Hodně rychle jsme to tu proletěl a nějak nechápu k čemu/na co vám jsou nějaký speciální aplikace na import a třídění fotek. Viz nějaký komentář že aplikace XY nenajde foťáky
Fotky z mobilů se synchronizují na NAS přes syncthing, z toho to pak třídím do složek. Z foťáku jednoduše přes USB zkopíruju fotky a pak je ještě jednou z foťáku přesunu na separátní HDD jako backup
(je toho stejně potřeba 90-95% promazat, takže nějaká argumentace že manuálně to rozhodit do složek je "nadlouho" zní dost dost mimo)
Fotky mám v adresáři "Fotky", tam je podadresář rok, podadresář měsíc a v tom jsou nasypány. Pokud se kromě foťáku vyskytnou ještě fotky z mobilu, tak je tam podadresář "Já/manželka mobil" a v tom je těch pár fotek z mobilu. Kdybych nechtěl mít separátně foťák, mobil a druhej mobil, tak jednoduše v totalcommanderu dám přejmenovat dle data na [YMD]_[hms]_origo_název. K čemu nějakou speciální aplikaci?
Dřív jsem ještě míval strukturu rok/měsíc/akce. 2018/08/dovolena XY, ale těch akcí v poslední době už moc není tak na to kašlu a mám to jen po měsících. Za mě naprosto 100% způsob řazení
PS: nějak se mi zatím nestalo že bych měl dojeb** datum souborů nějakým kopírováním. Ale věřím tomu, že se určitě najde nějaký jednoduchý tool, kterým půjde načíst datum z EXIFu a dát to jako datum souboru.
Evidentně já mám jiné potřeby a za 20+ let focení jsem došel do tohoto stavu, kdy mám fotky pěkně tříděné po dnech. Je to neprůstřelné a zvládá to jak malé, tak velké akce, koncerty a dovolené, kdy denně přibývá několik stovek až tisíce fotek. Dříve by se mi hodilo i třídění po hodinách, ale teď to je už overkil.
Hlavně je to nezávislé na OS a prohlížeči, přejít na jiný fotomanager není problém.
Picasa to rozhození a import z foťáků a karet zvládala, problém je:
1) že už je nevyvíjená
2) neudělá 100% korektní import z mobilů
3) neudělá 100% korektní import ze nakopírovaných složek
4) mám podezření, že má problém s videama v DCIM adresáři - pak možná nesprávně zařazuje i správně otagované fotky - nemám to ale ověřené.
Prostě není spolehlivá, proto se snažím přejít na jiný nástroj -aktuální, multiplatformní, který umí ten typ importu co potřebuji - digiKam. Jinou aplikaci co umí takový import na win i lin jsem nenašel a proto se tu ptám.
Bohužel digiKam nevidí ty foťáky a ze složkama má podobný problém jako ta picasa, nemá určitě problém s těma videama.
Dělat to třídění ručně nechci, patále s přetočením číslování jsem vyřešil už před těmi 20 lety.
Rozhození do dnů je ta nejjednodušší věc, pokud vám dobře a spolehlivě funguje import. Na jeden klik máte pak ultimátní strukturu, importované jen nové fotky a parádně se s tím pak pracuje.
Tohle dělat ručně je mimořádný oser.