Jak nejlépe udělat datový rozvod s CYKY 6Jx4 v Jednom Kopoflexu

Molex1

• 215
    • Zobrazit profil
Re:Jak nejlépe udělat datový rozvod s CYKY 6Jx4 v Jednom Kopoflexu
« Odpověď #15 kdy: 26. 08. 2021, 09:43:56 »
Dal bych dva kopoflexy kousek od sebe
1) rušení (nejspíš by z 99% problém nebyl tak jako tak)
2) možnost výměny kabelu až se za 25 let rozpadne
3) zatáhnutí dalšího kabelu (budeš potřebovat APčko v garáži pro aktualizaci firmwaru tvého e-auta za 10-20 let :) )

Možná bych dal CAT6 (větší průřez vodičů - např. pro POE lze očekávat i nižší ztráty atd. - rozdíl v jednotkách korun na metr a lehký futureproofing)

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 26. 08. 2021, 12:08:21 »
Dovolil bych se pripojit k dotazu, protoze jsem resil neco podobneho. Tedy s tim rozdilem, ze CYKY je jen zapiskovana a v Kopoflexce je ethernet.

Jak resite odvodneni chranicky, kdyz to nejde rozumne vyspadovat?  Co jsem koukal na kabely CEZ Distr., ve dvou pripadech se povedlo delnikum narusit chranicku a vzdy z toho tekla hromada vody. U CYKY to je asi uplne jedno (je stavena na vlhkost), ale ethernet to nema sanci dat. Moje nedokonale reseni je vytisteni "zatky" do chranicky, aby se tam nedostala voda a pritom to trochu vetralo, vyusteni mam vzdy v sachte/mistnosti.

« Odpověď #17 kdy: 26. 08. 2021, 14:15:29 »
"ethernet to nemá šanci dát"...pokud je to outdoor kabel tak asi bez problému ne? Dělají se buď jednoplášť nebo i dvouplášť (vypadá to jako normální kabel s PVC izolací co je přetaženej ještě venkovní černou PE izolací). Pro klid duše můžeš použít ten co má vevnitř gel a tama už voda neprojde vůbec ikdyby se někde po cestě trochu porušila venkovní izolace. Osobně tu mám ten dvouplášť a vypadá to bytelně. S tím gelovým je prý naprd práce - všechno je zapatlaný od toho sajrajtu. Osobně jsem nezkoušel

armyk

« Odpověď #18 kdy: 26. 08. 2021, 14:52:27 »
Ano, jsou na to normy, myslim ze pokud je to stejny zlab, tak 15cm data od napajeni, pokud dva zlaby, tak treba i min. Pointa je v tom, ze tohle jsou normy da se rict pro fabriky a podniky, kde muze nastat ruseni diky pouziti vykonych stroju naraz, frekvecnich menicu atp. Hadam, ze tohle doma provozovat nebudes a vubec bych se nebal to tahnout v jedne chranicce.

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 26. 08. 2021, 16:21:04 »
armyk: Také ta sada norem má několik částí, které řeší různé prostředí, včetně instalací vně budov.

czAtlantis, mhi: Dělá se UTPčko určené pro ukládání do země/trubek, cca 40 Kč/metr. Pokud nechci tolik utratit, tak do té trubky minimálně kabel pro venkovní použití, který je za polovic (a v takovémto případě by nemusel být UV stabilizován, když na něj nepůjde sluníčko). Nicméně, pokud to trvale bude pod vodou, tak to časem půjde do kopru. Na to není ani ten outdoor kabel dělán. Gelovej pomůže, že do toho tak nevzlíná voda, ale je to pakárna a člověk je celej ublemcanej od toho gelu. A při větším poškození, když se ten gel dostane ven, tak  už je to stejně naprd.

« Odpověď #20 kdy: 20. 09. 2021, 13:37:27 »
"ethernet to nemá šanci dát"...pokud je to outdoor kabel tak asi bez problému ne? Dělají se buď jednoplášť nebo i dvouplášť (vypadá to jako normální kabel s PVC izolací co je přetaženej ještě venkovní černou PE izolací). Pro klid duše můžeš použít ten co má vevnitř gel a tama už voda neprojde vůbec ikdyby se někde po cestě trochu porušila venkovní izolace. Osobně tu mám ten dvouplášť a vypadá to bytelně. S tím gelovým je prý naprd práce - všechno je zapatlaný od toho sajrajtu. Osobně jsem nezkoušel

Tak jsem dal venkovní FTP dvouplášť v cat.6

« Odpověď #21 kdy: 21. 09. 2021, 23:17:45 »
Prej optiku, prej mikrotrubičku...heh, to jsou rady.
Tohle fakt vůbec neřeš a natáhni ten stíněný solarix cat5e, používám ho také všude. Pokud máš možnost, natáhni v druhém husím krku, pokud možnost nemáš, tak s tou silovinou.

Pokud jde o propojování budov metalikou, tak to se běžně dělá a problémy s tím opravdu nejsou. Ty kecy, jak je to nebezpečný a jak je to dnes out, že jedině optika, to jsou fámi nějakého teoretika. Běžně se to tak pořád dělá.

Pokud chceš tahat optiku, tak nejlevnější je koupit kabel v kuse, který už má konektory (běžně se prodávají), takže nemusíš nic svařovat. Každopádně pořád je to dražší sranda, potřebuješ mít na obou koncích switche s SFP šachtama a do nich SFP moduly, nebo pak nějaké převodníky. Cena a spotřeba je pak jinde.
Natáhl bych metaliku a neřešil bych. Resp. pokud potřebuješ jeden kabel, tak natáhni rovnou dva, ať máš rezervu.
To jest vše. Se stíněním si hlavu také nelámej.
Zdar Max
PS: jinak ona i ta silovina je kroucená a pokud mám zapojenou zemi, tak už jen to samo o sobě dost teoretických věcí řeší

« Odpověď #22 kdy: 27. 10. 2021, 16:45:35 »
dal bych pokud to neni problem a treba k sobe svazal SFTP a Optiku, treba uz okonektorovany patch kabel, delaji se bezne. Ta optika je sychr, ze pokud to fyzicky nedostane sodu tak to pojede furt at tou cyky tece 1 nebo 15kW. Osobne se snazim davat pokud to jde od sebe dat./ ant. rozvody od elektriky 10cm i vic, proste udelam v zavislosti na situaci ve zdi druhej šlic nebo dle mistnich podminek kudy se vede. Zatim vse jede zcela ok, ťuk ťuk.