Tip na multiplatformní importer fotek z mobilu a foťáků?

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
Po nedávném přírůstku v rodině vizuálně záznamových zařízení začínám poměrně dost vyšilovat při importu fotek do počítače. Jednoduchý import zařízení->adresáře dle data pořízení v počítači se stává noční můrou.

Stále používaná Picasa si poradí s foťáky, troskotá na mobilech a překopírovaných fotkách. DigiKam na woknech nenajde foťáky, také troskotá na překopírovaných fotkách - protože to čte snad datum vytvoření souboru a né exif. 

Takže namísto připojení foťáku/mobilu a jednoduchého downloadu v aplikaci řeším několikanásobné kopírování - přepisování timestampů a import  do temp složky a následné kopírování do konečné složky - což zase sprzní nějaký timestampy a takový ty timeline frikulínský pohledy to pošle do kytek. Jakákoliv chyba vede k nesmyslnému rozmístění fotek do "špatných" adresářu a následné prohledávání celé "databáze" co a kam se vlasně nakopírovalo...

Měl byste někdo nějaký tip na multiplatformní win/lin utilitku co jednoduše nakopíruje fotky, třeba jen z adresáře do adresářů s datem pořízení (každý den jeden adresář: YYYY-MM-DD) podle vybraného data z exifu?
Gréta je nejlepší.

Okabe

Re:Tip na multiplatformní importer fotek z mobilu a foťáků?
« Odpověď #1 kdy: 01. 11. 2021, 11:00:31 »
Idealni utilitka je ta, kterou si napises sam.. tohle je idelani situace.

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 11. 2021, 12:01:31 »
Idealni utilitka je ta, kterou si napises sam.. tohle je idelani situace.

Děkuji za tip. Zařadím ho do fronty s nápady jak trávít dovolenou.
Prostě na to v tuhle chvíli nemám - problematika přístupu mtp, mix databáze dat obrázků / thumbnailů,  manipulace s exifem, porovnávání jpg, a ještě multiplatformní, je pro mě příliš složitá a nad mé momentální mentální programovací schopnosti.

Proto stále ještě doufám, že tu někdo třeba něco triviálního používá, anebo mu ten digiKam nějak funguje. - třeba to mám jenom rozbitý, nebo mi chybí jen nějaká spec. knihovna, plugin... 
Gréta je nejlepší.

yoyoA

« Odpověď #3 kdy: 01. 11. 2021, 14:38:39 »
Zkopírovat si sadu nových fotek do PC a ihned tu sadu v mobilu/foťáku přejmenovat hromadným přejmenováním:

zkopirovano__ponech_stary_nazev.jpg

Až budeš příště řešit, co si nepřenesl a co máš přenést nového, uvidíš to na první pohled.

V DigiKam se dá na fotky dívat funkcí timeline, pokud vím, vychází z EXIF infa. Takže není potřeba kopírovat fotky do složek, které se jmenují den po dni...

« Odpověď #4 kdy: 01. 11. 2021, 15:23:25 »
Jednoduchý import zařízení->adresáře dle data pořízení v počítači se stává noční můrou.
...
jen z adresáře do adresářů s datem pořízení (každý den jeden adresář: YYYY-MM-DD) podle vybraného data z exifu?
Pro mne je to také noční můra, naštěstí foťák dává datum a čas do názvu souboru, takže si je podle data pořízení mohu roztřídit dodatečně i bez EXIFu (samozřejmě dokud název souboru nepřejmenuji).

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 11. 2021, 15:54:08 »
Pro mne je to také noční můra, naštěstí foťák dává datum a čas do názvu souboru, takže si je podle data pořízení mohu roztřídit dodatečně i bez EXIFu (samozřejmě dokud název souboru nepřejmenuji).

Dík za účast. Tohle mi pomáhá hlavně odhalit chybný import, díky bohu za to.
Jinak ta moje noční můra vypadá tak že se snažim najít univerzální win/lin proces pro možnost importu ze dvou android mobilů, dvou zrcadlovek a asi tří kompaktů.  Když se to sejde tak to jsou stovky až tisíce fotek na jeden import z několika zařízení. A to naimportovat korektně je dost vyčerpávající, natož ručně :(
Gréta je nejlepší.

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 01. 11. 2021, 16:02:39 »
Zkopírovat si sadu nových fotek do PC a ihned tu sadu v mobilu/foťáku přejmenovat hromadným přejmenováním:

zkopirovano__ponech_stary_nazev.jpg

Až budeš příště řešit, co si nepřenesl a co máš přenést nového, uvidíš to na první pohled.

V DigiKam se dá na fotky dívat funkcí timeline, pokud vím, vychází z EXIF infa. Takže není potřeba kopírovat fotky do složek, které se jmenují den po dni...

Díky za hint, akorát že umístění fotek korektně do adresářů podle dne pořízení považuju za naprostý základ. Už několikrát jsem přecházel z jednoho  prohlížeče na jiný a je to horor pro naprostou nekompatibilitu databází. Takže nakonec zůstává stará dobrá adresářová struktura... Nehledě na to když vybírám fotky pro tisk, sdílení apod...
Nejlepší je doposud Picasa, snažím se používat ten digiKam, ale ani ten import nových fotek se mi v něm nedaří jednoduše, páč ve woknech nevidí ty foťáky... :-(

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #7 kdy: 01. 11. 2021, 16:51:10 »
Tohle mi pomáhá hlavně odhalit chybný import, díky bohu za to.
Prosím jen pár upřesňujících dotazů: to třídění fotek do adresářů podle datumu je kvůli odhalení chybného importu? Jak to funguje? Není lepší fotky roztřídit podle tématu a datum a čas nechat jen v názvu?

