Moje skusenosti: kompletna rekonstrukcia bytu 3+1
Moje zakladne poziadavky boli, aby system bol jednoduchy, v pripade poruchy bola moznost override, komponenty musia byt dlhodobo dostupne a vymenitelne / zamenitelne.
Hardware
Do kazdeho vypinaca ide FTP Cat5e. Vypinace su Schneider Unica, z ktorych som vybral pruzinku (aretaciu) a implantoval do inch dva mikrospinace - poloha hore a dole. Vsetky kable z vypinacov su zvedene do centralneho rozvadzaca.
Vsetky lampy maju individualny rozvod priamo z rozvadzaca, pouzite su 3, 4 a 5 vodicove CYKY kable (aby bolo mozne zasvietit polovicu lustru). 3 lampy na chodbe su natiahnute jednym kablom, kazda je zapojena na iny fazovy vodic. Vsetky kable su v rozvadzaci zapojene do relatok. Zasuvky momentalne nie su ovladane, ale niektore okruhy boli natiahnute individualne aby to bolo mozne doplnit.
V rozvadzaci je raspberry ako hlavny kontroler (v prevedeni na DIN listu od UniPi), Arduino MEGA ako I/O expansion (sem su privedene vsetky vstupy z vypinacov a vsetky relatka), dva relay boardy.
V racku ktory je v inej casti bytu je este jedno Raspberry ktore ma za ulohu nekriticke veci - robi branu pre zigbee, par vypinacov sa doplnilo bezdratovych z IKEA Tradfri.
Datova siet je zvedena do racku, vsetko tienene Cat5e, Cat6 je overkill. Do kazdej miestnosti jedna alebo dve dvojzasuvky.
Software
Na raspberry bezi vlastny ovladaci SW pisany v Jave, poskytuje automatizaciu a webove rozhranie. Kto nechce programovat, odporucam Home Assistant a/alebo NodeRED kde si clovek vie vsetko vyklikat.
Automatizacia/prisposobenie
Hlavnou vyhodou je moznost prisposobit si funkcie vypinacov podla potreby. Postupne sme pridavali funkcie - moznost zo spalne zapnut orientacne svetlo na chodbe, moznost zhasnut vsetko pri odchode, automaticke rozsvietenie po prichode domov vecer, bezdratovy vypinac na svetlo do kupelne aby ho dociahli deti, ...
Skusenosti
Po viac ako 3 rokoch hodnotim ako vynikajuce. Ziadne zavazne problemy sa nevyskytli. Manzelka aj deti s tym funguju vpohode. Trochu som sa bal toho, ze system je centralizovany a teda ma single point of failure, ale za to je jednoduchy. Vypinace su len mechanicke, ovladanie je cez relatka. V najhorsom pripade zapojim vypinac priamo na relatko a bude sa svietit dalej. Treba mat zalohu SD karty, raspberry a arduino ma clovek v sufliku alebo ho vie rychlo kupit.
Jedine co by som spravil inak je pouzil 5 vodicove CYKY na vsetky lampy. Tam kde boli len 3 vodice sa zistilo ze mat dalsi nezavisly vodic by sa hodilo. No vyriesil som to IKEA Tradfri ziarovkami - ON/OFF celej lampy je normalne cez relatko, stmievanie a individualne zapinanie ziaroviek je cez zigbee.
A pripravil data+napajanie na projektor v obyvacke.
Uvazujeme nad domom a vtom pripade pojdem do toho rovnakym stylom - hlupe koncove body (mechanicke vypinace, nizkonapatove rozvody) a chytry rozvadzac (v dome asi viac - pre kazde poschodie).
Z decentralizovanych systemov by daval zmysel asi jedine KNX, ale tam su vsetky inputy a aktuatory strasne drahe.
Ostatne systemy su bezdratove, uzavrete a nemam k nim doveru (zigbee, zwave, ABB). Naviac moznosti automatizacie su znacne obmedzene pri priamej komunikacii vstupneho a vystupneho clenu, vacsinou su mozne len nejake skupinove ovladania. Ideal by bol centralizovany kontroler + fallback napriamo ak kontroler neodpoveda.