...což ale technicky vzato není povinnost mít platný občanský průkaz
Je to povinnost mít platný občanský průkaz.
tj. inovovanou verzi s otisky prstů
Pokud vám není asi tak 90 let, abyste měl doživotní nárok na občanský průkaz vzor „knížečka“ s neomezenou platností, můžete se vyhýbat událostem, které vyžadují zápis do OP (např. změna trvalého bydliště), ale stejně je platnost OP omezená na 10 let (u dětí je kratší, senioři nad 70 let dostávají OP s platností 35 let).
to asi bude přestupek a při prokazování se takovým průkazem asi budou potíže, ale to je věc jiná
Neobnovení občanského průkazu je přestupek s pokutou do 15 000, neodevzdání starého OP je přestupek s pokutou do 10 000 Kč. Docela by se vám to prodražilo.
Otisky na prstech nějak sofistikovaně "zamaskovat" nebo pozměnit, aby neodpovídaly skutečným otiskům. Tady to drhne na dvou bodech - jednak úředník může dělat problémy, když budu mít třeba "hladký" otisk bez linií nebo může chtít otisky jiných prstů. Druhým problémem je, jak něco takového realizovat, aby "se úředník nažral a občanka zůstala prázdná".
A to už by nebyl jen přestupek, ale trestný čin – padělání veřejné listiny. Sazba od jednoho do tří let.
Napadnout tuhle záležitost u soudu. Podle mě se jedná o zcela nepřiměřený zásah do soukromí - a hodně se divím, že už se do toho dávno nějaký právník nepustil. Kdyby do toho někdo šel, rád finančně přispěju.
Je to zákon, musel byste to napadnout u Ústavního soudu. To není vůbec jednoduché. Ale hlavně – žádný právník se do toho sám od sebe pouštět nebude, protože je to zjevný nesmysl. Samozřejmě že kdybyste za to chtěl vyhazovat peníze vy, právník vám v tom bránit nebude.
Jak se proti tomu bránit?
Proč se proti tomu bránit? Ty otisky jsou uložené na občanském průkazu, získat je může jenom ten, komu svůj občanský průkaz fyzicky dáte. Náklady a riziko pro mne jako pro občana je mizivé. Naproti tomu to pravděpodobně docela zkomplikuje život různým mafiánům a jiným ruským turistům obdivujícím katedrály, kterým jejich stát ochotně vystaví libovolné množství pasů, ale otisky si nezmění. Nějak nevidím důvod, proč brojit proti čemukoli novému, i když mne to vůbec nijak neomezuje.