Odpoved na Vasi otazku neznam, ale jsem-li v situaci, ze po mne urednik chce neco o cem mam pochybnost ze to chtit muze (pada tam prave to jedine oduvodneni "tak se to dela"), tak mu reknu OK, nemam s tim problem. Tady po vas chci to a to a odmitam udelat to co chcete vy, vydejte mi nejake - i zamitave - rozhodnuti (napr. podle spravniho radu).
Vetsinou nasleduje chvile presvedcovani, a pak bud vyhoveni me zadosti, nebo odchod za vedouci a vyreseni. U toho si casto pro jistotu udelam fotku meho podani spolu s tou urednici, nebo polozim na stul telefon s nahravanim s tim, ze si jednani dale budu nahravat.
Namatkou jsem to pouzil kdyz mi urednice odmitla resit prevod motorky, a dale kdyz mi odmitla vydat obcanku (!!) protoze jsem nemel u sebe nejaky jejich listecek. Obcanku jsem dostal, motorku mi sice na miste nevyresili, ale papiry si vzali a vse nakonec pripravili, hezky zavolali ze uz mam znacku, a dohodli jsme se ze tam pro to prijde kolega i bez cekani a nejake rezervace.
Tento pristup je samozrejme vhodny jen na to, kde vas urednik nemuze nejak poskodit.