protože když by nějaký slabě typovaný jazyk existoval, tak by to bylo špatně? To si ze mě děláš legraci, že jo.
C++

Hele, můj dědeček, budiž mu země lehká, programoval ve Zlíně pro velkou modrou, ještě před děrnými štítky. Zkusíme to porovnat s nějakým šikovným programovací jazykem? Já nevím, co třeba Idris?

Protože on mi vyprávěl, jak je strašně podstatné, aby ty kolíky byly kulatý, a ne čtvercoví. Protože pak se to tolik netrhá. A to musíš uznat, že je podstatný rozdíl. Určitě podstatnější, než nějaké silné/slabé typování (natož statika/dynamika).
« Poslední změna: 26. 01. 2022, 00:15:19 od BoneFlute »


Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #95 kdy: 26. 01. 2022, 00:16:52 »
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu
Jenže o to vůbec nejde, důležité je, že to vůbec jde nějak ošetřit. U toho druhého typu jazyků to prostě nejde z principu, protože ta typová informace chybí a runtime nemá jak tu chybu vůbec rozpoznat. To je snad jasné jak facka, ne?
Tou druhou skupinou myslíš ty slabě typované? Ty, o nichž se celou dobu bavím a tvrdím, že defakto neexistují? Takže ta argumentace je taková, že silně/slabě typované je důležitější než staticky/dynamicky, protože když by nějaký slabě typovaný jazyk existoval, tak by to bylo špatně? To si ze mě děláš legraci, že jo.
C++
Hele, můj dědeček, budiž mu země lehká, programoval ve Zlíně pro velkou modrou, ještě před děrnými štítky.
Hezký. Ale C++ se ještě používá a tudíž evidentně existuje. Možná se ti víc pozdává Pascal jako alternativní příklad.

BoneFlute

  • *****
  • 1 842
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #96 kdy: 26. 01. 2022, 00:21:56 »
Když mi spadne aplikace na nějaké výjimce,  za běhu, u klienta, tak je mi to k prdu
Jenže o to vůbec nejde, důležité je, že to vůbec jde nějak ošetřit. U toho druhého typu jazyků to prostě nejde z principu, protože ta typová informace chybí a runtime nemá jak tu chybu vůbec rozpoznat. To je snad jasné jak facka, ne?
Tou druhou skupinou myslíš ty slabě typované? Ty, o nichž se celou dobu bavím a tvrdím, že defakto neexistují? Takže ta argumentace je taková, že silně/slabě typované je důležitější než staticky/dynamicky, protože když by nějaký slabě typovaný jazyk existoval, tak by to bylo špatně? To si ze mě děláš legraci, že jo.
C++
Hele, můj dědeček, budiž mu země lehká, programoval ve Zlíně pro velkou modrou, ještě před děrnými štítky.
Hezký. Ale C++ se ještě používá a tudíž evidentně existuje. Možná se ti víc pozdává Pascal jako alternativní příklad.

Ne, nepozdává. Pokud archeologie, tak Indiana Jones.

Hele, dokavad nepřišel Rust, tak bych možná váhal. Ale nyní jsem přesvědčen, že se úspěšně vyhnu práci dělat v C++. Zrovna třeba ten projekt, který jsem zmiňoval, tak jsem původně zkoušel psát v C++. Chvilku jsem se s tím pral a strašně fňukal. Pak jsem se na to vykašlal. Prostě historie, dinosauři, pravěk, finito, ok?!

Někde se ta čára udělat musí. Já jí mám nad C++. Přijmi to. Bavit se se mnou nemusíš.

Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #97 kdy: 26. 01. 2022, 00:39:09 »
Hele, dokavad nepřišel Rust, tak bych možná váhal. Ale nyní jsem přesvědčen, že se úspěšně vyhnu práci dělat v C++. Zrovna třeba ten projekt, který jsem zmiňoval, tak jsem původně zkoušel psát v C++. Chvilku jsem se s tím pral a strašně fňukal. Pak jsem se na to vykašlal.
To chápu, tady není moc do řešit.

Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #98 kdy: 26. 01. 2022, 00:39:57 »
Někde se ta čára udělat musí. Já jí mám nad C++. Přijmi to. Bavit se se mnou nemusíš.
Nikdo nechce, abys C++ používal, ale uznat jeho existenci a rozšíření musíš ;)

BoneFlute

  • *****
  • 1 842
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #99 kdy: 26. 01. 2022, 00:49:54 »
Někde se ta čára udělat musí. Já jí mám nad C++. Přijmi to. Bavit se se mnou nemusíš.
Nikdo nechce, abys C++ používal, ale uznat jeho existenci a rozšíření musíš ;)

Ano uznávám jeho existenci.

Ne, neuznávám smysluplnost kategorie slabé/silné typování. :P :) :)
« Poslední změna: 26. 01. 2022, 00:51:25 od BoneFlute »

Idris

  • *****
  • 1 914
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #100 kdy: 26. 01. 2022, 00:53:25 »
Někde se ta čára udělat musí. Já jí mám nad C++.
Nikdo nechce, abys C++ používal, ale uznat jeho existenci a rozšíření musíš ;)
Ano uznávám jeho existenci.
To už je posun správným směrem :D

Teď Ti ještě zbývá prozřít v případě dynamických jazyků, tedy že statické typování není zas taková spása :P
« Poslední změna: 26. 01. 2022, 00:55:09 od Idris »

BoneFlute

  • *****
  • 1 842
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #101 kdy: 26. 01. 2022, 01:08:47 »
Teď Ti ještě zbývá prozřít v případě dynamických jazyků, tedy že statické typování není zas taková spása :P
A což o to. S tím nemám problém. Určitě je lepší dynamický jazyk, než žádný.

uetoyo

  • ***
  • 165
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #102 kdy: 26. 01. 2022, 01:14:53 »
Zvláštní je, že k těm rigidním statickým silně typovaným jazykům vůbec netíhnou matematici.

uetoyo

  • ***
  • 165
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #103 kdy: 26. 01. 2022, 01:16:33 »
A což o to. S tím nemám problém. Určitě je lepší dynamický jazyk, než žádný.

http://bracha.org/pluggable-types.pdf

- Type Systems are subtle and hard
- Relying on them is dangerous

 8)
« Poslední změna: 26. 01. 2022, 01:18:07 od uetoyo »

BoneFlute

  • *****
  • 1 842
    • Zobrazit profil
Re:Jak validovat DTO v dynamicky typovaném jazyce?
« Odpověď #104 kdy: 26. 01. 2022, 01:31:45 »
A což o to. S tím nemám problém. Určitě je lepší dynamický jazyk, než žádný.

http://bracha.org/pluggable-types.pdf

- Type Systems are subtle and hard
- Relying on them is dangerous

 8)

Hele, jak dlouho jsme se tu přetahovali o tom, že kategorie silný/slabý typy je zbytná. Teď se tu budeme přetahovat o tom, že static/dynamic typy znamená hlavně compiletime/runtime? Asi jsem unaven. Tím spíše, že je to co půl roku znova, a nic z toho.