Já vůbec nechápu, co tu řešíte. Abych byl s někým šťastný nepotřebuju nějakou knížku
Nejde o knížku, jdo o know-how. Pokud to know-how intuitivně zvládáš i bez knížky, budiž ti přáno. Ale šedesát procent čechů to evidentně nezvládá
1.
Můj životní závěr je, že lidé jsou neuvěřitelně schopní co se techniky a tak týče. Ale jakmile dojde na vztahy a etiku, jsou na tom prachbídně. Včetně odborníků.
Druhý můj životní postřeh je, že je velice zajímavé, že pozoruju výrazně vyšší úspěšnost lidí, kteří se řídí podle Bible
2, než podle lidských odborníků. Je to jen mé pozorování, které tu dávám k dobru.
1/ Mám kamaráda z Angoly, manžele z Turecka, z Libanonu, z Moskvy - což mi přijde jako docela zajímavej vzorek.
Pokud jsou to lidi stejného proudu křesťanství, tak to není vůbec žádnej vzorek. Jo, kdybys řekl, že jeden je kopt, druhý pravoslavný a třetí anglikán, to by byl jiný příběh.
Když by byli různého proudu křesťanství, a přesto by byli úspěšní, tak to mé tvrzení spíše vyvrací, ne? Jde o Bibli, ne konfesi. Mé pozorovnání je o tom, že to funguje, když tu Bibli "neupravuješ" (což přirozeně vede k náboženskému, nikoliv kulturnímu sjednocení).
Ne. Já jsem to spíše uváděl jako ukázku různých kultur. Vybavuju si historku, kdy holandské feministky chtěli podpořit jemenské feministky. A ty jemenské je slušně ale důrazně vypoklonkovali, že jim to tam kazí. Klasický střed kultur. Ale u Bible tento problém nepozoruju.
To, s jakou urputností se slovu "Bible" bráníš, je teda trochu úsměvný, ale asi pro to máš svoje důvody, do kterých mi nic není
Jen držím linii, víc v tom nehledej
A je schopna nabídnout funkčnější know-how na fungující a šťastnější rodinu než "knížka"?
Ne, tak jsem to vůbec nemyslel. Je schopna ti dát nahlédnout, že v prvním století lidi ty stejné biblické zásady uplatňovaly úplně jinak. Protože to byla prostě jiná doba a ty stejné zásady znamenají v každé době úplně jiné praktické důsledky, ale to je zjevně to, na čem se neshodneme, a nemá smysl to tady rozpatlávat
V tom případě to skutečně není zajímavé. Já jsem tam tehdá nebyl, ty jsi tam tehdá nebyl, ti odborníci tam tehdá nebyly, takže je to jen takové mentální cvičení, pro moje moderní potřeby nezajímavé.
To má za následek, že nejsi schopen na první pohled poznat sebestřednou slepici, se kterou se nedá domluvit už teď? A projeví se to až za deset let?
Nejde o sebestřednou slepici. Jde o to, že lidi se mění. Vemeš si prima holku, jakmile projde mateřstvím a děti jsou pryč z domu, najednou nějak neví, co se sebou, a začne se znovu hledat. A může se najít někde úplně jinde. Například může objevit "duchovní rozměr", začne po domě rozmisťovat amulety a minerály, abyste si očištovali karmu, a šeptá do vody pozitivní slova, protože voda má paměť a v reakci na pozitivní myšlenky vytváří krásné - okem neviditelné - krystaly...
Potom good luck s biblickým fundamentalismem
Rozumím. Znám (mám pár přátel, kteří by bez pevné ruky Bible (
) spadly do ezo, jen by to žbluňklo). Mohu poskytnout jen své pozorování, které odporuje tvému závěru.
1/ číslo brutálně odhadnuté na základě statistiky rozvodovosti.
2/ neaktualizované, nutno poznamenat