Já to dělám trapně přes Windows - Přenosná zařízení, fotky označím, "vyjmu" a "vložím" na disk, kde si je roztřídím do adresářů podle tématu. Jedna z nevýhod "Přenosného zařízení" je, že u souborů vidím "Název", "Typ", "Velikost", "Číslo stopy", "Interpret", "Album", "Rok" a "Stopáž", což u fotek moc nedává smysl. Další možnost je vytáhnout z přenosného zařízení SD kartu (pokud má) a s tou pracovat jako s normálním diskem, ovšem častá manipulace s kartou opotřebovává kontakty.

Obávám se, že trendem je automaticky nahrávat fotky ze všech zařízení na cloud, který je vytěží, roztřídí a jako bonus umožní stažení jejich kopií do počítače...

« Odpověď #8 kdy: 01. 11. 2021, 17:34:02 »
Proč nutně multiplatformní ? Použij Ligtroom Classic ve standardním OS.

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01. 11. 2021, 18:52:49 »
Tohle mi pomáhá hlavně odhalit chybný import, díky bohu za to.
Prosím jen pár upřesňujících dotazů: to třídění fotek do adresářů podle datumu je kvůli odhalení chybného importu? Jak to funguje? Není lepší fotky roztřídit podle tématu a datum a čas nechat jen v názvu?
...
Ty adresáře s datumem jsou prostě základní kostrou časové linie pořízených fotografií. Prostě vzpomenu dovolená 2010, zajedu někam k červenci a vidím. A je jedno čím na to koukám, jestli v linuxu nebo ve woknech. Pro snadnější orientaci si k datumu přidám jedno dvě slova - svatba XY, narozeniny atp... a tenhle robustní základ pak můžu používat v jakémkoliv OS, anebo software a pokaždé ta kostra bude stejná. 

ad cloud - Moje fotky nikam na cloud nahrávat nebudu, tam nemají co dělat... :)
Gréta je nejlepší.

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01. 11. 2021, 19:11:51 »
Proč nutně multiplatformní ? Použij Ligtroom Classic ve standardním OS.
Tak protože doma používáme jak linux tak windows.

Bohužel to pro mě není. Jednak těch fotek mám už mnoho a druhak nejsem rotšíld, abych za prohlížeč fotek platil měsíční výpalný. Nemám problém za software zaplatit, ale někde jsou hranice.
Jako za dvacet let dosavadního používání bych zaplatil za LR asi 3000,- Eur, a dalších 3000,- za příštích 20 let... 6000,- EUR se mi zdá jako poměrně dost peněz.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #11 kdy: 01. 11. 2021, 20:45:41 »
Zaměřil bych se na to proč digikam nevidí ta která zařízení a možná bych dal šanci xnwiev

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 01. 11. 2021, 22:11:49 »
Zaměřil bych se na to proč digikam nevidí ta která zařízení a možná bych dal šanci xnwiev
Nevím proč digikam nevidí photo2 podporovaný fotoaparát na windows. Hádám pravděpodobně protože má na windows rozbitý MTP.

xnView používám na hromadnou úpravu těch timestampů.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #13 kdy: 02. 11. 2021, 10:45:35 »
Ty adresáře s datumem jsou prostě základní kostrou časové linie pořízených fotografií. Prostě vzpomenu dovolená 2010, zajedu někam k červenci a vidím.
A jak do děláte pokud dovolená byla na přelomu měsíce či roku? Nahrajete všechny fotky do adresáře s datumem posledního dne dovolené nebo je máte rozdělené po jednotlivých dnech? To jen pro mou zvědavost, případně inspiraci :-)

ad cloud - Moje fotky nikam na cloud nahrávat nebudu, tam nemají co dělat... :)
Vidím to stejně, nicméně tvůrci těch nástrojů to bohužel vidí jinak. Možná existuje nějaký domácí cloud / NAS, který by po připojení foťáku automaticky stáhl a roztřídil nové fotky na svůj disk a z toho by si je pak stáhli jednotliví uživatelé. Tam by snad byla určitá naděje, že po nějaké podařené aktualizaci nepřestane fungovat připojení některých foťáků. Synology něco takového má, ale podrobněji jsem to nezkoumal.

Vůbec bych se nedivil, kdybyste našel nějakou importovací aplikaci pod Windows a ona Vám za rok přestala s některým zařízením komunikovat.

msx.

« Odpověď #14 kdy: 02. 11. 2021, 11:04:53 »
Presne toto som si napísal v Lazarovi. Akurát, že to robí z dátumu súboru a nie z exifu. Moje foťáky majú všetky rovnaký dátum aj v exife aj v súbore. Môžem poskytnúť v prípade záujmu aj so zdrojovým kódom.
Měl byste někdo nějaký tip na multiplatformní win/lin utilitku co jednoduše nakopíruje fotky, třeba jen z adresáře do adresářů s datem pořízení (každý den jeden adresář: YYYY-MM-DD) podle vybraného data z exifu?
« Poslední změna: 02. 11. 2021, 11:08:04 od msx. »